După bin Laden

Richard N. HAASS
Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
După bin Laden png

Uciderea lui Osama bin Laden de către forţele speciale ale SUA reprezintă o victorie importantă asupra terorismului mondial. Este însă doar un punct de referinţă, nu unul de cotitură, în ceea ce rămîne o luptă continuă, fără un sfîrşit previzibil.

Însemnătatea a ceea ce s-a înfăptuit se datorează, în parte, importanţei simbolice a lui bin Laden. El a fost o icoană care reprezenta abilitatea de a lupta cu succes împotriva SUA şi a Occidentului. Icoana a fost, acum, distrusă. 

O altă consecinţă benefică este demonstrarea eficienţei operaţiunilor antiteroriste ale soldaţilor americani. Ca rezultat, se poate spera că unii terorişti se vor decide să devină foşti terorişti şi că unii tineri radicali se vor gîndi acum de două ori înainte de a alege, ca primă opţiune, să devină terorişti. 

Dar orice jubilaţie se cuvine temperată de anumite realităţi. Sfîrşitul lui bin Laden, oricît de binevenit, nu trebuie confundat în nici un caz cu sfîrşitul terorismului. 

Terorismul este un fenomen descentralizat – la nivel de finanţare, de planificare şi de executare. Anihilarea lui bin Laden nu elimină ameninţarea teroristă. Există urmaşi înăuntrul Al-Qaeda, începînd cu Ayman al-Zawahiri, precum şi în grupuri autonome, cu baza în Yemen, Somalia şi în alte ţări. Terorismul, aşadar, va continua. De fapt, situaţia se poate chiar înrăutăţi, pe termen scurt, întrucît există cu siguranţă indivizi care vor să arate că încă mai pot ataca Occidentul. Cea mai bună comparaţie care îmi vine în minte, privitor la înţelegerea terorismului şi la modul în care acesta poate fi controlat, este cu o boală. Există măsuri care pot şi trebuie luate pentru a combate sau neutraliza anumite tipuri de virusuri sau de bacterii; pentru a reduce susceptibilitatea la infecţii şi pentru a limita efectele unei infecţii, în cazul în care, în pofida eforturilor noastre, ne îmbolnăvim. Boala nu este ceva care să poată fi eliminat, dar poate fi, adesea, tratată. Asemănările cu terorismul sînt evidente. După cum am văzut de curînd, teroriştii pot fi combătuţi şi opriţi înainte să poată face rău; persoanele şi ţările pot fi apărate, iar societăţile pot lua măsuri pentru a-şi spori capacitatea de rezistenţă, în cazul unui atac reuşit, care survine, la un moment dat, inevitabil. Astfel de elemente ale unei strategii antiteroriste extinse pot reduce ameninţarea la cote controlabile sau măcar acceptabile.

Dar „acceptabil“ nu este destul atunci cînd vine vorba de a proteja vieţi inocente. Vrem să facem mai mult de atît. Iar răspunsul trebuie căutat în acţiunile de prevenire. Trebuie investit mai mult pentru a opri recrutarea de noi terorişti şi a reduce astfel pericolul, înainte ca acesta să se materializeze. 

Cei mai mulţi terorişti din ziua de azi sînt tineri şi sînt bărbaţi. Iar, în vreme ce majoritatea covîrşitoare a musulmanilor din lume nu este teroristă, mulţi dintre teroriştii lumii sînt musulmani. În această privinţă, ar ajuta foarte mult dacă liderii politici arabi şi musulmani s-ar exprima împotriva uciderii intenţionate, din motive politice, de către orice individ sau grup, a bărbaţilor, femeilor şi copiilor. Liderii religioşi, dascălii şi părinţii joacă şi ei un rol crucial. Terorismului trebuie să i se suspende orice legitimitate pe care ar putea-o avea în ochii unora. 

Schimbările politice pe care le observăm în multe regiuni din Orientul Mijlociu reprezintă o evoluţie potenţial favorabilă. Dacă tinerii se bucură de mai multe oportunităţi politice şi economice, şansele ca ei să se integreze mai bine în societăţile lor (şi să fie mai puţin predispuşi să recurgă la extremism) cresc. 

Pakistanul va avea, foarte probabil, un rol decisiv în determinarea viitoarei amplori a terorismului. Dar, din nefericire, deşi îi găzduieşte pe unii dintre cei mai periculoşi terorişti din lume, este departe de a fi un partener de nădejde în combaterea lui. Anumite fracţiuni ale guvernului pakistanez agreează terorismul şi nu sînt dispuse să acţioneze împotriva lui, iar altor fracţiuni le lipseşte, pur şi simplu, capacitatea de a-l combate efectiv. 

Capacitatea de luptă poate fi furnizată cu mult mai uşor decît voinţa. Lumea înconjurătoare poate şi trebuie să ajute în continuare Pakistanul în acumularea puterii şi a abilităţilor necesare pentru combaterea teroriştilor din zilele noastre. Dar nici un capital, oricît de mare, de ajutor extern nu poate compensa lipsa motivaţiei şi a implicării. Liderii pakistanezi trebuie să aleagă o dată pentru totdeauna. Nu e suficient să fii un partener parţial în lupta împotriva terorismului; Pakistanul trebuie să devină un partener cu normă întreagă. 

Unii pakistanezi vor protesta împotriva recentei operaţiuni militare americane, argumentînd că a încălcat suveranitatea Pakistanului. Dar suveranitatea nu este ceva absolut; ea implică, în egală măsură, drepturi, dar şi obligaţii. Pakistanezii trebuie să înţeleagă că îşi vor pierde unele dintre aceste drepturi dacă nu îşi îndeplinesc obligaţia de a se asigura că teritoriul lor nu este folosit ca adăpost pentru terorişti. Dacă lucrurile nu se schimbă, acest tip de operaţiuni militare efectuate de soldaţii SUA va deveni mai degrabă regula decît excepţia – un rezultat cîtuşi de puţin preferabil participării Pakistanului la ceea ce ar trebui să fie un efort comun internaţional. În joc nu e doar ajutorul pe care Pakistanul îl primeşte, ci însuşi viitorul ţării. În lipsa unei reale implicări antiteroriste, e doar o problemă de timp pînă cînd ţara va cădea victimă infecţiei pe care refuză să o trateze. 

Richard N. Haass, fost director de Policy Planning în Ministerul de Externe al SUA, este preşedinte al Consiliului de Relaţii Externe. 

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.