Cum să colecționezi sacrul

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Cum să colecționezi sacrul jpeg

E foarte rar ca într-o săpătură să găsești obiecte de cult aparținînd mai multor religii diferite. E adevărat că siturile din antichitatea tîrzie dau uneori la iveală artefacte asociate cu păgînismul cot la cot cu obiecte de cult creștine. Dar aici mă interesează o situație arheologică excepțională. În situl viking Helgö, la cîțiva metri unele de altele, s-au descoperit capul toiagului unui ierarh, amulete cu ciocanul lui Thor și o statuetă reprezentîndu-l pe Buddha.

Insulița Helgö (din lacul Mälaren, lîngă Stockholm) e foarte prețioasă pentru arheologia religiei din vechea Scandinavie. Dar cu descoperirea asta, ea trebuie să rețină un pic și atenția altor teologi. Clădirea de care vorbesc a fost cercetată în anii ʼ50 – o sală de 20 de metri lungime, cu o fundație de piatră și pereți susținuți de stîlpi de lemn. Aici ar fi avut loc, după o reconstrucție cam grăbită, ritualuri păgîne în secolele IX-X d.Hr., adică în perioada unei complicate tranziții la creștinism (istoric, toate tranzițiile la creștinism au fost complicate). Evident, nu miră pe nimeni că în inima Suediei s-au descoperit vreo 20 de de amulete vikinge, în special de forma ciocanului Mjölnir, aparținînd, ziceam, celebrului zeu nordic al furtunii și războiului. În plus, sub nivelul acestei clădiri, într-un spațiu mai vechi care folosea aceeași fundație, apăruseră peste 20 de guldgubbar, minuscule amulete din tablă de aur tăiată sau ștanțată cu figuri mitologico-religioase, din secolele anterioare. Păgînismul nordic nu poate fi decît la el acasă aici.

Surprinzătoare este însă descoperirea unui cap de cîrjă arhierească, turnat în bronz și decorat în email (doar pe fața opusă celei vizibile în foto, stînga). Originea irlandeză pare garantată de comparația cu tehnica anluminurilor și letrinelor din celebrele manuscrise de acolo, cu o datare pe la 800 d.Hr. Piesa reprezintă un dragon – un chit, de fapt – care pe o față îl înghite, pe cealaltă îl scuipă pe Iona pe țărm. Fața profetului nostru exprimă simplu durerea de dinți caracteristică omuleților din arta hiberno-saxonă. Oricum, indiferent că (deși e o idee cam mic) aici chiar avem capul unui asemenea toiag, fie că obiectul decora un tron bisericesc, obiectul e sigur creștin.

Acum, la vreo trei metri de capul de cîrjă a apărut în 1956 o figurină de bronz reprezentîndu-l pe Buddha (foto centru). Nu e o capodoperă, bineînțeles, dar prezența ei în acest loc și la această dată e aproape senzațională. Fusese produsă în secolul VI d.Hr. în valea rîului Swat în Pakistan sau alături, în Kașmirul indian. Îl vedem aici pe Buddha în iconografia obișnuită, pe un tron de tip lotus dublu – cu protuberanța ovală a craniului (mai mult decît un simplu coc), marcajul aurit dintre sprîncene (bucla stilizată, uneori interpretată ca al treilea ochi) sau lobii urechilor alungiți de bijuteriile grele la care fostul prinț a renunțat, ca la tot ce este material. Ochii fuseseră cîndva de turcoaz, dar acum sînt pierduți, ca aproape întotdeauna ochii statuilor de bronz antice.

Ce înseamnă toate astea? Greu de zis. Cu atîtea divinități implicate, abordarea cea mai bună e probabil să spunem ce nu înseamnă. În primul rînd, vikingii nu construiseră aici un muzeu sau vreun templu dedicat generos tuturor zeilor. Nici n-aș crede că e vorba de un fel de ecumenism întru jaf, că adică toate artefactele care nu țin direct de religia nordică se află aici doar ca obiecte de valoare, fără nici o aură, un sacru monetizabil; o explicație simplă e frumoasă, una simplificatoare, nu. (Oricum Buddha nu poate să fi fost obținut într-o razie în Kașmir, ci trebuia să fi ajuns pe rute comerciale pînă undeva în Rusia de azi.) Mai mult, valoarea intrinsecă a acestor obiecte nu e foarte mare. Ele nu ar fi probabil primele care ar atrage atenția cuiva pus pe prădăciuni, afară de cazul în care ai un pic de instinct pentru obiecte care ți se par bizare, dar interesante, și miros a valoare culturală adăugată. În cheie funcțională se mai poate spune că prezența în apropiere a unui atelier de metalurgie poate să explice un interes, să zicem, meșteșugăresc, pentru bronzuri de lucrături diferite. Micul Buddha e chiar reparat destul de stîngaci cu cîteva plăcuțe de metal.

Despre capul de cîrjă, nu cred că trebuie pus numaidecît în legătură cu misionarismul creștin din secolul IX. În aceeași clădire, dar în faza cu un secol-două mai veche, s-au găsit un vas de argint bizantin decorat cu o cruce și o extraordinară lingură de bronz pentru botez (foto dreapta), îmi scapă acum cum îi zice, produsă tocmai în Egiptul copt. Pare deci că există o tradiție de procurare forțată a acestor obiecte, care nu reflectă autoritatea păstorească. Sau vikingul nostru a adus cu el un suvenir al propriului botez creștinesc, pe care, odată acasă, l-a sărbătorit și păgînește? Perfect posibil, în spiritul multor sincretisme vechi (și noi). Pe de altă parte, la momentul descoperirii, o curelușă de piele era încă atașată de gîtul și încheietura mîinii lui Buddha – care nu era deci doar o curiozitate sau un trofeu, ci păstra ceva de talisman, un sacru degradat la magie.

Dincolo de rolul lor religios, merită reflectat, lumește, la biografia socială a acestor obiecte, îmbogățită de circulația ieșită din comun a artefactelor globe-trotter, care reflectă incredibila mobilitate vikingă. La Helgö, printre descoperiri cu fel și fel de proveniențe – monede arabe, bizantine, carolingiene, ceramică de la Rin etc. – găsim, cum se vede, obiecte produse în locuri aflate la oarecare distanță de Stockholm: la 6.000 km spre est (Kașmir), 4.000 km spre sud (Egipt), 2.000 de km spre vest (Irlanda).

În fine, o ciudățenie legată de definiția etnică: pentru mulți arheologi, vikingul – o noțiune în realitate cu multe ambiguități – este uneori acel individ mobil a cărui identitate este obținută prin renunțări multiple la identitate, cineva care ia ce-i mai bun de la alții și vîră-n în cămara lui. O cămară despre care s-au scris mii de doctorate.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.