14 iulie – Ziua Naţională a Franţei pusă sub semnul autonomiei strategice a Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Barakuda, Colossus, Scorpions, Stamina… Tradiţionala defilare militară de la Paris de pe 14 iulie a început cu mai mulţi roboţi militari purtînd diverse nume, printre care şi cele patru citate mai sus. O premieră absolută şi un semn clar că intrăm într-o nouă eră, a inteligenţei artificiale, a războaielor cibernetice şi spaţiale, a super-soldaţilor…

Pentru a desemna noul tip de soldat care cîştigă enorm în forţă şi abilitate datorită tehnologiei, fiind capabil să execute operaţiuni dincolo de capacităţile umane normale, americanii folosesc termenul de super-soldier. Francezii preferă termenul de soldat augmenté, ceea ce nu prea putem traduce mot-à-mot în româneşte, eventual prin sintagma „soldat cu puteri sporite“. La ora zece şi jumătate dimineaţa, duminică, 14 iulie, un astfel de prototip şi-a făcut apariţia pe cerul parizian, făcînd o demonstraţie în faţa şefilor de stat şi de guvern europeni invitaţi în tribuna oficală din Place de la Concorde. Un soldat zburător a traversat văzduhul, cu o armă în mînă, evoluînd în picioare pe un fel de tipsie cu propulsie…

Dispozitivul respectiv, propulsat cu cinci reactori, este un flyboard air sau un hoverboard militar, o invenţie franceză în curs de ameliorare. Specialiştii spun că aparatul poate urca pînă la două mii de metri, că poate zbura cu viteza de două sute de kilometri pe oră şi că poate fi folosit în numeroase contexte, fie pentru lansarea unor atacuri-surpriză împotriva inamicului (din aer, cu soldaţi zburători autonomi), fie pentru evacuarea rapidă a unor răniţi… Ceea ce ieri era ficţiune, astăzi a devenit realitate, cel puţin în domeniul militar. Într-un fel este trist să constatăm că invenţii uluitoare îşi găsesc primele aplicaţii în dotarea diferitelor armate. Preşedintele francez Emmanuel Macron a ţinut însă, de Ziua Naţională a Franţei, să transmită, prin prezentarea unor roboţi, a unor drone, precum şi a acestui flyboard, un anumit mesaj. Şi anume că, în materie de apărare, Franţa nu bate pasul pe loc, ci, dimpotrivă, se află în avangardă…

O încărcătură simbolică şi mai mare a avut-o însă tema paradei militare de pe 14 iulie. Agir ensemble, să acţionăm împreună, aşa a fost formulată ea. În spatele acestui slogan se află o iniţiativă franceză la care au răspuns nouă ţări europene: Portugalia, Spania, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Finlanda şi Estonia. Aceste ţări s-au angajat într-o cooperare militară comună, un program numit Iniţiativa Europeană de Intervenţie. Poate că termenul de „apărare europeană“ este prea brutal şi riscă să-i irite pe americani. El sună şi ca o alternativă oarecum nejustificată la Alianţa Nord-Atlantică, deocamdată adevărata umbrelă protectoare a Europei. Venirea lui Donald Trump la Casa Albă, declaraţiile sale contradictorii, strategiile sale avînd în centru sloganul Amarica first i-au determinat însă pe europeni să reflecteze ceva mai mult la o necesară autonomie strategică în materie de apărare. Iniţiativa Europeană de Intervenţie face parte din acest demers şi merită semnalat fapul că britanicii s-au asociat acestei propuneri de cooperare în ciuda dorinţei lor de a ieşi din Uniunea Europeană.

Preşedintele Emmanuel Macron i-a invitat la Paris de Ziua Naţională a Franţei pe toţi şefii de stat şi de guvern ai ţărilor angajate în această cooperare, precum şi pe secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Europenii subliniază de fiecare dată că tot ceea ce imaginează ei în materie de apărare este complementar în raport cu NATO. De cînd Donald Trump îşi impune voinţa pe planetă, recurgînd la ameninţări şi la sancţiuni, chiar şi în direcţia aliaţilor, europenii au înţeles şi un alt lucru, şi anume că nu-şi vor putea menţine influenţa în materie de diplomaţie fără eforturi credibile în materie de capacităţi militare autonome.

Franţa este singura ţară occidentală care îşi menţine tradiţia parăzilor militare cu ocazia zilei naţionale. Donald Trump, impresionat de defilarea militară de acum doi ani, cînd a fost invitatul lui Emmanuel Macron pe 14 iulie, a decis să preia parţial modelul şi să confere o dimensiune militară zilei de 4 iulie, Ziua Independenţei în Statele Unite.

În Franţa, defilarea armatei pe Bulevardul Champs-Élysées, între Arcul de Triumf şi Place de la Concorde, este un simbol al unităţii şi o expresie a ataşamentului faţă de Republică. Trebuie să căutăm originea acestei tradiţii în perioada revoluţionară, şi nu atît în legătură cu data de 14 iulie 1789, cînd revoluţionarii şi-au lansat asaltul împotriva închisorii Bastilia, cît în legătură cu o mare sărbătoare organizată la Paris pe 14 iulie 1790, la un an după căderea Bastiliei. Atunci a avut loc o gigantică sărbătoare revoluţională, la Fête de la Fédération, care a reunit în jur de o sută de mii de oameni pe Champ-de-Mars (unde a fost construit mai tîrziu Turnul Eiffel).

Un turist care vine la Paris nu ratează niciodată o plimbare pe bulevardul Raspail, plin de magazine, o axă a Parisului care conduce la Place de la Concorde. Puţini ştiu însă că Ras-pail a fost numele unui deputat şi că el a propus în 1880 ca data de 14 iulie să devină Ziua Naţională a Franţei. În decretul respectiv nu se precizează însă că ar exista vreo legătură cu cele întîmplate pe 14 iulie 1789 sau pe 14 iulie 1790. O ambiguitate de natură să nu le dea argumente celor care spun că ziua căderii Bastiliei a fost una sîngeroasă şi poate nu chiar foarte glorioasă, mai ales că în închisoare se mai aflau doar cîţiva deţinuţi. În schimb, pe 14 iulie 1790 nu a curs nici o picătură de sînge, iar francezii şi-au exprimat cu fervoare dorinţa de a schimba lumea şi de a-şi apăra patria. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.