Conflictul israeliano-palestinian şi reverberaţiile sale europene

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Cînd o manifestaţie pro-palestiniană este interzisă la Paris, faptul nu trece neobservat şi nici nu este de natură să calmeze spiritele. Este ceea ce s-a întîmplat sîmbătă, 15 mai. În multe ţări europene, precum şi pe continentul nord-american, au avut loc manifestaţii organizate de diverse asociaţii în sprijinul palestinienilor, într-un context în care emoţia mediatică este amplificată de bombardamentele efectuate de armata israeliană în Gaza. Nu este pentru prima dată că lumea asistă la o înfruntare inegală de acest gen. Precedentul război dintre organizaţia Hamas, care controlează Gaza, şi Israel s-a derulat în 2014 şi a durat 50 de zile. Şi atunci imaginile au fost terifiante, ca şi sentimentul că Israelul recurge excesiv la forţă în lupta sa recunoscută ca legitimă împotriva celor care îl agresează. Pe străzile multor oraşe franceze, inclusiv la Paris, manifestaţiile pro-palestiniene au fost la acea oră autorizate, dar unele dintre ele au degenerat transformîndu-se în mobilizări pro-Hamas (organizaţie considerată teroristă de către Uniunea Europeană şi Statele Unite). S-au auzit chiar, în 2014, slogane inadmisibile precum „Moarte evreilor!”.

Clasa politică franceză a fost atunci pe bună dreptate şocată descoperind că pe teritoriul Franţei se poate acumula un fel de ură viscerală împotriva evreilor şi că această ură poate răbufni prin slogane ieşite parcă din tenebrele epocii naziste. Acesta a fost, de altfel, unul din argumentele ministrului de Interne Gérald Darmanin cînd a interzis manifestaţia pro-palestiniană de pe 15 mai anul acesta de la Paris: nu vrem repetarea derivelor din 2014, există un risc de perturbare a ordinii publice. Justiţia franceză, sesizată de organizatorii manifestaţiei, i-a dat dreptat ministrului de Interne. Interdicţia a fost menţinută la Paris, dar  manifestaţia a avut totuşi loc chiar dacă poliţia a dispersat-o, iar evenimentul a suscitat o polemică nefastă în sînul unei clase politice divizate. Dar mai ales această interdicţie şi reacţiile provocate de ea riscă să înrădăcineze şi mai multă aversiune faţă de Occident, faţă de democraţie şi faţă de evrei în sufletele unui tineret de origine musulmană născut în Franţa. Aceşti tineri cresc în familiile lor, dar la umbra conflictului israeliano-palestinian instrumentalizat politic de islamişti. Antisemitismul devine, an de an, un fenomen tot mai pronunţat şi acest lucru are legătură, evident, cu această educaţie din unele familii de origine musulmană, cînd zi de zi li se spune copiilor că Israelul îi persecută pe palestinieni, că Israelul a confiscat pămînturile palestinienilor.

Deseori mi s-a întîmplat să mă întîlnesc în Franţa cu acest antisemitism indus de interminabilul conflict israeliano-palestinian. Una dintre experienţele cele mai şocante în acest sens trăite de mine s-a derulat în noiembrie 2015, cînd au fost comise atentatele de la Paris şi Saint-Denis soldate cu 131 de morţi şi peste 350 de răniţi. Masacrul oribil comis de islamişti, în special în sala de concerte Bataclan, a stupefiat întreaga lume. Atacurile s-au produs pe 13 noiembrie, iar pe 17 noiembrie m-am dus să fac un reportaj într-un liceu parizian despre cum văd elevii această dramă. În multe şcoli din Franţa au fost iniţiate atunci astfel de dezbateri, elevii erau şi ei şocaţi, iar discuţiile dintre ei precum şi cu profesorii  aveau şi rolul unui fel de doliu colectiv. În liceul vizitat de mine, elevii fuseseră invitaţi să se exprime prin desene, reflecţii scrise pe foi de caiet, citate alese din cărţi. Fiecare elev din clasa vizitată de mine încercase deci să-şi exprime în felul său repulsia şi oroarea faţă de masacrul comis la Paris. Mai fiecare evocase faptul că nu trebuie ucis în numele unei religii, că pacea este lucrul cel mai preţios, că în toate cărţile sfinte (Biblia, Coranul, Talmudul) figurează interdicţia ca omul să-l ucidă pe om. Toate aceste mesaje, desene şi reflecţii fuseseră afişate în stradă, pe faţada liceului, ca un fel de invitaţie la dialog cu oraşul, cu oamenii trecînd pe acolo. Şocul resimţit de mine s-a produs însă în faţa unei foi de hîrtie pe care scria „Eliberaţi Palestina!“. Am încercat apoi să discut cu elevul care optase pentru acest „mesaj” şi mi-am dat seama că era total îndoctrinat din familie şi că nu resimţea nici cea mai mică empatie pentru victimele atacurilor săvîrșite cu cîteva zile înainte. Din punctul său de vedere, teroriştii erau nişte luptători ai islamului şi toate acţiunilor lor erau „justificate”.

Franţa se află, de fapt, în prima linie a undelor de şoc venite dinspre conflictul israeliano-palestinian întrucît pe teritoriul ei trăiesc cea mai mare comunitate musulmană şi cea mai mare comunitate evreiască din Europa. Iar fiecare nouă răbufnire a acestui conflict alimentează îndoctrinarea a zeci de mii şi poate a sute de mii de tineri de pe teritoriul Hexagonului, dar şi din alte ţări europene unde trăiesc comunităţi musulmane. Scriitorul franco-libanez Amin Maalouf (membru al Academiei Franceze) explică, într-o carte intitulată Naufragiul civilizaţiilor (apărută la Editura Grasset în 2019), de ce conflictul mai larg arabo-israelian este toxic pentru întreaga planetă, pentru umanitate şi mai ales pentru lumea arabă care a rămas „blocată” din cauza lui. Absenţa unei soluţii, pe de o parte, sentimentul de profundă umilinţă resimţit zi de zi de arabi, pe de altă parte, apasă asupra viitorului, spune Amin Maalouf. Iată fraza-cheie din analiza sa: „Acesta este, mai mult decît altele, conflictul care împiedică lumea arabă să evolueze, este conflictul care împiedică reconcilierea dintre Occident şi islam, este conflictul care trage umanitatea contemporană înapoi, către crispările identitare, către fanatismul religios, către ceea ce numim în zilele noastre ciocnire între civilizaţii. Din cauza acestui conflict, în special, umanitatea a intrat într-o fază de regres moral şi nu de progres”.

Tulburătoare această concluzie, dar și îngrijorătoare. În cei peste 30 de ani de jurnalism practicat la Radio France Internationale am scris deseori despre acest „conflict al conflictelor” şi, ori de cîte ori am avut efectiv sentimentul că înţeleg ceva, faptul s-a datorat în special analizelor propuse de scriitori sau intelectuali evrei şi arabi. Scriitorul israelian Amos Oz, vorbind despre strategia islamiştilor din organizaţia Hamas, recurgea la o imagine foarte sugestivă: „Ce aţi face dumneavoastră dacă vecinul de peste drum s-ar aşeza pe balcon, l-ar lua pe băieţelul său pe genunchi şi ar începe să tragă în dumneavoastră cu mitraliera? Ce aţi face dacă vecinul din faţă ar săpa un tunel de la casa lui pînă la casa dumneavoastră pentru a vă pune o bombă sub casă sau pentru a vă răpi familia?”. Amos Oz a fost o personalitate puternică şi luminoasă, adept al soluţiei sprijinite încă de comunitatea internaţională, aceea de creare a unui stat palestinian în paralel cu statul Israel. Amos Oz a murit în 2018 la vîrsta de 79 de ani şi mi se pare că absenţa vocii sale este dureroasă în prezent. Timp de mulţi ani, de pe poziţii de stînga, el a militat în mişcarea Pacea acum şi s-a opus implantării de noi colonii evreieşti în teritoriile palestiniene. Viziunea sa despre pace era bazată pe ideea că adversarii trebuie să accepte concesii reciproce. Iar despre războiul cu Gaza, el spunea următoarele: „În ambele cazuri, Israelul are de pierdut. Cu cît vor fi mai multe victime israeliene, cu atît va fi mai bine pentru Hamas. Cu cît vor fi mai multe victime palestiniene, cu atît va fi mai bine pentru Hamas”.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.