De ce e TVR-ul altfel?

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Aud de ani de zile aceleași păreri despre televiziunea publică. Le‑au folosit mulți atunci cînd, în momente de cumpănă, subiectul s-a ivit în discuție. De la Bogdan Naumovici și Robert Turcescu la Mircea Badea și Traian Băsescu, trecînd elegant prin Radu Banciu sau Dragoș Pătraru, recunoaștem cîteva idei interesante care vor să dovedească de ce TVR nu își mai are rostul pe lume, fiind depășită de vremi și inutilă societății.

Ca un fir roșu, printre argumentele enumerate se regăsește, inevitabil, Com­pa­ra­ția. Comparația cu o televiziune privată sau, prin extensie, cu orice altă întreprindere din România. Am o veste: TVR-ul e altfel. Este diferită de oricare altă televiziune sau de vreo altă firmă comercială. „Cînd nu faci profit, cînd cheltuielile sînt mai mari decît încasările, e clar: ai un management prost care trebuie schimbat și, evident, trebuie să reduci cheltuielile.“ Necazul e că TVR-ul nu are cum să își crească veniturile. Ele sînt dependente de o decizie a Guvernului, referitoare la mărimea taxei (principala sursă de încasări).

Ce decizii mai rămîn la îndemîna oricărui manager, atunci cînd nu are cum crește în nici un fel încasarile, ba, dimpotrivă, din pricina inflației, sumele respective mai și scad de la an la an? Să reducă din cheltuieli. De mai bine de trei ani, singurul capitol redus a fost cel al bugetelor de producție: filmări, montaje, deplasări în teritoriu, licențe pentru film sau sport. O perioadă, parcul auto nu a avut RCA-urile plătite, a trebuit să stea în curte. Altădată, datoriile la Petrom au fost atît de mari, încît rămăseserăm fără benzină. Despre decoruri noi sau licențe de programe nu se mai vorbește, acum. Urmarea: de cîțiva ani buni, se trăiește mai ales din Arhivă, pe reluări, cu producția proprie la nivel de avarie, filmări pînă la kilometrul 36, cîte un talk-show de studio sau cu preluări de pe YouTube în loc de reportaj. Sigur că se puteau reduce salariile și se puteau concedia oameni, ca la orice televiziune sau întreprindere privată. Asta a făcut Săftoiu, numai că a produs daune și mai mari.

De ce? Pentru că TVR-ul este altfel. El trebuie să facă emisiuni cu minorități de toate felurile, despre cultură, despre copii, despre persoane cu handicap, despre Parlament, în general despre tot ceea ce este important, dar nu îndeajuns de interesant încît să atragă posturile comerciale. În logica pieței, dacă nu ai bani pentru licențe sportive, ar trebui dați afară ziariștii sportivi care sînt și comentatori. Păstrezi doi-trei reporteri pentru știri, iar restul să migreze la televiziunile care dețin drepturile un sezon sau altul. Cam asta ar fi logica de piață! Ce ar urma? Evident, dispariția totală din peisaj. Dacă nu mai ai comentatori sau ziariști de specialitate, de ce să mai cumperi vreo competiție în viitor? Nu ai cu ce face ecranizări sau piese de teatru? Dai afară regizorii și scenografii. Rămînem cu un jurnal, un talk-show și o emisiune de divertisment. Ar încăpea în două ore, cred. Cam la asta ar duce tratamentul-„minune“: insolvența!

Alt motiv pentru care TVR-ul e alt­fel este că nu își poate deduce TVA-ul. TVR plătește TVA cînd e cazul, dar nu îl poate deduce în situațiile în care oricare SRL sau SA poate să facă asta, conform Codului Fiscal. Alt motiv pentru care TVR-ul este altfel decît suratele sale din Europa (de data asta) e că Guvernul României nu a catadicsit să facă nici o notificare către Comisia Europeană pentru acordarea unui ajutor de stat privind anularea penalităților fiscale provenind din povestea cu TVA-ul. Domnul Ponta a putut rezolva situația doar pentru televiziunile comerciale. Nu și pentru excepția numită TVR. Care e altfel!

În ultimă instanță, TVR-ul este folosit ca o instituție care strînge, în regim parafiscal, alți bani de la români, în afara impozitelor legale și cunoscute. Atît a rămas: vehicul de adunat bani la buget, parte din acei patru lei pe lună. E motivul principal pentru care TVR-ul este altfel și asta nu au observat defel marii gînditori de dreapta ca Naumovici sau Băsescu.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.