Greenaccord 2014 (4) – „Mormîntul“ lui Vlad Ţepeş din Napoli

Alexandru-Radu SĂVULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 578 din 12-18 martie 2015
Greenaccord 2014 (4) – „Mormîntul“ lui Vlad Ţepeş din Napoli jpeg

Aflîndu-mă la Napoli, la forumul Greenaccord XI, am fost întrebat de un coleg italian ce părere am despre mormîntul lui Dracula de aici. Cum nu aveam nici o părere, mi-am zis să profit de ocazie pentru a-mi face una. Aşa că duminică dimineaţa am pornit spre centrul oraşului, în căutarea pieţei Santa Maria la Nova, unde se află biserica cu acelaşi nume, locul unde se spune că ar fi fost descoperit mormîntul lui Vlad Ţepeş. Remarc în trecere că piaţa Santa Maria la Nova se află la numai cîteva minute de mers lejer de staţia de metrou Toledo, inaugurată recent, în anul 2012, un reper arhitectural, una dintre cele mai frumoase staţii de metrou din lume. 

Revenind la tema discuţiei, am remarcat că toate bisericile din drum, nu puţine, erau deschise, doar Santa Maria la Nova – nu. A trebuit, prin urmare, să mă mulţumesc să o privesc pe dinafară, rămînînd să-mi obţin informaţiile altfel. Biserica este construită în stilurile

şi baroc, arătînd la exterior ca o (foarte mare) basilică romană. Construcţia actuală a început în anul 1596, dar pe acest loc se pare că a existat o biserică mai veche, menţionată în documente din anul 1279. Biserica, de fapt un întreg complex monumental, adăposteşte şi un muzeu de artă religioasă contemporană. Din păcate, n-am putut vedea interiorul. De altfel, n-am putut ajunge nici la uşa principală, deoarece un gard de fier încuiat oprea accesul la scările masive cu două rampe laterale de la intrare.   

Primele informaţii despre „mormîntul lui Dracula“ din Napoli au apărut în

, în iunie 2014. Trei istorici italieni afirmau atunci că, la sugestia unei doctorande din Talin, Estonia, au studiat un mormînt din biserica Santa Maria la Nova din Napoli, care ar fi putut fi al lui Vlad Ţepeş. Principalul argument pe care-l aduceau italo-estonienii în sprijinul concluziei lor era existenţa unor simboluri pe mormînt – dragonul (relativ similar cu simbolul Ordinului Dragonului, din care a făcut parte şi Vlad Dracul, tatăl lui Ţepeş, ulterior exclus din acest ordin), cei doi sfincşi faţă-n faţă (simbolul Tebei, nume cu o oarecare similitudine cu Ţepeş), cele trei stele (Ţepeş fiind cunoscut în istoriografia internaţională ca Vlad al III-lea Drăculea). Ţepeş ar fi fost înmormîntat aici de una din fetele sale (?), Maria, trimisă

la Napoli, pentru a o feri de turci, şi măritată cu contele Giacomo Alfonso Ferrillo. Acesta ar fi plătit o răscumpărare pentru tatăl ei. Evident, pentru a putea face asta, se presupune că Ţepeş n-ar fi pierit în mod misterios, în 1476, aşa cum este îndeobşte acceptat (există mai multe versiuni ale morţii lui), ci ar fi fost capturat de turci, care ar fi fost dispuşi să accepte o răscumpărare pentru a-l elibera. Ţepeş ar fi ajuns astfel la Napoli, unde, la sfîrşitul vieţii, a fost înmormîntat în cavoul familiei Ferrillo. Pentru a verifica această ipoteză, istoricii italieni au cerut deschiderea cavoului, operaţiune care, din ce ştiu eu, n-a fost (încă) efectuată.  

Per total, informaţiile acestea au fost insuficiente pentru a-mi putea face o părere, deşi utilizarea unor argumente rebusistice de tipul asemănării lingvistice Teba/Ţepeş pare cel puţin curioasă. Poate însă că, în timp, lucrurile se vor mai lămuri. Deocamdată, din punctul meu de vedere, rămîne valabilă varianta general acceptată că Ţepeş a murit asasinat, probabil de rivali români aliaţi cu turcii, capul său fiind trimis sultanului la Istanbul, iar corpul (fără cap) fiind înmormîntat la mănăstirea Comana sau la mănăstirea Snagov.  

Ce mi s-a părut însă cu adevărat interesant în povestea napolitană este felul cum aceasta conectează spaţii de obicei mai degrabă studiate separat, cum ar fi Ţara Românească şi Italia, respectiv Ţările Baltice. E desigur ceva adevăr aici. Chiar dacă este o informaţie mai degrabă anecdotică, se poate menţiona că, într-adevăr, atît Ţara Românească, cît şi Napoli au fost episodic vasale în secolul al XIV-lea aceluiaşi suzeran, Ludovic (Louis) I al Ungariei. Sau că Vlad Ţepeş însuşi, deşi domnitor în Ţara Românească, era transilvănean, fiind născut la Sighişoara, căsătorit şi recăsătorit cu femei din aristocraţia maghiară, ale căror familii se vor înrudi mai tîrziu cu aristocraţia italiană. Iar interesul academic pentru Transilvania al Ţărilor Baltice datează cel puţin din secolul al XVI-lea, cînd Ştefan Báthory, rege al Uniunii Polono-Lituaniene, totodată şi principe al Transilvaniei, emite la Vilnius, în 1581, decretul de înfiinţare a Universităţii din Cluj, primul rector al acestei universităţi fiind chiar un lituanian. Iată că şi în Evul Mediu lumea era mai mică decît se crede, şi că globalizarea nu e tocmai un fenomen modern.

Oricum, rămîne faptul că, prin asocierea sa cu Vlad Ţepeş, respectiv cu Dracula, personajul ficţional al lui Bram Stoker, biserica Santa Maria la Nova din Napoli a căpătat din vara trecută o notorietate pe care înainte n-o avea între obiectivele turistice ale acestui mare oraş.  

Alexandru-Radu Săvulescu, de formaţie geofizician, este eseist şi fotograf

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.