Compostări

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
„Cu bule“ jpeg

Circulă în spaţiul public, cu oarece risc de a crea confuzii sau măcar nedumeriri, o pereche de omonime pe care lucrările normative nu au apucat să o înregistreze şi să o discute. „Orice a trăit poate fi compostat” (sibiulrecicleaza.ro) e un enunţ de-a dreptul filozofic, în care se manifestă omonimia între a composta, „a produce compost”, şi a composta, „a perfora”. Cele două verbe sînt tratate ca sensuri ale aceluiaşi cuvînt în Dicţionarul universal al limbii române şi în Dicţionarul explicativ ilustrat, în vreme ce, în DEX, primul dintre ele nici nu este inclus. Doar recentul Dicţionar etimologic al limbii române (DELR), Litera C (2018) le separă, aşa cum se cuvine.

Pentru mulţi vorbitori, verbul a composta este parţial sinonim cu a perfora şi trimite la o situaţie de viaţă cotidiană foarte bine imprimată în memorie. Timp de mai multe decenii, biletele de autobuz erau compostate în aparate speciale, foarte simple, care produceau o anumită configuraţie de perforări. Cînd a fost introdus sistemul de autotaxare (compostorul mecanic înlocuind tradiţionala taxatoare aflată în partea din spate a autobuzelor, tramvaielor şi troleibuzelor), termenul oficial compostare a părut cam pretenţios, tehnic şi greoi. Timpul şi obişnuinţa au impus însă în uz întreaga familie lexicală: compostor, a composta, compostare, compostat. Mai tîrziu, compostarea a dispărut din unele oraşe, fiind înlocuită cu alte sisteme de înregistrare a călătoriilor, pentru care noii termeni tehnici sînt a valida, validare („validarea cardului de călătorie”), validator. În Internet se găsesc totuşi destule atestări ale sistemelor tradiţionale, încă în uz în diverse locuri: „Biletul cu o călătorie se compostează o dată, cel cu două călătorii de două ori” (ziaruldeiasi.ro, 2018).

Înainte de compostare, pentru biletele de tren se folosea mai ales verbul a perfora, instrumentul folosit fiind perforatorul (atestat încă de la sfîrşitul secolului al XIX-lea, cum o arată şi versurile traduse de Eminescu: „Cînd începe trenul zborul / Vine-ndată conductorul / Și, scoțînd perforatorul, / Face-o gaură-n bilet”). A composta şi compostor au fost înregistrate, în 1955, de Dicţionarul limbii române literare contemporane, dar în uzul larg cuvintele au intrat ceva mai tîrziu. Cele două cuvinte nu existau în prima ediţie a DEX-ului (din 1975); au fost introduse în suplimentul din 1988, unde compostor era definit ca „aparat pentru perforat biletele în vehiculele de transport în comun cu autotaxare”. În ediţiile actuale din DEX, a composta este explicat ca acţiune de perforare („a perfora cu compostorul biletul de călătorie”), dar şi ca imprimare („a marca data cu compostorul”). Într-adevăr, verbul francez composter, care a fost împrumutat în română, provine dintr-un termen tipografic şi se referă la orice mijloc de marcare (prin imprimare sau prin perforare). În română, perpetuarea timp de mulţi ani a sistemului de validare mecanică a biletelor a restrîns sensul verbului la ideea de găurire, permiţîndu-i însă, în acelaşi timp, lărgiri metaforice. Devenind un cuvînt al vieţii cotidiene, verbul a composta şi-a adăugat în registrul colocvial un sens glumeţ, fiind folosit mai ales pentru a desemna producerea de găuri sau răni prin muşcăturile de cîine: „Ieri m-a mușcat un cîine maidanez, însă a reușit doar să îmi composteze pantalonii” (forum.softpedia.com); „fix acolo m-a compostat un căţel” (motociclism.ro); „am fost «compostată», mică fiind, de un cîine” (jurnalistii.ro). Uneori poate fi vorba şi de alte animale: „Armăsarul Gică care-și compostează stăpînul, lunar” (evz.ro).

În ultima vreme se foloseşte tot mai des şi verbul a composta cu sensul „a produce compost”. Compost este înregistrat în dicţionarele noastre („îngrășămînt agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale”, în DEX), indicîndu-i-se o sursă franceză (fr. compost). Citatul de la care am pornit întreaga discuţie cuprinde, evident, acest al doilea verb, atestat, conform Dicţionarului etimologic, încă din 1958, şi pentru care Internetul oferă numeroase exemple: „deșeurile vegetale se compostează în curtea casei” (hartareciclarii.ro); „deșeurile vegetale provenite din gospodării sînt amestecate cu deșeurile vegetale provenite de la spațiile verzi, tocate și lăsate la compostat” (ibidem); „să compostezi poate fi simplu, dacă ai răbdare și timp de implicare” (facebook.com); „din resturile pe care le-ai compostat au luat naștere alte alimente, crescute cu îngrășămînt natural” (lovedeco.ro) etc. În dicţionarele franceze, compost e prezentat ca un vechi termen normand, pătruns şi în engleză, de unde s-a reîntors mai tîrziu, ca influenţă modernă. Uzul actual din română, în domeniul reciclării deşeurilor, este evident influenţat de engleză, unde compost este substantiv şi verb.

De fapt, cele două verbe omonime au istorii şi sensuri actuale foarte diferite, dar o rădăcină latină comună: substantivul francez composteur provine din italienescul compositore (cu sensul de instrument folosit pentru combinarea literelor în tipografie), iar substantivul compost (înrudit cu compote, care a devenit în română compot) are la bază participiul latinesc compositus.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.