Cornel Dinu a aruncat o bombă...

29 aprilie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

...povestea cu traseul lui Dinamo pînă în semifinalele Cupei Campionilor din 1984?

Cornel Dinu a aruncat ceva. Ceva ce seamănă a altceva pe care îl arunci în ventilator spre marea bucurie a celor dimprejur. E o tradiţie veche, soldăţească, miliţienească, de care vreţi. Timpul, care s-a oprit, e bun pentru astfel de lucrături fine. Dinu pretinde că Dinamo din perioada cînd ajungea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni umbla cu bani la arbitri. Mister şi groază! Deci performanţele de care ne minunam aveau acest preţ, măsurat în tot felul de valute amestecate, după spusele autorului confesiunilor: franci francezi, franci elveţieni, mărci, ce mai strîngea Securitatea patriotică de la neastîmpăraţii cetăţeni ai RSR. Deja povestea capătă parfumul gălbejit al paginilor cărţilor din seria SAS. Totul îţi curge ca într-un roman aşteptînd să vezi cine moare la final. În cazul ăsta, dacă mai rămîne cineva viu.

Mai mulţi ex-echipieri de-ai lui Dinu şi-au exprimat repede mîhnirea şi neînţelegerea faţă de astfel de dezvăluiri sau scorneli. Dar nu e greu de priceput. Cel care le-a aruncat pe piaţă s-a branduit de ceva vreme ca unul „afară din această lume”, un om care nu mai datorează nimic nimănui şi care are obiceiul de a spune tot ce-i vine la gură. Era doar o chestiune de timp pînă se ajungea şi la capitolul „Ce vrăjeli a mai făcut echipa mea”. Dinu are acest talent de a amesteca realul cu închipuitul în aşa fel încît să nu te mai întrebi care e ce, ca să nu pierzi farmecul firului epic. Cuvintele lui trebuie luate ca fix ce sînt: emanarea unor ani de singurătate, pusee ale nevoii de atenţie dublate de o mizantropie galopantă. Cît despre pretinsele dezvăluiri şocante, ele au, dacă sînt adevărate, sumă zero.

Trebuie totuşi să fim atenţi la text. Dinu spune că pe atunci toată lumea făcea la fel. Deci Dinamo plătea cu sec în condiţiile unei culturi a fraudei generalizate. E drept, erau vremuri cînd valizele cu bancnote treceau mai uşor frontierele. Păi, nu era aia cea mai bună dintre lumi?!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.