Azi în Astypalea, mîine-n toată Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Azi în Astypalea, mîine n toată Europa jpeg

În Grecia, cu cele peste o mie de insule ale ei, cam toate locurile în care ajungi sînt, într-un fel sau altul, „secrete“, „perle ascunse“, „destinații exclusive“. Astăzi, rivalitatea turistică între insulele grecești arată ca un fel de concurs de frumusețe – fiecare dintre ele își expune public atracțiile, exersează tehnici de marketing, încearcă să iasă cu ceva în evidență. Nu-i greu, căci frumusețile Greciei insulare sînt cu adevărat mitice. Natura și cultura, istoria prelungită blînd în prezent, aerul tihnit, bucătăria și, nu în ultimul rînd, temperamentul viu al localnicilor atrag continuu vizitatori din toate colțurile lumii.

Astypalea este numele unei nimfe din luxurianta mitologie a vechii Grecii. Cine poate spune că-l știe? Poate doar cei mai dedicați cunoscători. Astypalea este și numele unei insule din Arhipelagul Dodecanez, aflat în sud-estul Mării Egee. Cine poate spune că o știe? Poate doar cei mai dedicați cunoscători. Insula cu nume de nimfă are forma unui fluture așezat pe apa în culori de smarald. Puțini oameni locuiesc permanent pe ea (cam 1.200), dar din primăvară pînă-n toamnă turiștii vin aici pentru a găsi liniște și locuri nealterate de turism. Categoria turiștilor care caută locuri neafectate de turism crește și, ce ironie, tinde să devină majoritară.

Oricine ajunge pe insula Astypalea remarcă imediat farmecul morilor de vînt (opt la număr) ce se află de-a lungul unei străzi strîmte, de un pitoresc aparte, ce șerpuiește prin Chroa, principala așezare a insulei. Biserica bizantină și castelul venețian sînt mărturii ale unei istorii bogate, iar peisajele largi oferă privitorului prilej de contemplație. Printre stîncile insulei, crește șofranul sălbatic, ce se culege cu mîna în noiembrie și condimentează inubliabil mîncărurile tradiționale ale insulei tot anul. Pe insulă se produce, de asemenea, o miere de cimbru sălbatic, cu un gust cu totul aparte.

În cele mai multe locuri din Grecia, localnicii sînt amabili cu turiștii pentru că au nevoie de banii lor. Ospitalitatea, desigur, este o valoare, dar în același timp are o valoare. Turiștii știu asta – ei sînt gata să plătească pentru bucuria de a locui un timp printre localnici. Ai zice că cele două categorii au același interes, dar nu e chiar așa. Turiștii privesc spre zile de vacanță, iar localnicii spre veniturile de zi cu zi. Ceea ce diferențiază Astypalea, însă, de toate celelalte destinații grecești este o interesantă sinergie între localnici și turiști. Și unii, și alții au proiectat pasiunea lor pentru puritatea naturii, limpezimea mării, autenticitatea arhitecturii într-o ambiție nemaiauzită. Mai ales în Grecia. O insulă complet liberă de fumat! Astăzi, pe minunatele plaje din Astypalea nu se fumează. Astfel, aceste plaje devin locuri în care energia naturală a soarelui, a vîntului, a mării, a nisipului se poate simți din plin, ca o experiență vibrantă în care comuniunea cu natura, dar și comuniunea cu ceilalți se realizează la nivel esențial. Nu se fumează nici în baruri, restaurante și hoteluri. Astypalea a adoptat și promovează o veritabilă cultură eliberată de țigări.

După cum știm, IQOS este preocupat să ofere fumătorilor adulți alternative la țigara clasică. Pe o insulă eliberată de fumul de țigară, IOQS alege să-i informeze pe turiști și pe localnici că cel mai bun lucru este să se lase de fumat, iar pe aceia care vor continua să fumeze să îi informeze că există alternative mai bune decît continuarea fumatului. IQOS organizează locuri libere de fumul de țigară, își oferă produsele alternative la fumatul tradițional și, mai ales, asigură o informare deplină și corectă a adulților care nu vor să se lase de fumat asupra acestor alternative.

Și încă ceva. În mitologie, Astypalea era sora altei nimfe cu nume mult mai celebru: Europa. Putem spera că, vorba aceea, azi în Astypalea, mîine-n toată Europa!

realizat cu sprijinul IQOS

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.