Demonizarea bogăţiei, triumful mîrlăniei

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
A mai trecut un tîrg jpeg

La întîlnirea organizată de BCR, dedicată culturii bogăţiei la români, despre care am scris aici săptămîna trecută, Radu Soviani a făcut o distincţie justă, întru totul binevenită contextului. Eu vorbeam despre persistenta diabolizare a ideii de bogăţie, nu doar la noi, ci şi în general, cel puţin în Europa cariată de socialism şi de funestele moşteniri ale lui 1789 şi 1917. Simţi pretutindeni o opintire, fie doctrinar-deliberată, fie inconştientă, către anarhie, anticreştinism, antiliberalism, antimonarhism, alterarea valorilor tradiţionale, destrămarea ierarhiilor, subminarea Autorităţii. Cînd dibaci insinuat, cînd zgomotos orchestrat şi, oricum, ultramediatizat, efortul stîngismului turbat de bogăţie şi îmbătat de ucigătoarea utopie a egalitarismului ajunge să coreleze cele mai variate şi depărtate colţuri ale planetei. Un val de neotroţkism pare că vine să concureze tsunami-urile naturii, cele care, cu maternă severitate, ne taxează periodic megalomania suicidară.

Oriunde şi oricînd te uiţi la „ştiri“, dai peste alergia la bogăţie, peste anticapitalism, antiamericanism, antioccidentalism şi cultul „justei redistribuiri“, paralel cu fascinaţia Chinei şi-a Rusiei putiniene. Totul în numele unei bizare – de fapt demente – reverii a sărăciei universale. Ură faţă de multinaţionale şi de salariile patronilor „vinovaţi“ de performanţă şi, deci, de acumulare. Furie asasină pe Wall Street, moarte celor doi sau doişpe la sută care deţin trei sferturi din averea Franţei, jos luxul, rafinamentul, „cultismul“ şi estetismul. Vivat insignele cu Guevara, Castro, Mao, Chávez, şepcile şi bărbuţele leniniste, vivat incendierea maşinilor în parcările pariziene, vivat devastatorul huliganism londonez, manifestaţiile comuniste italiene, marşurile „indignaţilor“ Spaniei şi Portugaliei. Vivat spumegaţia antieuropeană a narcisismului grecesc, iresponsabil şi profund nociv prin forţa contaminantă a nesupunerii acaparante de fonduri comunitare întru acoperirea propriei netrebnicii.

Pe fondul ăsta, pică la fix pe sol valah diabolizarea bogăţiei prin mediatizarea mîrlăniei îmbogăţiţilor tranziţiei. Împinşi cu sadică tenacitate în prim-planul mediatic, de bună seamă că „gherţoii“, „baştanii“, „băieţii de băieţi“, „şmecherii Regiilor“ (i.e. wise guys din filmele mafiote), „cocalarii de Dorobanţi“, cei care „fac legea“, „te fac din vorbe“ şi schimbă toată ziua gipanu’ cu merţanu’, oamenii tunurilor, pentru care averea e nimic odată ce-a fost făcută la plesneală, cei care „sparg“ ţigăneşte, în cinci minute de biliard, „zece mii de parai, umflaţi moca din taxa de protecţie, c-aşa vrea muşchii mei“ – ajung zeii zilei, normă fanatizată, ispită generală şi model de viaţă. Cînd vezi la orice oră, în toate gazetele şi pe toate ecranele, aceeaşi dizgraţioasă pastă kitsch compusă din Truici, Columbeni, Ţînţăreni, Zăvorance, manelişti sfidători prin opulenţă, fotbalişti decerebraţi, vedete greţos siliconate din sistemul pornofiţelor de tractir deghizat, gorile cefoase cu ghiuluri uriaşe, limuzine cu maimuţe milionare şi măturători de euro după cîte-o paranghelie, plus complicităţile străvechi, adînc înrădăcinate, între pegră şi poliţie, între interlopi, procurori şi judecători, sigur că ajungi să urli leninist: „moarte bogătanilor!“. Ori, după caz, să exclami iresponsabil, ca John Lennon: „power to the people!“.

Exact aici a intervenit salutar Radu Soviani: să evităm confuzia între bogaţi şi bogătaşi! Dacă am înţeles bine, cam ca între „adevăraţii Arnoteni“ şi acei „nouveaux riches“ care-l agresau pe Ghepardul Molina exaltîndu-i social pe Dinu Păturici. Corect. Am asimilat imediat nuanţa. Sîntem în aşa hal invadaţi de mîrlănia îmbogăţiţilor peste noapte, sufocaţi de grobianism, calibanism, ţoape mediatice, vrăjitoare miliardare, mahări şucari, şuţi ciufuţi, mardeiaşi, gabori mînjiţi, gagicari, ciorditori, mingicari aroganţi, cămătari etc., încît adeseori poţi fi adus, fără să vrei, la un pas de a striga: „jos bogăţia!“. Numai că ăsta-i exact urletul leninisto-nazist care a condamnat la moarte sute de milioane de fiinţe numai pentru că purtau paltoane şi căciuli de blană, ochelari, manşoane, mitene, ghete din piele, aveau pian, cai, cabriolete, amante şi servitori, nu locuiau în bordeie, dădeau baluri de caritate, cultivau filantropia, îşi permiteau să fie naşi la zeci de nunţi şi botezuri „în sat“ ş.a.m.d.

Mugur Ciumăgeanu a insistat asupra necesităţii de redistribuire benefică a bogăţiei. De iradiere, cum i-aş spune eu, realmente şocat de cunoscuţii bogaţi pe care-i văd schimbînd periodic maşinile, apartamentele de lux şi „locaţiile de vacanţă“, tot mai excentrice şi exorbitante financiar, însă refuzînd cu obstinaţie orice investiţie în lumea normală. Investiţii elementare şi esenţiale totodată, de felul celor care au făcut întotdeauna şi pretutindeni istoria şi mîndria de blazon a celor bogaţi: o brutărie, o fîntînă, un siloz, un podeţ, o livadă, un cabinet medical sau un cămin cultural în satul natal; un lanţ de şcoli, grădiniţe, biblioteci; construirea unei biserici, refacerea unor opere de patrimoniu, instruirea unor meşteşugari artizani, specializaţi în meserii uitate; pietruirea sau asfaltarea drumurilor, niscai împăduriri, cîteva canale de irigaţie... şi altele asemenea.

Adevărat: să-i lăsăm de-o parte, acum, pe bogătaşii tunurilor şi turnurilor ţigăneşti, oamenii acumulărilor sălbatice, pleziriştii fără proiect şi fără strategie de dezvoltare, cei pentru care averea nu înseamnă vechime, nobleţe şi obligaţie aristocratică, mîndrie şi răspundere, rădăcini moştenite, temeinicie, chibzuinţă, reinvestire pentru refacerea ţesutului social. Precum kitsch-ul, care azi jigneşte simţul estetic pentru ca mîine-poimîine să devină artă, tot aşa trufaşii bogătaşi de acum, cei puşi exclusiv pe acumulare, exclusivism şi autosuficienţă, pot să capete cu vremea mentalitate de oameni bogaţi cu adevărat. Naturi iradiante din toate punctele de vedere. Căftăniţi sufleteşte şi spiritual, nu doar economiceşte. În ce măsură se simt aceştia din urmă încurajaţi în România şi, în general, într-o Europă care-i vînează ca pe infractori, îi impozitează desfrînat şi le vizează cu înverşunare micşorarea salariilor – asta-i altă întrebare.

Nici acum, de pildă, la peste două decenii de cîştig în libertate, nu avem o lege zdravănă a mecenatului. Iar actele filantropice sînt fie mereu suspectate ca fiind simple măşti ale cinismului mercantil, fie exacerbate (megaloman) mediatic. Să fie şi acestea „boli ale copilăriei“, semne ale analfabetismului financiar inerent epocilor de tranziţie? Să sperăm că da.

Oricum, sigur este că astfel de întîlniri între gazetăria culturală şi presa financiară (ca şi între literaţi şi oameni de ştiinţă, între învăţători, preoţi şi academicieni, între lumea teatrului şi sfera medicală etc.) nu pot fi decît fertile: dacă nu neapărat pe moment, în orice caz pe termen lung.

Dan C. Mihăilescu este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Oare chiar ne-am întors de la Athos?, Humanitas, 2011.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.