Fusion

Publicat în Dilema Veche nr. 311 din 28 ianuarie - 3 februarie 2010
Fusion jpeg

● Vampire Weekend, Contra, A&A Records/Warner Music Licensee, 2010.

Acum doi ani, Vampire Weekend lansa un album care aducea un război deloc rece între consumatorii/criticii de muzică, indivizi care-şi aruncau în aer ura şi dragostea cu preponderenţă în blogosfera noastră cea de toate zilele şi nopţile. Dincolo de consideraţiile legate de estetica sonoră căreia i se circumscria grupul din New York – şi în care Graceland-ul lui Paul Simon devenea o referinţă plictisitor de recurentă doar pentru că memoria colectivă refuza să-şi amintească o altă operă care să fi hibridizat cu atîta uşurinţă pop-ul american şi ritmurile africane (pe vremea aceea ca gest politic, totuşi) –, debutul VW era, simptomatic, ilustrata perfectă pentru peisajul muzical al lui 2008, unul în care totul începea să depindă de umorile degrabă schimbătoare ale Măriei Sale Bloggerul-de-Trendsetting, dar, important, şi de (in)dispoziţiile de moment ale Excelenţei Sale Comentatorul-Postărilor-Bloggerului-de-Trendsetting, cel care, în egală măsură, putea şterge de pe (inter)faţa pămîntului ceea ce inventase cel dintîi cu o fracţiune de secundă înainte.

În fapt, reproşurile pe care i le aducea jumătatea nemulţumită şi ovaţiile pe care le primea de la jumătatea extaziată se întîlneau în chiar acelaşi punct, unul pe care vorbitorii de limbă engleză îl numesc „hype“, iar limba română îl traduce, slăbindu-i parţial sensul, prin „publicitate excesivă“. Interesant era însă ceea ce ascundea ceva mai în spate apariţia unei trupe care devenea celebră înainte de a avea un motiv să o facă: un nou sistem de distribuţie (marketing şi vînzare) şi consum, un model economic de care lumea nu se mai satură să vorbească. Cumva, notorietatea şi succesul unei formaţii precum Vampire Weekend pot fi explicate printr-o sintagmă foarte simplă: adaptabilitatea la acest nou model. A fost suficient ca bloggerii să vorbească despre acest grup pentru ca lumea să vorbească/să comenteze despre acest grup, iar el să existe. Toate celelalte au venit după. Această inversare a procesului ar fi doar una dintre noutăţi.

Pe de altă parte, Internetul a deschis/descompus complet lumea, aducînd foarte aproape ceea ce părea, acum nu multă vreme, de neatins. Aşa se face că puştani din upper class, cu studii serioase în exclusivista Ivy League şi îmbrăcaţi în impecabile tricouri Lacoste, se simt perfect confortabil între sunetele importate de la Bollywood, întrerupte de synth-uri (p)optzeciste şi de texte în care se amestecă „horchata“ (America Latină) cu „balaclava“ (Ucraina) şi „Masada“ (Israel) cu Tokugawa (Japonia). Pentru ei, percuţiile africane trebuie să vină împachetate în băile funk sau dancehall şi să fie contrapunctate de riff-uri declarat rupte din partea de chitară a lui Johnny Marr de pe „This Charming Man“, iar discursul să reproducă sarcasmul deştept al unui David Byrne din perioada Talking Heads, atunci cînd nu e o aluzie de-a dreptul groasă la clasicizatul Sandinista!, momentul în care The Clash au comutat pe world music (ca fapt divers şi nu prea, „Contras“ e numele mişcării rebele din Nicaragua care s-a opus sandiniştilor).

E clar, insularizarea nu mai e la modă în noua muzică. Ne dăm în vînt după bucătăriile chineză, indiană, libaneză, japoneză, indoneziană, thailandeză etc. transportate în Occident, chiar şi conştienţi fiind, poate, că sînt doar nişte reinterpretări cultural-culinare, altoite cu un sos stereotipal destul de gros, dar ne extaziem şi mai şi în faţa amestecului – expert, se-nţelege! – dintre ele. De ce n-am face la fel şi cu muzica unor Vampire Weekend, mai ales că rezultatul acestei aparent imposibile mixturi e unul îmbătător? Eu unul nu văd nici un motiv.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.