Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 788 din 28 martie - 3 aprilie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ
VIITORUL DIN JURUL CASEI
(NEGRU PE FOND ALB)
E FRUMOS ȘI PRIMĂVARA,
CĂCI RESTUL ZILELOR
AU DEVENIT MAI PUȚIN STRĂINE
DECÎT VERIFICAREA GENETICĂ
A INFINITULUI ACASĂ

● Un porumbel voiajor, dresat în Belgia, vedetă a concursurilor columbofile, a fost vîndut cu peste 1,25 milioane de euro. A devenit, în urma acestei licitații, pasărea cea mai scumpă din această specie din lume. Se pare că a cumpărat-o un colecționar chinez. (A. M. S.)

● Oamenii de știință din Chengdu, China, plănuiesc să înlocuiască anul viitor felinarele stradale cu o Lună artificială (un satelit de iluminare). Mă-ntreb ce nume au să-i dea și cum vor suna poemele de dragoste în viitorul apropiat. (C. Ș.)

● În urma plîngerii venite din partea unui vecin, un bărbat din Santa Rosa, California, a fost obligat de Primărie să-și taie gardul din jurul casei la jumătatea înălțimii. Motivul plîngerii vecinului: obstrucționarea vizibilității. Neavînd ce face, omul s-a conformat. Și-a micșorat gardul, după care și-a umplut grădina cu manechine de plastic, înfățișînd oameni goi, în diverse poziții. Ca să ofere vecinului o mai bună vizibilitate. (S. G.)

● Luni, 18 martie crt., orele 14-14,30. Vizavi de Palatul Cotroceni, colțul opus „Leului“, pe trotuar. O tînără, maximum 30 de ani, susține, singură, „Protestul unui judecător“. O pancartă cu majuscule, negru pe fond alb. Alungați de pe treptele Ministerului Justiției, cei îndreptățiți să-și apere dreptul la meserie sub auspiciile legii și-au găsit adăpost la colț de stradă, în capitală. Chapeau bas! (R. M.)

● I-am auzit pe mulți spunînd că Bucureștiul e frumos doar noaptea. Eu nu cred asta: în orice caz, e frumos și primăvara. Dovadă destuii locuitori ai săi care tot fac poze copacilor înfloriți: s-a format aproape un club. (I. P.)

● Facebook a devenit un fel de Tribunal al Poporului unde pedeapsa precedă judecata, iar judecata precedă cunoaşterea faptelor, căci faptele au devenit mai puţin importante decît convingerile şi simpatiile. (M. C.)

● Miercuri, pe 20 martie, s-a sărbătorit Ziua Mondială a vrăbiilor – o veste îmbucurătoare, într-o țară în care restul zilelor din an sînt ale papagalilor, curcilor, pupezelor, gîștelor și găinilor de tot felul. (M. P.)

● Mesajul „Bine ați venit“ a fost tradus în mai multe limbi străine și a fost montat pe tavanul Aeroportului Otopeni. Numai că în zona „Plecări“. Curat românesc! (C. Ș.)

● Parlamentul a adoptat proiectul privind Strategia națională pe termen lung „România 2040“. A se căuta și a se pune la păstrare respectivul document. A se consulta în 2040, pentru verificarea stadiului de implementare. (M. M.)

● Pe site-ul OrtodoxInfo.ro, al cărui slogan este „Pentru o mai DREAPTĂ informare“, poţi citi astfel de articole: „20 de dovezi că Pămîntul e plat“, „Inovaţia din secvenţierea genetică a demonstrat că rujeola e cauzată chiar de vaccinul antirujeolic“, „De ce muzica clasică e de la Satana“ sau, favoritul meu, „A scos dracul dintr-o fecioară, apoi a violat-o, după care a omorît‑o şi a aruncat-o în rîu. Ce a urmat?“ (M. C.)

● În Shanghai a fost inaugurat de curînd un zgîrie-nori inspirat de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși. Asta în vreme ce, la noi, Coloana a început să se înnegrească, pradă intemperiilor și delăsării autorităților. (C. Ș.)

● La semafor, un camionagiu zîmbește, de oglindă îi flutură în aer liber o inimă-balon. Un domn în vîrstă, în librărie, vorbind la telefon: „Tocmai trec pe lîngă o pictură de Botticelli, da’ la norocul meu o s-ajung acasă cu vreun Picasso.“ La metrou, un muncitor îi declară unei fete că arată „ca căprioara Bambi“. (C. Ș.)

ESTE DOAR
UN FEL DE CONFUZIE ÎN UNANIMITATE,
UNDEVA OR FI ASCUNS O CURSĂ

● „Pacientul refuză operația. Ca orice bărbat, nu suportă operațiile și a ales deocamdată să facă infiltrații. Este doar un fel de amînare.“ Codrin Ștefănescu despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea. Sînt fascinanți bărbații ăștia. (A. M. S.)

● Rapperiţa Cardi B i-a mulţumit public lui Tom ­Petty că i-ar fi trimis flori pentru a o felicita după primirea unui Grammy. Evident, Cardi B a făcut o confuzie de tot rîsul, întrucît Tom Petty a murit acum doi ani (şi oricum ar fi fost greu de crezut că un muzician ca Tom Petty ar fi apreciat ce cîntă ea), dar comentariul unui internaut merită consemnat aici: „Pe mine nu mă surprinde cîtuşi de puţin faptul că Tom ­Petty poate trimite flori şi de pe lumea cealaltă. A fost un tip grozav.“ (M. C.)

● Creșterea și descreșterea partidului comunist român: de la sirena lui Vasile Roaită la vuvuzeaua lui Liviu Dragnea. Episodul Rovana Plumb, sau alegerea de sine fără abțineri ori împotriviri. În unanimitate: „La Palatul Cotroceni cîntă cucuveaua / Pentru Dragnea și ai lui sună vuvuzeaua.“ Alo! Alo! Se-aude?! Alo, tovarăși! (R. M.)

● Undeva, pe un gard, litere mari, scrise cu vopsea roșie, dau de veste lumii noastre: „Cred că sînt extraterestru“. Știam. (D. S.)

● Ministrul Transporturilor a spus că în România nu s-au făcut autostrăzi din cauza statului paralel. Bine. Dar în statul paralel or fi autostrăzi? Sau și acolo se dă în gropi? (D. C.)

● Un hoţ n-a mai găsit ieşirea supermarket-ului din Slatina unde intrase prin efracţie, aşa că s-a ascuns, beat criţă, printre pufuleţi. (M. C.)

● După o cursă strînsă, Lincoln, un țap de 3 ani, a fost ales săptămîna trecută primarul-animal din Fair Haven, Vermont, în dauna terrier-ului Sammie. Imediat după ceremonia de învestire, țapul a defecat. Așa-i în politică. (C. Ș.)

Foto: Iaromira POPOVICI

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.