Diavolul de pe ruta Gainsville - Mazar-i-Sharif

Publicat în Dilema Veche nr. 374 din 14-20 aprilie 2011
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

În Florida, Terry Jones păstoreşte o congregaţie creştină cam bizară, compusă din nu mai mult de 50 de persoane. Se cheamă, suav, Dove World Outreach Center – o denumire care evocă inocenţă, puritate, pace şi generozitate, încluzînd abil un simbol  (porumbelul) şi un deziderat (ieşirea altruistă spre lume) creştin. În realitate, comunitatea aceasta practică un fel de creştinism apucat, radical, venit direct din excesele cu adevărat anticreştine ale Evului Mediu. O rapidă informare în legătură cu activitatea Centrului arată că principala preocupare a celor strînşi acolo este aceea de a înfiera, militant şi radical. Centrul, condus acum de Terry Jones,  pare a fi foarte preocupat să-i identifice şi să-i execute fără ezitare pe toţi inamicii Bibliei. În general, nu scapă nimeni, de la homosexuali la musulmani. 

În iulie 2010, Terry Jones, un fel de pastor autodidact, cu har incert şi studii informale, a anunţat că va comemora 9 ani de la atacul din 11 septembrie 2001 arzînd pe rug cîteva sute de exemplare ale Coranului. A anunţat cu aer oficial că 11 septembrie 2010 va fi „ziua internaţională a arderii Coranului“. A atras, cu asta, o oarecare atenţie din partea presei şi reacţii unanime de dezaprobare, de la Barack Obama pînă la Sarah Palin, de la lideri religioşi americani pînă la intelectuali islamici şi ong-işti europeni care luptă cu fascismul. La început, a părut că pricepe. A spus că renunţă. Dar, deodată, pe 20 martie 2011, Terry Jones se îmbracă în robă de judecător, instituie un fel de tribunal compus din cîţiva membri ai congregaţiei sale şi se joacă de-a procesul vreme de cîteva ore. În final, sentinţa spune clar cine e vinovat de oroarea de la 11 septembrie: Coranul. Prin urmare, condamnă Coranul la ardere pe rug şi sentinţa se execută pe dată. Sînt convins că nu există nici un cititor al acestui colţ de pagină care să nu sesizeze, imediat, imbecilitatea gestului. Presa americană, într-o interesantă atitudine responsabilă, nu dă evenimentului nici o importanţă. Numai că, pe lumea asta, există YouTube, Facebook, Twitter şi altele asemenea. Astfel, lumea asta a putut vedea ceva ce – o spun după ce m-am gîndit mult – n-ar fi trebuit să vadă: spectacolul grotesc al arderii Coranului într-o curte înverzită din Gainsville, Florida. Şi încă, tragedia ar fi putut fi, măcar pentru unii, evitată. Dar Hamid Karzai găseşte cu cale să condamne public actul lui Jones pe 24 martie şi, după cum spun mai toţi analiştii, cu această ocazie cei mai mulţi afgani află că un creştin din America a ars pe rug Coranul. O zi mai tîrziu, diplomaţia iraniană condamnă şi ea, oficial, gestul lui Jones. În fine, urmează un şir de fatwa din partea mai multor conducători de organizaţii islamice fundamentaliste, care îl condamnă la moarte pe Jones şi pun pe capul lui un preţ care, din cîte îmi dau seama, a trecut de 2 milioane de dolari. În cîteva zile, furia ajunge în stradă. La Mazar-i-Sharif, după rugăciunea de vineri, 1 aprilie, mii de oameni fanatizaţi atacă misiunea ONU, devastează, incendiază şi ucid. Au impresia că, astfel, protejează Coranul.  

Am citit, pe marginea acestei poveşti, zeci de comentarii în presa care îmi este, în general, la îndemînă, adică în presa europeană (inclusiv românească) şi americană. Sesizez, deja, două şcoli de gîndire. Prima îl face praf pe Terry Jones, îi impută iresponsabilitatea gestului şi chiar îl socoteşte responsabil pentru crimele oribile de la Mazar-i-Sharif. Sînt şi oficiali care gîndesc astfel, precum dl Staffan de Mistura, şeful misiunii ONU în Afganistan. A doua încearcă să fie mai echilibrată. Răspunderea revine, în continuare, pastorului (s-au găsit chiar elemente de impostură în titulatura sa), dar, într-o echivalenţă cu grijă păstrată, se condamnă ferm reacţia mulţimii afgane, a liderilor religioşi locali care au incitat şi condus asediul misiunii ONU. Văd în aceste tipuri de reacţii două trăsături esenţiale ale minţii euroatlantice despre care, mărturisesc, nu ştiu să spun dacă sînt bune ori rele. Prima – reacţia reflex autocritică. Gîndirea de tip blame ourselves. Nu scuzăm, nu încercăm să explicăm, nu încercăm să înţelegem. Un idiot a comis o nemernicie care lezează o întreagă cultură din afara spaţiului nostru – cumva, noi toţi sîntem de vină. Pentru că nu luptăm suficient cu islamofobia, pentru că îi bombardăm şi nu-i respectăm pe musulmani, pentru că-i exploatăm şi aşa mai departe. A doua trăsătură: grija pentru echivalenţă. Sigur că, pentru o minte raţională, civilizată, religioasă cu adevărat, o mulţime care decapitează nişte nevinovaţi pentru că, pe cealaltă parte a lumii, unul care are aceeaşi culoare a pielii cu ei arde Coranul este o atrocitate care nu se poate nicicum explica pentru că te sufoci doar la aflarea veştii că s-a produs. Şi totuşi, se cere echivalenţă. Numai echivalenţa face analiza credibilă. Aşadar, plasăm cretinismul unui Jones cam în aceeaşi categorie cu faptele afganilor devastaţi de ură care au ucis şapte străini aflaţi în ţara lor imposibilă sub steag ONU, anume ca să-i ajute. Sincer, Jones nu e un criminal. E un idiot, e un fanatic, e un descreierat şi, după părerea mea, nu e deloc creştin. Dar cei care au ucis pentru că el este un idiot, un fanatic, un descreierat sînt nişte bestii. Nu mă interesează că sînt musulmani sau nu. Există ceva ce ameninţă, deopotrivă, pe toţi credincioşii, un pericol comun care ne pîndeşte, indiferent că ne rugăm lui Isus Cristos sau lui Allah: Diavolul. Singura echivalenţă acceptabilă este, în ordine religioasă, că, şi într-un caz, şi în altul, a lucrat aceeaşi mînă. Dar, dacă pe 20 martie, în Gainsville, Florida, şi-a băgat coada şi a susurat ceva, pe 1 aprilie, la Mazar-i-Sharif, a dirijat, cu orchestra întreagă în plină forţă, un marş scelerat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.