Ce luăm cu noi?

17 aprilie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sînt foarte puțini cei care au văzut criza financiară din 2008 venind. La fel de puțini au fost și cei care au avertizat că o pandemie cu efecte paralizante asupra economiei mondiale poate apărea oricînd. Sigur, au existat scenarii, a existat o oarecare pregătire, însă ele au părut majorității factorilor de decizie mai degrabă exerciții de creionat apocalipse improbabile.

Generațiile anterioare au fost martore la o criză a petrolului, la războaie regionale și valuri de refugiați, dar niciodată, de la al Doilea Război Mondial încoace, nu a existat un eveniment care să afecteze grav atît de multe state.

Administrațiile naționale și organizațiile internaționale fac eforturi să limiteze efectele opririi aproape totale a activității economice. Băncile centrale și guvernele anunță gigantice pachete financiare de sprijin, guvernele abandonează unul după altul doctrine cu principii rigide și iau măsuri de negîndit cu doar cîteva luni înainte. În Statele Unite, spre exemplu, președintele, împreună cu secretarul trezoreriei, vorbesc despre înmînarea cîte unui cec de 1.200 de dolari fiecărui american afectat de criză. Ideea nu e neapărat nouă, Andrew Yang, un fost candidat la președinție, a propus-o anul trecut, dar ea a fost întotdeauna respinsă de ortodoxia economico-politică americană. „Bani din elicopter”, o expresie inventată Milton Friedman prin anii ’60, denumea exact acest gen de utilizare liberală a fondurilor publice. Friedman făcea un exercițiu teoretic încercînd să calculeze efectul asupra consumului. Donald Trump și Robert Mnuchin au în vedere mai degrabă un soi de ajutor social pentru milioanele de americani ale căror contracte de muncă au fost suspendate. Deocamdată.

Așa-numitul „venit de bază universal” a fost deja anunțat de Spania, pentru început tot ca măsură socială, însă guvernul de la Madrid a anunțat că studiază atent posibilitatea ca el să devină permanent. Într-un mesaj de Paște, o sugestie în acest sens a fost făcută și de Papa Francisc.

E greu să nu remarci ce aliniere improbabilă de mesaje e aceasta: Donald Trump, socialiștii spanioli și șeful Bisericii Catolice promovînd cu toții variante ale aceleiași idei. Dacă voiați un argument pentru a susține gîndul că lumea de dinainte de pandemie nu se va mai întoarce niciodată, atunci acesta e un început.

Și Uniunea Europeană pare să treacă printr-un proces rapid de ajustare a percepțiilor despre sine. Nordul continentului a încercat pentru scurt timp să reia sceneta responsabilității financiare prioritare în fața solidarității. A renunțat repede cînd a înțeles că la final, căci chiar și această criză se va sfîrși, e posibil ca Italia sau Spania să își pună foarte serios întrebări legate de utilitatea Uniunii Europene. Din orice punct ai privi-o, slăbirea sau dispariția Uniunii Europene e un dezastru cu consecințe inimaginabile chiar și pentru state foarte sigure pe ele ca Olanda sau Germania.

În tot acest peisaj, România oscilează între prudență și confuzie, refuzînd încă să își pună întrebările esențiale. Cum se va manifesta solidaritatea atît de des invocată zilele acestea? Vom lupta cu mijloacele din 2008, astfel încît statul va continua să cheltuiască bani pe investiții de orgoliu în timp ce nota de plată pentru criză va fi iar achitată de cei aflați la capătul de jos al lanțului trofic? Cum se face că un spital în care s-au investit zeci de milioane de euro poate fi cea mai gravă sursă de infecție din țară? Cum se face că personaje stranii cu funcții în sistemul sanitar pot afirma senin că au vaccinul pentru COVID-19 deși este evident că așa ceva nu există încă în România și aiurea? Cîtă dezordine e în sistemul sanitar public dacă statul simte nevoia să instaleze medici militari acolo unde situația scapă de sub control?

Nici măcar nu putem invoca cine știe ce surpriză. Trăim în aceeași țară care a asistat înmărmurită la urmările incendiului de la Colectiv. Aceeași țară a cărei atît de blamată presă scrie constant de cinci ani încoace despre dezastrul din sistemul de sănătate. Efectele au fost minime. Schimbări minore pe ici, pe colo, fără cine știe ce efect sistemic.

La finalul crizei, vom constata că lumea de dinainte nu mai e posibilă. În România nu a început încă această dezbatere. Ce lăsăm în urmă și ce rămîne cu noi? Ce ne-a luat criza și ce nu vrem să luăm din lumea de dinainte? Și aici nu e vorba numai de reformarea unuia sau altuia dintre sistemele publice, fie el de sănătate sau de asistență socială, cît despre felul în care ne raportăm la societate. Ce pretenții avem (ele sînt similare oricărui cetățean al lumii), dar mai ales ce facem pentru a primi răspunsurile pe care le așteptăm?

Cinismul nemărturisit, dar practicat zelos și izolarea în propriul confort nu vor face decît să creeze noi și noi motive de indignare, de revoltă, de apatie și abandon.

În toate crizele precedente, emoția a prevalat, ne-a extenuat și am uitat. Dacă nu vrem noi și noi motive de indignare care să ne consume inutil energiile trebuie să începem să punem întrebări. Inclusiv unele care riscă să ne ducă la răspunsuri pe care încă nu sîntem pregătiți să le auzim.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.