Europa în decembrie…

Publicat în Dilema Veche nr. 825 din 12–18 decembrie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

În acest final de an, trei mari capitale europene au găzduit trei reuniuni internaţionale importante pentru viitorul bătrînului continent şi chiar al lumii. În toate cele trei ţări, însă, oamenii sînt mult mai preocupaţi în această perioadă de probleme interne (şi poate de venirea sărbătorilor) decît de marile chestiuni geopolitice.

În apropiere de Londra s-a derulat, pe 3 şi 4 decembrie, o reuniune la vîrf a Alianţei Atlantice, summit destinat să-i insufle acestei organizaţii, la venerabila vîrstă de 70 de ani, o nouă dinamică. Atenţia britanicilor a fost însă acaparată în primul rînd de evoluţia Brexit-ului şi de alegerile anticipate de pe 12 decembrie. Această întîlnire rămîne marcată de o frază, devenită acum celebră: „Moartea cerebrală a Alianţei“. Autorul acestei perle mediatice, preşedintele francez Emmanuel Macron, a fost făcut cu ou şi cu oţet de unii dintre omologii săi, întrucît a îndrăznit să pună un astfel de diagnostic. În presa franceză, unii comentatori afirmă totuşi că meritul ei este acela de a fi trezit din somn un organism amorţit, care se vede acum obligat să reflecteze la viitoarea sa identitate. În context, un responsabil leton s-a întrebat dacă nu cumva şi Uniunea Europeană se află într-o stare de „moarte cerebrală“ (nelinişte legitimă, în paranteză fie spus).

Capitala spaniolă, Madrid, a fost gazda unei noi conferinţe internaţionale pe tema climatului, începută pe 2 decembrie şi etalată pe zece zile. Între criza catalană şi noile blocaje politice rezultate după alegerile generale din noiembrie, spaniolii s-au străduit să dea o anumită greutate acestei conferinţe, dată fiind şi miza ei. Nimeni nu a uitat însă că iniţial conferinţa trebuia să fie organizată în Brazilia, dar preşedintele Jair Bolsonaro, alergic la problemele ecologiei, a plasat-o chilienilor. Care şi ei, pe fond de turbulenţe sociale, au plasat-o Madridului, ca şi cum conferinţa ar fi fost o castană fierbinte scoasă din foc, dar care îţi frige palmele. Multiplicarea conferinţelor pe tema climei, în ultimii 25 de ani, este însă un fenomen trist, întrucît ele nu au dus la mare lucru. Dovadă că anul 2019 este deja declarat de specialişti drept cel mai „fierbinte“ din istoria cunoscută de om.   

Pe data de 9 decembrie, Parisul a găzduit o reuniune la nivel înalt în formatul Normandia pentru a calma situaţia din sud-estul Ucrainei.

Oraşul Luminilor era însă total blocat în acea zi de sindicatele din transporturi, iar preşedintele francez, în ciuda iniţiativelor sale remarcabile în materie de politică externă, a fost o gazdă fragilizată din punct de vedere politic din cauza complicatelor sale probleme interne. Emmanuel Macron, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski au discutat despre relansarea acordurilor de la Minsk, despre viitorul Ucrainei şi despre viitorul relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană într-un oraş în care aproape toate metrourile erau închise şi în care principala grijă a locuitorilor era cum să ajungă de acasă la birou şi înapoi sau cum să-şi ducă la şcoală copiii şi apoi să şi-i recupereze în cursul după-amiezii.

Nu s-ar spune, în acest moment, că francezii sînt „mîndri“ de activismul internaţional al preşedintelui lor, de faptul că încearcă să trezească Alianţa Atlantică dintr-un somn strategic sau că îi ţine piept, cel puţin mediatic vorbind, imprevizibilului Donald Trump. După cum arată sondajele, 53% dintre francezi susţin mobilizarea sindicatelor împotriva unei reforme a pensiilor calificată de multe categorii profesionale drept un regres social. Destinul Europei nu pare o preocupare cotidiană a unor oameni îngrijoraţi (pe bună dreptate, de altfel) mai degrabă de viitorul lor, de perspectiva neagră de a pierde începînd din 2025, din cauza reformei, cîte 4.000 de euro anual la pensie.

Străinii sînt însă obişnuiţi cu această specificitate franceză: excesul de greve şi de contestaţii sociale. Ceea ce nu înseamnă că îi înţeleg foarte bine pe francezi. În cel mai recent număr al său, revista Courrier International publică diverse opinii critice ale unor străini despre Franţa, iar unele dintre ele ar merita să intre într-o antologie care să fie apoi oferită gratuit tuturor francezilor. Anaïs Ginori, de exemplu, corespondentă în Franţa a cotidianului italian La Repubblica, spune că italienii nu consideră ca fiind legitimă furia francezilor împotriva acestei reforme a pensiilor. Din punctul de vedere al acestei jurnaliste, Franţa este unul dintre  ultimele „bastioane ale statului social“ în Europa, un model abandonat chiar şi de ţările nordice, considerate multă vreme ca nişte veritabile expresii ale „statului providenţă“. Dar, mai spune Anaïs Ginori, „francezii nu se compară niciodată cu alte ţări, ei se compară doar cu ei înşişi, cu o idee pe care o au despre Franţa“.

Ce bine ar fi fost dacă acest model social francez, în loc să devină „un ultim bastion“, ar fi fost exportat în toată Europa, în condiţii de viabilitate şi de prosperitate pentru toţi! Cu o debordantă inocenţă, unul dintre liderii sindicali cei mai decişi să stopeze reforma în curs, Philippe Martinez, apropiat de comunişti, explica de ce francezii nu trebuie să renunţe la sistemul actual de calculare a pensiilor: pur şi simplu, „pentru că este cel mai bun din lume“.

În acest „decembrie negru“ (citez aici titlul de pe prima pagină a publicaţiei Courrier International), Europa pare să fie ultima grijă a europenilor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.