Cînd Europa se va trezi… colonie economică a Chinei

Publicat în Dilema Veche nr. 789 din 4-10 aprilie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

O întrebare, pentru început: dacă ar fi să alegeţi, cui aţi prefera să furnizaţi toate informaţiile despre viaţa dumneavoastră intimă şi profesională, chinezilor sau americanilor?

Reformulez astfel neliniştile exprimate în ultimii cinci ani în Statele Unite şi în Europa legate de uluitoarea ofensivă tehnologică a Chinei. Cotidianul francez Le Figaro îl cita, luni, 25 martie, pe un diplomat francez cu următoarea afirmaţie: „Cine va controla tehnologia 5G va controla lumea“. Ce va însemna acest 5G în viitoarele decenii putem rezuma printr o frază aparţinînd unui expert: cea mai mare schimbare de paradigmă civilizaţională de la inventarea electricităţii.

Statele Unite şi China sînt în acest moment în competiţie pentru a-şi impune noua tehnologie în materie de telecomunicaţii, competiţie avînd deja accentele unui război comercial. Între cei doi giganţi, Europa este descrisă astăzi de mulţi specialişti drept un „pitic tehnologic“ care a ieşit practic din cursă.

În 1973 apărea în Franţa, la Editura Fayard, o carte despre China, scrisă de academicianul Alain Peyrefitte, avînd un titlu premonitoriu: Cînd China se va trezi. La acea oră, China încă nu ieşise din rătăcirile ei maoiste. Ceea ce s-a numit „miracolul economic chinez“ a început în 1979. China a devenit în cîteva decenii „atelierul lumii“, spaţiu providenţial de investiţii pentru marile puteri industriale şi comerciale. În urmă cu vreo zece ani mă aflam la New York şi am rămas stupefiat, în magazinele de pe Fifth Avenue, să constat că îmi era greu să găsesc un produs cu marca made in USA. Voiam, ca tot omul, să mă întorc cu nişte cadouri acasă, dar ţineam ca ele să poarte marca de fabricaţie americană. Numai că produsele made in USA lipseau cu desăvîrşire sau trebuiau căutate cu lumînarea…

În contextul vizitei efectuate în Franţa de preşedintele chinez Xi Jinping între 24 şi 26 martie, şeful statului francez, Emmanuel Macron, a lansat un apel către europeni care ar putea fi rezumat cam aşa: este timpul să ne trezim şi să ieşim din naivitate în relaţiile noastre cu China. Fapt fără precedent, Emmanuel Macron i-a invitat la Paris pe cancelara germană Angela Merkel şi pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu intenţia evidentă de a crea un front comun european în faţa Chinei. O Chină care cumpără în Europa tot ce poate: întreprinderi, porturi, exploatări miniere, pămînturi, podgorii… Să fi devenit „gigantul asiatic“ un „căpcăun mondial“? Această ultimă expresie am auzit-o din gura unui comentator pe postul de Radio France Inter, ceea ce marchează o ruptură cu o anumită complezenţă a mediilor de informare franceze faţă de China.

În limbaj diplomatic, dar pe un ton de avertisment, Franţa şi Germania i-au dat de înţeles preşedintelui chinez că fără o reechilibrare a raporturilor comerciale dintre Europa şi China nu poate fi imaginat un „viitor radios“ în relaţiile bilaterale. Europenii nu se tem doar de expansiunea tehnologică a „gigantului -Huawei“, ci şi de reţeaua de infrastructuri transcontinentală construită de China şi care poartă un nume de natură să păcălească pe toată lumea: Noul Drum al Mătăsii. Cuvîntul „mătase“ evocă lucruri cît se poate de plăcute… Aproape că nici nu-ţi vine să te gîndeşti că pe acest drum (care este şi feroviar) vin milioane de tone de produse chinezești care inundă Europa, fără ca produsele europene să poată călători şi ele, în aceeaşi cantitate, în sens invers.

Într-un context în care Donald Trump a luat o atitudine războinică faţă de China, aceasta din urmă caută în mod evident aliaţi. La Paris şi la Berlin nu este însă agreată o anumită strategie a Chinei care îşi propune să creeze diviziuni în Europa. Chinezii aproape că nu recunosc Uniunea Europeană ca o entitate, lor le plac relaţiile bilaterale, cu fiecare ţară europeană în parte. Italia a semnat recent un parteneriat pentru a profita de Noul Drum al Mătăsii. Grecia, Ungaria, Portugalia sînt tot mai legate economic de China… În umbra cancelariilor occidentale, experţii şi consilierii trag semnale de alarmă: Europa riscă să devină tot mai dependentă, din punct de vedere economic, de China, riscă să devină o colonie economică a „căpcăunului“ asiatic.

„Împăratul roşu“, cum i se mai spune lui Xi Jinping, îi mai sperie pe europeni şi din cauza autoritarismului său. După moartea lui Mao, liderii chienzi au instituit o convenţie, ca nimeni să nu rămînă la putere mai mult de zece ani. Xi Jinping a rupt însă acest „contract politic“ post-maoist şi a trasat pentru China un program clar: să devină prima putere în toate domeniile pînă în 2025.

S-ar părea că Deng Xiaoping, aflat la cîrmă între 1978 şi 1992, iniţiatorul politicii de deschidere economică, le-ar fi dat următorul sfat succesorilor săi: nu vă grăbiţi şi nu vă arătaţi puterea. Un sfat înţelept pe care China de astăzi nu-l urmează, grăbită fiind să devină primul actor economic a lumii, şi în acelaşi timp avidă de etalarea puterii sub toate formele.

Sigur, nimeni nu neagă faptul că această ţară era deja prima putere economică a lumii în preajma anului 1300, cînd ajungea acolo italianul Marco Polo, şi că în prezent China, cu cei un miliard trei sute de milioane de locuitori, are de jucat un rol internaţional de primă mărime. Preşedintele Xi Jinping a acceptat, de altfel, la Paris, ideea că multilateralismul este singurul cadru posibil în ziua de azi pe planetă. Mai rămîne ca liderii chinezi să adopte şi un stil fair-play de joc într-un moment cînd principalii lor parteneri încep să se întrebe dacă nu cumva au şi pierdut partida. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.