Burghezia de stat a acumulat suficient. Acum devine legitimă

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Activist politic întreaga-i viață, Ion Iliescu a practicat o specie aparte de raportare la majorități. S-a ferit să le conteste sau să le sfideze. A încercat, cu mijloacele care îi stăteau la dispoziție, să le seducă, să le convingă și, atunci cînd nu a reușit, a făcut eforturi să nu le deranjeze. În cîteva rînduri le-a alimentat și folosit furia. Lucrul de care s-a ferit tot timpul dl Iliescu a fost să își exprime disprețul public pentru mase sau să plece de la premisa că a primit cecuri în alb. Pentru Ion Iliescu, puterea era o întreprindere sensibilă și prețioasă. Un scop în sine. Era ceva aristocratic, un soi de respect primar în felul în care fostul președinte se raporta la funcția publică. Ăsta e și motivul pentru care nimeni, niciodată, nu l-a putut acuza pe Ion Iliescu că s-a îmbogățit în lunga sa carieră.

Liviu Dragnea, pe de altă parte, este mai degrabă un accident politic. Evoluția sa sinuoasă și relativ discretă pentru cea mai mare parte a carierei sale are resorturi mult mai pămîntene și pragmatice decît cele ale lui Ion Iliescu. Dragnea, ca mulți alți politicieni din generația sa ajunși azi la apogeu, e preocupat în principal de controlul asupra distribuției de resurse ale statului și prea puțin de aprobarea populară pentru metodele sale. În fapt, alegerile (de partid, locale sau naționale) sînt doar un mijloc pentru atingerea unui obiectiv personal și meschin. Iar obiectivul este exercitarea amorală, iresponsabilă și necenzurată a puterii. Liviu Dragnea nu are nici un fel de respect pentru funcția publică, cum nu are nici pentru publicul în numele căruia ocupă funcția. Disprețul său e plenar, îmbrăcat în ironii și nemilos.

Diferența majoră dintre cei doi este că Ion Iliescu și-a creat voluntar instituțiile care au dus la îndepărtarea sa de la putere, în timp ce dl Dragnea lucrează din plin la distrugerea lor, astfel încît legătura sa cu vîrful statului să nu mai poată fi vreodată tăiată. Nu e chiar lipsit de semnificație faptul că actualul președinte al Camerei Deputaților este condamnat într-un dosar din 2012, momentul zero al operațiunii de deconsolidare democratică a statului român, care continuă pînă astăzi cu rezultatele cunoscute.

Dragnea este, într-un fel, rezultatul orbirii președintelui Iliescu, cel care, în numele menținerii echilibrului, a preferat să nu vadă pătura de burghezi de stat cinici care creștea sub mandatele sale. Iar cînd a văzut-o a sancționat-o retoric („capitalism de cumetrie“), refuzînd să își riște poziția și influența pentru a interveni cu autoritatea pe care o avea la dispoziție întru îndreptarea lucrurilor.

Nu cred în utilitatea și eficiența unor concepte ca „părintele națiunii“, însă cred că orice președinte al statului are greutatea necesară și mijloacele tehnice pentru a interveni întru îndreptarea unui curs greșit al națiunii. Iar direcția pe care Ion Iliescu a văzut-o, dar a refuzat să o sancționeze este aceea în care statul a devenit principala sursă de acumulare de capital pentru o pătură restrînsă de oameni politici. Cumva, toleranța iliesciană la jaf mi se pare egală cu mineriadele. Cu diferența că pagubele sînt cuantificabile în zeci de ani și în pierderea sufletului unei națiuni.

Cele cîteva sute de familii care au acaparat structurile administrative din România au făcut-o rapid, rapace și fără remușcări. Fiecare astfel de familie și-a construit propria rețea de influență care astăzi funcționează și asigură schimbul de generații. Puteți verifica asta foarte ușor citind dezvăluirile despre activitățile economice ale următoarei generații a familiei Dragnea, de exemplu. Sau declarațiile de avere (cea verificabilă) ale diverșilor indivizi numiți în funcții publice. Justificări ridicole ca moșteniri, donații și succes uriaș în afaceri pe perioade scurte sînt, în cel mai bun caz, ofensatoare.

Rezultatul previzibil al acestei stări de fapt este că accesul la decizie este aproape imposibil în afara acestor rețele restrînse. Accidente politice ca USR n au reușit încă să pătrundă, cu atît mai puțin să distrugă această rețea piramidală de distribuție de rente în vîrful căreia se află azi Liviu Dragnea. Cu cît accesul la decizie este mai restrîns, cu atît libertatea celor care exercită puterea este mai mare.

Sîntem în 2017 și burghezia de stat creată începînd cu mijlocul anilor ’90 a sfîrșit perioada de acumulare. Acum se află în faza de protejare a investițiilor și de legitimare a lor. În faza în care nici măcar cele mai flagrante furturi sau abuzuri nu mai produc pagube reale autorilor lor. Sîntem departe de momentul în care dezvăluirea unui furt provoacă rușine. Ideea că s-ar putea întîmpla așa ceva obține, cel mult, hohote de rîs. Gîndiți-vă numai la recenta sentință a Curții de Apel București, care a decis că o pagubă de peste 100 de milioane de euro se pedepsește cu 4 ani cu suspendare. Așa-i că vă apucă rîsul?

Reacția de apărare a statului e din ce în ce mai slabă și incoerentă. Credința că putem avea o societate dreaptă și decentă lasă loc unui abandon cumva deznădăjduit.

„Aristocratul“ Ion Iliescu a creat condițiile apariției unei burghezii a furtului care, pe ruinele unui stat ce s-a dorit onest, se pregătește să înfigă steagul victoriei pe toate acoperișurile din București. Nu mai este așa multă vreme, pînă cînd singura alegere va fi între a te alătura lor sau a le accepta resemnat dominația. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.