Eminescopaţii de ieri şi de azi

Publicat în Dilema Veche nr. 518 din 16-22 ianuarie 2014
Eminescopaţii de ieri şi de azi jpeg

Abuzat ba în chip de protolegionar („Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subțire…“), ba ca precursor al socialismului („Împărat și proletar“), Eminescu a fost, de-a lungul timpului, obiectul unor fantasmagorii nesfîrșite. Interesant e că este în continuare pretextul productiv al unor astfel de lucruri. Ne-ar servi să le studiem? Eu zic că da.

Încă de acum vreo cinci ani, cînd îmi scriam cartea despre imagine (Cum să devii un Nimeni), mi-a fost clar că gogoșile și fantasmagoriile spuse pe seama lui Eminescu îl transformă pe acesta într-un fel de personaj de tabloid avant la lettre. Oamenii serioși, de la G. Călinescu la Perpessicius ș.a.m.d., s-au chinuit să îndepărteze grămezi de aiureli, pentru a ajunge la adevărul factual. N-a fost întotdeauna prea ușor: 15 ianuarie este aniversată ca dată a nașterii, în mod convențional, fiindcă mai există alte două (mă mir cum n-au apărut două secte Eminescu care să serbeze 14 și 20 decembrie) ș.a.m.d. Însă diferitele fantasmagorii care au circulat și circulă pe seama poetului sînt și ele relevante, bineînțeles – nu atît în privința poetului, cît a anumitor mentalități și crampe culturale.

Aiurelile, falsurile și minciunile spuse despre viața lui Mihai Eminescu au apărut chiar în timpul vieții poetului și l-au exasperat pe Caragiale încă din 1892, cînd scria Două note. Cei doi piloni istorici ai eminescopatiei sînt, probabil, Octav Minar, cel cu scrisorile plastografiate la începutul secolului trecut și falsa fotografie, și Nicolae Georgescu, care a publicat, pe la începutul anilor ’90, o carte în care explica, în linii mari, că Eminescu a fost victima unei conspirații care l-a scos de nebun, deși a fost teafăr pînă la moarte. Motivul? Apartenența poetului la o societate unionistă secretă. Prin 2010, același Nicolae Georgescu combătea în continuare, în Ziarul Axa, buletin de oceanografie ortodoxă (sic), dacă nu era vorba de un alt autor cu același nume, care scria pe același subiect.

Povestea cu conspirația se găsește pe diferite site-uri și bloguri gen Bucovina profundă, Frumoasa verde și altele, cu variații. Pe Eminescu l-au omorît ba austriecii, ba evreii, ba masonii, ba toți, la un loc. Teoria infestează și ziare mari, ca Financiarul sau Curentul, în articole care seamănă suspect, la nivel de paragraf, cu cele de pe site-urile mai mici și mai vocale. Am găsit chiar undeva că Atac, un alt cotidian cunoscut acum cîțiva ani, a făcut un apel către „întreaga breaslă jurnalistică“ pentru a afla „adevărul asupra vieții și morții“ poetului, de parcă toată chestiunea ar fi de resortul jurnaliștilor. Iar Tribuna, cea fondată de prietenul lui Eminescu, Slavici, și editată de Consiliul Județean Cluj, combătea și ea, apăsat și serios, pe aceeași temă, în ianuarie 2013. Cel mai prolific, presupun, e însă un oarecare Constantin Barbu, care a publicat nu mai puțin de zece volume din ceva numit Codul invers, pornind de la „o fotocopie cu semnătura lui Franz Joseph, un raport secret împotriva lui Eminescu“. Autorul afirmă că a mai scris alte „40-50 de cărți“ despre Eminescu.

Dincolo de filonul conspiraționist există și revelații de dată mai nouă, colorate și contradictorii.

● Două fotografii de senzație cu Mihai Eminescu, necunoscute pînă în prezent. Gogorița o găsim pe un site al fraților moldoveni, Deschide.md, care citează blogul unui cetățean (cred) privat de dincoace de Prut, Apokolokintosis, pasionat de grănicerii români din armata lui Napoleon, misiunile secrete ale lui Hitler printre ruinele dacice și altele asemenea. Cele două poze înfățișează un mustăcios care aduce cu Eminescu cel din a treia fotografie autentică, de la maturitate. Mustăciosul e în salonul lui Carmen Sylva, alias Elisabeta I. Apokolokintosis (sper să nu-i pocesc numele), pare a fi totuși de bună-credință, fiindcă, după ce pune pozele lui „Eminescu“, află de undeva că mustăciosul e un oarecare Edgar dall’Orso, secretar al reginei. Deschide.md rămîne, ca să zic așa, cu prima impresie, la fel cum vor rămîne erudiții de Google ai generațiilor viitoare care ajung pe site-ul moldovenesc și, desigur, de-abia așteaptă să creadă.

● Interviu inedit cu Mihai Eminescu. O altă publicație moldovenească, Timpul.md, însăilează un „interviu“ din textele publicistice ale poetului; cu alte cuvinte, scriind întrebările la răspunsuri deja date de Eminescu în fragmente din textele lui. Informația că e vorba de un artificiu e undeva prin coada paragrafului doi, după platitudini cu privire la articolele originare, care „ar fi putut fi scrise azi“. Nu e vorba de o fantasmagorie propriu-zisă, dar titlul care îl vinde pe Eminescu cam cum mint tabloidele de dincoace de Prut va crea confuzia de rigoare printre cei mai slabi de înger.

● Eminescu a scris poezii pînă în ziua morții, contrar ideii că a fost foarte puțin prolific după 1883, anul cînd s-a declanșat prima criză psihică. Dovada? Coșul plin de hîrtii din camera lui. E drept, Perpessicius povestește că A.C. Cuza a găsit „Kamadeva“, datată 1887, pe jos, în odaia poetului. Dar după Secretele lui Lovendal (lovendal.ro) e sigur că Eminescu „era întreg la minte și lucra“ în ultimele zile ale vieții, fiindcă „în halatul lui s-au găsit două poezii“.

● Lui Eminescu îi plac lesbienele. Concluzie trasă de același Secretele lui Lovendal, pornind de la versurile: „Femei frumoase și copile / Te-ar îndrăgi, te-ar săruta“, adresate unei „nebune“ („Atît de dulce“).

● Eminescu a fost bețiv. Revelația aparține unui site pe nume Beerclub, care, de altfel, nu aduce în chip de argument decît o total neutră biografie de un paragraf a poetului. În subsol se încaieră diverși internauți.

● Eminescu e sfînt. Nu în sens figurat, ci sfînt de calendar, fiindcă ceva numit Liga Scriitorilor din România i-a cerut Patriarhului Daniel canonizarea poetului. Liga Scriitorilor din România pare a fi Liga Scriitorilor Români din Cluj, posesoare de blog pe Wordpress, condusă de Al. Florin Țene, membru corespondent al Academiei, posesor de e-mail de Yahoo. Biserica Ortodoxă a refuzat canonizarea, explicînd cu răbdare: ca să fii sfînt îți trebuie și evlavie, nu numai reputație, talent și altele cîte avea Eminescu.

Toate cele de mai sus sînt foarte departe de o istorie solidă a receptării de acest tip. Cu siguranță, contribuții eminesciene de dată recentă și de același nivel se mai găsesc. Puteți verifica și dumneavoastră, în modul cel mai simplu: căutați pe Google „adevărul despre Mihai Eminescu“. Că doar Google știe tot, nu?

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.