Inventarul televiziunilor fantomă

Publicat în Dilema Veche nr. 485 din 30 mai-5 iunie 2013
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

Zilele trecute, emisia unui post pe nume Money TV s-a oprit pentru că postul nu plătise curentul. Fiindcă emisia propriu-zisă se face dintr-un alt corp al Casei Presei decît cel debranşat, Money şi-a cîrpit grila cu reluări, care se pot da de pe casetă sau din calculator. Acum cîteva săptămîni, Realitatea TV a rămas fără machiaj, drept pentru care invitaţii au început să vină cu cosmeticele proprii de-acasă. Mai nou, pe licenţa televiziunii fondate acum 12 ani de Silviu Prigoană se bat Cozmin Guşă şi o firmă despre care se presupune că i-ar aparţine lui Elan Schwartzenberg. Există o morală sau măcar un fir roşu al acestor poveşti?

Că veni vorba de Money TV, pe telecomandă n-o găsiţi propriu-zis. Dar dacă o căutaţi bine, o descoperiţi sub sigla Giga TV, investiţia audiovizuală a lui Gheorghe „Pinalti“ Ştefan, baronul local al PDL-ului. Money TV e de fapt redacţia plecată de la Money Channel, televiziunea fondată acum cîţiva ani de Sorin Ovidiu Vîntu, care este pe telecomandă, dar difuza pînă nu demult doar reluări de la Realitatea TV. De curînd, a fost preluată de Mohammad Murad, proprietarul hotelurilor Phoenicia, şi a fost relansată cu o grilă ineptă şi lipsită de şanse.

Telecomanda e plină, de altfel, de posturi asemănătoare. TV „România de Mîine“, aiureala unde şi-a cîntat cîntecul de lebădă răposatul George Marinescu, s-a relansat pe la începutul lui 2012 sub numele de TV H 2.0 şi sub oblăduirea consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. După ce acesta a renunţat la ambiţii, postul a fost redenumit TV H, fără 2.0, ca să difuzeze cam aceleaşi spanacuri. Rămas fără OTV, Dan Diaconescu mai are ceva numit DDTV, unde dă desene animate atît de vechi, încît au ieşit de sub incidenţa legilor privind drepturile de autor, deci nu costă nimic. Fostul protejat al lui Diaconescu, Luis Lazarus, a căpătat licenţă pentru ceva numit Zeus TV, care la un moment dat emitea dintr-un studio neîncălzit, în care cîţiva amărîţi îmbrăcaţi în paltoane încercau să glumească. După ce a pierdut mai multe rînduri de alegeri şi a întors cu susu-n jos Republica Moldova cu un exit poll în care nici măcar ordinea primilor doi clasaţi nu era corectă, Vasile Dîncu s-a făcut manager de media, la alte două posturi-fantomă, clujene, dar cu ambiţii naţionale, pe nume Transilvania Life şi Transilvania Look.

La ce folosesc toate televiziunile de mai sus? Din punctul de vedere al publicului, la nimic. Chiar şi defunctele TVR Cultural sau TVR Info erau posturi cu o poziţionare mai clară şi un sumar mai atractiv. De ce se zbat atunci patronii lor pentru licenţe şi de ce cheltuiesc bani, atîţia cît cheltuiesc, pentru emisie? Răspunsul se leagă de faptul că toate aceste cîrtiţe audiovizuale au apărut anii trecuţi, între diferite tururi de alegeri. Din 2009, piaţa media a început să scîrţîie serios, din motive de criză. Cheltuielile de publicitate s-au redus de pe la 500 de milioane de euro, la ceva mai puţin de 300. Dar, desigur, asta nu i-a speriat nicidecum pe Sebastian Ghiţă, Cozmin Guşă sau Vasile Dîncu. Ei şi alţii ca ei au început să lanseze şi să şefuiască moroi audiovizuali de felul celor de mai sus. Între timp, a devenit destul de clar că aşa-numitele canale de ştiri nu se ocupă cu ştiri, ci cu datul cu părerea, o îndeletnicire simplă şi foarte ieftină, avînd în plus avantajul că îţi permite să faci o televiziune pro sau contra oricărui partid politic sau preşedinte. Fiindcă Realitatea TV se scindase în televiziunea cu acelaşi nume şi România TV, B1 TV şi Antena 3 au devenit păstrătoarele a două gnoze ideologice de semn contrar, pro şi contra PDL/a preşedintelui Băsescu. Ulterior, România TV s-a poziţionat mai aproape de PSD, pe fondul relaţiei bune dintre patronul ei, Sebastian Ghiţă, şi premierul Ponta. Ghiţă s-a făcut, de altfel, deputat al social-democraţilor, în timp ce Antena 3 se situează mai aproape de jumătatea liberală a coaliţiei de guvernare.

Un fapt e frapant: aşa, înregimentate politic cum sînt, Antena 3, B1 şi România TV sînt tristele poveşti de succes, lucru care spune ceva despre rostul unui astfel de post. Realitatea TV, Money TV sau toate televiziunile-cîrtiţă enumerate mai sus au incertitudini în acelaşi timp ideologice şi financiare. Sărăcia de la unele posturi se pupă cu lipsa unei opţiuni politice clare, oricît de prost sună asta. La un moment dat, televizunile autointitulate de ştiri erau vreo zece, dar, între timp, alegerile au cam trecut, iar banii s-au terminat. Care bani – reiese destul de limpede din cele de mai sus.

Aşa ajungem acolo de unde am pornit, cu Money Channel rupt în două şi împărţit pe două licenţe, dar combinat cu Giga TV şi, pînă nu de mult, cu Realitatea. Deşi 2014 va fi un an agitat, cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare, e greu de crezut că toate giuvaierele audiovizuale de mai sus îşi vor găsi finanţatori. Spectrul politic e în linii mari împărţit la trei, dacă nu luăm în calcul PPDD, partidul lansat ca televiziune, dar rămas între timp fără OTV. Problemele cu curentul şi machiajul nu sînt nici ultimele, nici cele mai rele. E plauzibil că multe din ciudăţeniile amintite vor dispărea pur şi simplu – şi, din nou, cu tristeţe trebuie spus, nu e vorba de cele evident înregimentate.

Un singur lucru rămîne pe loc: oamenii care lucrează la astfel de televiziuni. Ca şi fraţii lor de la cotidiene falimentare, care nu plătesc salariile cu trimestrele, ei nu au unde pleca. Altădată exponenţi ai unei meserii de la care se cerea un soi de verticalitate mai puţin necesară în alte zone profesionale, jurnaliştii români îşi pot dori, cel mult, să o mai întindă cîteva luni de zile, la o instituţie care plăteşte cît de cît. După, e greu de imaginat ce va urma.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.