Putere de abstractizare

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Putere de abstractizare jpeg

● Soare Staniol, Soare Staniol, The Underdog Records, 2020.

● Electrons in Slow Motion, Meta Incognita, DMT Records, 2020.

Nu prea avem noi, românii, o cultură care să rezoneze cu muzica experimentală – preferințele muzicale ne sînt pragmatice, audiția trebuie să servească unor scopuri utilitarist-lăutărești (dans, conservare folclorică, homeopatie etc.). Mi-e greu să scot din istoria acestei rubrici albume autohtone cu putere de abstractizare (am menționat unele proiecte ale muzicianului & scriitorului Călin Torsan), iar în inventarul întreținut pînă în 2018 de muzicisifaze.com găsim doar izolate excepții (Makunouchi Bento și alți bănățeni). Festivalurile noastre folosesc muzica experimentală mai mult ca fundal pentru schimbul de tură pe scenă ori pentru închis ziua. Avem totuși muzicieni care încep să profite de democratizarea canalelor de distribuție, adresîndu-se unor comunități globale interesate în forme post-muzicale. Avem artiști care ar putea atrage atenția unui Quietus – templu al muzicilor promovînd o paletă pestriță de genuri cu un singur element comun, reconfigurarea șabloanelor sonore calificabile drept muzică.

Un album lansat recent îl implică (din nou) pe sus-pomenitul Torsan, nu chiar într-un rol central. E vorba de proiectul Soare Staniol, avîndu-i ca protagoniști pe frații Maria și Mihai Balabaș. Prin 2012 i-am mai prezentat sub numele mai strident AvantʼnʼGard, cu piese inspirate de asocieri arbitrare de cuvinte și senzații care m-au făcut să caracterizez materialul drept un demers electro-dadaist. Albumul de atunci avea tot titlul Soare Staniol, de natură să genereze confuzie – totuși, aici titlurile sînt altele, iar pe lîngă trioul Balabaș-Torsan apar oameni noi ce transformă radical sound-ul: Marina Pîngulescu cu vioara și Sorin Păun cu electro-producția. E altceva, improvizația imprevizibilă de laptop cu elemente field recording de pe vremuri a fost substituită cu o arhitectură mai coerentă, cu linii și unghiuri care captează și ghidează atenția. Sălbăticia acelui debut a lăsat locul unor șabloane din spațiul cinema-ului noir și al genului consacrat sub eticheta trip-hop, cu o partitură vocală de tip spoken word – lirică, nu sfaturi de dezvoltare personală, deși are uneori tonul asociat canapelelor de psihoterapie. S-a păstrat această găselniță-cheie, versurile șoptit-recitate mai mult decît cîntate, mai bine valorificate de noul design sonor. E și un album ostentativ urban, pe cînd AvantʼnʼGard emana un țărănism văratec, cu înregistrări din natură; ceapa și usturoiul au lăsat locul unor elemente de Ulver și Blade Runner, senzațiile sînt induse prin tehnici înrudite cu hipnoza.

872 873 23 cover2 jpg jpeg

Există și proiecte experimentale care nu îl implică pe Călin Torsan, trăgîndu-și inspirația din zone mai moderne (trip-hop-ul noir e considerat totuși retrofetiș), din sfere mai informate de culturile psihotrope. Despre ce înseamnă acronimul casei de producție DMT Records mai bine nu întrebăm – nici nu e așa important, e doar gazdă pentru proiectul bucureștean de inspirație berlineză Electrons in Slow Motion și albumul (al doilea) cu inspiratul titlu Meta Incognita. Amicii absolvenți de Filosofie cu care mai ies la bere au o vorbă – „Orice ai spune, pot să-ți închid gura cu o replică meta relativ la ce ai spus”. Cam așa funcționează și acest soi de muzică, ridică ascultătorul pe un strat superior de abstractizare, de unde sunetul cade ca instanță și manifestare a unor șabloane ascunse percepției directe. Creierul proiectului e agitatorul Marius Copel, artist multimedia și activist cultural care valorifică diverse conexiuni profesionale pentru a pune România pe harta acestui tip de muzică – în care pionierii noștri se pot număra pe degetele de la două mîini. Înainte să se audă la noi de DMT, Adrian Enescu spunea că scopul acestor muzici e să „desfacă spațiul”.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.
image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene.