Aproape cîștigător

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

E pentru prima oară în ani de zile cînd PNL își permite luxul optimismului. Cel puțin un sondaj recent pune partidul pe primul loc la intenția de vot, iar despre fantoma USL se vorbește tot mai puțin. Apoi, indiferent de rezultatele europarlamentarelor din această primăvară, PNL are motive să își mențină moralul relativ ridicat pentru că, la prezidențiale, Klaus Iohannis nu are încă un contracandidat serios. Reînnoirea mandatului președintelui îi va da acestuia un cuvînt greu de spus în felul în care vor arăta alegerile locale, generale și guvernările ulterioare. Teoretic, PNL este principalul beneficiar al unei astfel de evoluții. Electoratul lui Iohannis încă așteaptă de la președinte acțiune politică constantă, lipsită de echivoc și eficientă. Așteaptă și, deocamdată, pare răbdător.

Înlocuind, în retorica publică, anxietatea cu optimismul, PNL dă semne că a intrat într-un soi de cerc virtuos în care victoria e la milimetri distanță. Alegătorii săi împrumută raportarea asta după ce, la ultimele alegeri, o bună parte dintre ei, dezarmați și descumpăniți, au votat fără entuziasm, au pus ștampila pe altceva sau au preferat, pur și simplu, să se abțină. O priveliște rară pînă nu demult, zilele astea poți întîlni peneliști care cred că trăim în cea mai bună dintre lumile posibile. E devreme însă, mult prea devreme. Dincolo de optimism, sînt întrebări și neclarități din aproape orice perspectivă ai privi partidul.

Identitatea. Oricine se uită în urmă poate observa că  PNL nu mai seamănă aproape deloc cu partidul de acum 15-20 de ani. Odinioară o adunare de practicanți ai profesiilor liberale, corporatiști sau antreprenori, încăpățînat pro-occidental, urban și fără complexe, PNL e în prezent cu totul altceva. Un partid al urbanului mic și mijlociu, reacționar, cu o agendă conservatoare, pe care face eforturi să o țină ascunsă, și puseuri de naționalism toxic și păgubos. De altfel, pe axa Marian Munteanu – Rareș Bogdan, PNL a evoluat puțin spre deloc în ultimii doi ani. Adăugați la asta sprijinul lipsit de onestitate pe care majoritatea „influencer-ilor“ peneliști l-au acordat anul trecut referendumului pentru redefinirea în Constituție a noțiunii de familie. Lipsa de onestitate vine din faptul că „liberalii“ au făcut eforturi considerabile pentru ca acel referendum să treacă, fără însă să își asume deschis în fața propriului electorat această intenție. S-a spus despre referendum că este un eșec major al lui Liviu Dragnea. Într-o măsură aproape egală, e și un eșec al PNL. Altfel spus, identitatea PNL nu mai e de mult liberală. E mai degrabă o coaliție de interese confesionale, locale și de capital autohton care sînt unite doar de nevoia de reprezentare, nu și de o idee comună.

Sondajele. Cifrele făcute publice în ultimele luni indică o tendință crescătoare. Explicațiile țin de exasperarea publicului în fața incoerenței guvernamentale (rușinea, în unele cazuri), o oarecare logică a acțiunii publice a partidului și ezitările din zona USR-PLUS, unde încă nu s-a luat o decizie clară dacă binomul ­Iohannis-PNL e concurent sau partener. De asemenea, situarea sezonieră a peneliștilor în zona pro-occidentală a spectrului politic a ajutat. Poate cel mai important lucru este însă finalizarea fuziunii cu PDL, un detaliu mai puțin discutat. Foștii oameni ai lui Traian Băsescu au comis un non-combat ostentativ în 2016 și asta s-a simțit. Între timp au avut loc negocieri interne, împăcări și reînnoiri de jurăminte. Rezultatul e o pace utilă și concentrarea eforturilor către exterior. Însă, pînă la confirmarea unui rezultat bun la vot, toate acestea sînt doar premise pentru o victorie, nu și un rezultat concret.

Asta pentru că o campanie electorală bună a USR-Plus ar putea invalida orice avans al PNL. Situația e identică dacă ne uităm spre ALDE, partid creat de foști liberali și a cărui simplă existență e un reminder permanent că PNL nu a reușit niciodată să se împace cu sine. Un posibil coșmar al strategilor PNL ar arăta cam așa: un număr impresionant de voturi, mai mult decît a luat vreodată partidul singur, care să ducă la un nefericit loc trei în spatele USR-PLUS și imediat înaintea ALDE.

Apoi, oricîte calcule s-ar face, realitatea din teren rămîne deocamdată neschimbată. Arcul compus din pesediștii lui Liviu Dragnea și pesediștii jenați conduși de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu rămîne dominant.

Sondajele pot crea senzația că „se poate“. Contextul însă se poate opune. Și adesea o face. Sloganul zilei la PNL e „Aproape cîștigător“. Sau „Aproape în primul rînd“, dacă vreți.

Președintele. Relația cu Klaus Iohannis a fost și va rămîne probabil complicată. Voioșia neinteligentă cu care PNL își leagă soarta de cariera președintelui ignoră de fiecare dată faptul că tot dl Iohannis era șef de stat în 2016, cînd performanța electorală partidului a fost mai degrabă dezamăgitoare.

Trece mai puțin observat și faptul că, insistînd pe tema referendumului pentru Justiție, președintele împrumută (confiscă?) o temă de campanie a USR și o folosește pentru a-și marca propriul teritoriu înainte de alegerile din toamnă.

Klaus Iohannis dă adesea senzația că nu are nici un respect pentru PNL, privind partidul ca pe o dependință din curtea proprie a cărei administrare îi provoacă plictis și, uneori, lehamite. Tipul acela de construcție pe care s-ar putea să te hotărăști într-o bună zi să o dărîmi și să o înlocuiești cu altceva. Relația PNL-Iohannis e dezechilibrată și confuză, asemeni unui mariaj aranjat de părinți. Mai devreme sau mai tîrziu se va rupe. Pentru PNL e esențial să știe care îi e locul într-o lume post-Iohannis. Acesta e însă un calcul care nu s-a făcut încă. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.