Ce sînt şi, mai ales, ce nu sînt

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Cu dragoste, din Laos jpeg

De cînd scriu la

am început să cîştig rapid popularitate. În ritmul asta îl întrec pe Fuego într-un an, doi şi, pe termen lung, cine ştie, poate ajung mai celebru ca văru’ Guţă. Obişnuit cu admiraţia pe care o bună parte a românilor o au pentru romi, mă cam intrigă valul ăsta de opinii bune. Oameni care sînt mai deştepţi decît mine îmi cer sfaturi, mă sfătuiesc să intru în politică şi unii cred că sînt un „om frumos“. Asta cu omul frumos e obsesia maestrului Dan Puric şi, cum nu mă trag direct din Zamolxis, m-am panicat. 

M-am gîndit că, dacă pun o poză, o să rezolvăm problema cu omu’ frumos. De unde! Am realizat cu îngrijorare că, deşi clar chel, scund şi urîţel, lumea tot zice de domnu’ frumos. Brusc mi-am amintit şi de îndemnurile la politică şi m-a apucat frica şi că o să ajung ca Băsescu. Bişniţă am făcut, de muncit pe vapor – făcut, blonde – plăcut, la Cotroceni am fost. Noroc că nu beau, nu dansez, nu Cocoşesc şi pornesc cu un handicap de pigment, căci altfel nu se ştie cum ajung şi îl citesc cu anii numai pe domnul Cărtărescu. 

Oricum, pentru a evita riscurile de a mă sminti din cauza viitoarei glorii (de Elena Udrea nu îmi este teamă), am decis că ar fi bine să mă explic – în felul ăsta facem lucrurile clare şi reducem aşteptările domnilor, doamnelor şi domnişoarelor care mă judecă prea bine. Am ales special nota uşor patetică pentru a nu înstrăina eventuali admiratori comuni ai mei şi ai domnului Puric. 

Nu ştiu îngrozitor de multe lucruri şi sper că niciodată nu o să cred că ştiu îndeajuns. Cîteodată sînt nesigur sau nărod şi îmi dau cu părerea despre lucruri pe care le cunosc în mod superficial. 

Nu îmi este clar în ce parte a eşichierului politic mă aflu. Am cele mai multe idei de centru-dreapta, dar mă comport adesea ca şi cum aş fi un susţinător al conceptelor de centru-stînga. Din cînd în cînd, am idei clar de dreaptă şi clar de stînga. Am, la orice moment, o mulţime de idei în cap, nu rareori contradictorii. Reuşesc, fără să mă străduiesc prea tare, să fiu penibil din cînd în cînd. 

Nu sînt pragmatic şi nici îndeajuns de constant. Nu sînt atît de echilibrat pe cît mi-aş dori şi încă mă contrazic mult prea des. Am tendinţa să raţionalizez în avantajul propriu. 

Concluzia este că aş putea să fac liniştit politică, măcar la nivel de vicepreşedinte de partid. Din fericire, sînt cîteva obstacole care împiedică asta: nu sînt îndeajuns de român încît să-i mulţumesc pe românii verzi sau pe Vadim Tudor. Nu sînt nici îndeajuns de rom ca să satisfac pretenţiile „aristocraţiei“ rome. Nu îndeplinesc standardele de agramat şi sociopat cerute de politica românească. Nu pot să pup moaşte şi fac foarte rar compromisuri. Sînt claustrofob şi am vizitat prea multe puşcării ca să îmi doresc experienţa încarcerării. Nici ţeapăn nu sînt – nu am experienţă de primar la Sibiu şi nici nu mă antrenez pentru o eventuală perioadă de expunere demnă în public sau în coşciug. 

Nu sînt încrîncenat. Am fost. Însă în ultimii şapte ani am petrecut mult timp cu puşti şi am reuşit să îmblînzesc neghiobul din mine, care se supăra şi se încăpăţîna mult prea des şi mult prea repede. 

Nu sînt confortabil şi nici talent de linguşitor nu am. Nu pot să stau în tipare şi am o problemă cu autoritatea. Sînt adesea prea direct şi cîteodată sînt nesimţit, dar am regrete cînd îmi dau seama. Nu înghit opiniile altora uşor, dar sînt foarte interesat să îi ascult pe ceilalţi într-o dezbatere pe idei. Cîteodată, atît de interesat încît nu îmi dau seama de inutilitatea anumitor discuţii. 

Nu mă consider intelectual. În capul meu, intelectual e cineva care are măcar o treime din erudiţia domnului Pleşu. Eu nu o am. E drept că aproape toţi aceia care scriu în gazeta care mă publică pe mine sînt intelectuali, însă eu nu sînt. Nu pot să scriu la fel de precis, de elegant şi de bine argumentat cum o fac ei. Sper să o pot face măcar cîndva, în viitorul îndepărtat. 

Ce sînt sau încerc să fiu. 

Mă străduiesc să îmi acopăr găurile din educaţie şi mă chinui să scriu mai bine. Sper ca, la un moment dat, domnul Pleşu să mai încetinească ritmul în care citeşte ca să pot să promovez şi eu în rîndurile intelectualităţii. 

În capul meu sînt bogat, pentru că am mai mulţi bani decît pot cheltui. Sînt bogat pentru că pot să-i ajut pe puştii cu care lucrez fără să mă gîndesc că nu o să am cu ce plăti facturile. Sînt răsfăţat pentru că fac, în general, ceea ce vreau şi foarte rar mă simt forţat să îmi cenzurez opiniile. 

Am mulţi oameni foarte buni în jur. Traduc asta ca fiind super-norocos. Unii dintre ei nu se sfiesc să îmi tragă şuturi cînd le merit şi mă bucur că reacţionez din ce în ce mai rar cu iritare la critica lor. Încă nu am învăţat să mă simt bine cînd sînt criticat pe drept, dar sper să promovez şi în liga doamnelor/domnilor capabili de chestia asta (a nu se confunda cu liga intelectualilor). 

Îmi doresc să pot să „atac“ ideile oamenilor politici fără implicare emoţională. Nu prea îmi iese. E drept că de multe ori elucubraţiile politicienilor noştri cu greu pot fi definite ca idei şi că prea mulţi au dificultăţi în a se încadra în definiţiile mai pretenţioase ale omului – în special, cele care implică raţiune şi bun-simţ. 

Nu o să pot scrie constant la cel mai bun nivel al meu. O să mai fac greşeli. O să mă mai răsfăţ din cînd în cînd. O să scriu şi prostii. Ce pot promite este că o să încerc să o fac mai bine. Chiar dacă nu o să îmi iasă de fiecare dată. Cînd nu îmi iese, sper să îmi daţi şuturile necesare pentru a reuşi data viitoare.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.