Germania după alegeri. Echilibrul regăsit?

Publicat în Dilema Veche nr. 921 din 2 – 8 decembrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

În Germania, coalițiile de guvernare se construiesc încet și anevoios. În schimb, sînt stabile: odată negociați termenii guvernării, coalițiile funcționează pe termen lung. Angela Merkel și-a păstrat funcția de cancelar vreme de 16 ani: stabilitatea a fost asigurată de Marea Coaliție (între CDU/CSU și SPD). Alegerile parlamentare din 26 septembrie au arătat că germanii vor, simultan, continuitate și schimbare. Un paradox? Adevărul e că Germania o duce bine: economia merge, statul funcționează, pandemia nu a lăsat urme prea adînci, deci nu prea există frustrări legate de politica Angelei Merkel. Schimbarea revendicată de o parte din electorat ar trebui să vină din domenii în care pînă acum s-a făcut prea puțin. E vorba despre mediu, despre digitalizare, despre modernizarea economiei etc. Partidele au înțeles aceste revendicări și au integrat în programele lor reforme (mai puțin CDU/CSU, care a fost sancționat la vot). Noua coaliție de guvernare acoperă voința exprimată la alegeri, oferind continuitate și cîteva schimbări. SPD, Verzii și FDP au reușit să ajungă la un compromis și să propună un acord de coaliție aflat sub semnul progresului.

Dacă, în 1969, Willy Brandt îndemna „să îndrăznim mai multă democrație“, noul cancelar Olaf Scholz (SPD) promite, în 2021, „să îndrăznim mai mult progres“. Sloganul, dezvoltat pe capitole, în programul de guvernare, promite „cea mai importantă modernizare a industriei germane, de peste un secol“. Noul guvern nu e însă total rupt de politicile Angelei Merkel. O garanție a continuității e chiar Olaf Scholz, care a fost vicecancelar și ministru al Finanțelor în cabinetul Merkel. Celălalt semn al stabilității e decizia de a lăsa Ministerul Finanțelor sub conducerea liberalilor de la FDP, și nu în grija Verzilor, care și-ar fi dorit acest post de ministru în noul cabinet. Susținători ai unei revizuiri a „frînei datoriilor“, principiu consacrat în Constituție încă din 2009 și care interzice statului federal să se împrumute mai mult de 0,35% din produsul intern brut, Verzii și-ar fi dorit mai multă flexibilitate în ceea ce privește împrumuturile pentru a putea finanța un amplu program de reformă în planul energiei și protecției mediului. FDP susține disciplina bugetară și promite o reechilibrare a conturilor publice pînă în 2023. SPD și ecologiștii n-au reușit să-și convingă partenerii liberali să accepte impunerea unui impozit pe avere. În schimb, au reușit să obțină susținere pentru o reformă importantă în plan social, și anume creșterea salariului minim brut pe oră de la 9,60 euro, cît e acum, la 12 euro. E o victorie importantă mai ales pentru Olaf Scholz – și un compromis greu digerabil pentru FDP. Care s-a ales, totuși, și cu Ministerul Transporturilor. Miza pentru liberali e să poată obstrucționa reforma rutieră dorită de Verzi, adică impunerea unei limite de viteză pe autostradă de 130 km/h. Verzii au obținut, în schimb, Ministerul Economiei, Energiei și Climei (da, toate cele trei domenii sînt acoperite de un singur minister), precum și cele ale Mediului și Agriculturii. Și tot Verzii vor ocupa și Ministerul Afacerilor Externe prin co-președinta partidului, Annalena Baerbock.

SPD și-ar fi dorit, pe lîngă postul de cancelar, și Ministerul Justiției – dar și acesta le revine tot celor de la FDP. Însă reușește să ocupe trei portofolii importante deținute în legislatura trecută de CDU/CSU: Apărarea, Internele și Sănătatea. Pe fondul crizei sanitare, mai ales acest minister le va da socialiștilor multe bătăi de cap. Căci deciziile luate pentru a preveni răspîndirea bolii trebuie negociate între guvernul federal și landuri, un proces adesea anevoios și riscant. Va putea impune cancelarul Scholz vaccinarea obligatorie – așa cum doresc Verzii, așa cum cer premierii din unele landuri? Sau va respinge o asemenea decizie, sub presiunea partenerilor de la FDP, care se opun atît unor restricții mai dure, cît și vaccinării obligatorii? Stabilitatea coaliției depinde și de această chestiune sensibilă. 

Progresul promis în titlul acordului de guvernare trebuie căutat, în primul rînd, în capitolele care se referă la energie și la mediu. Dacă programul Angelei Merkel a fost criticat și chiar atacat de Curtea Constituțională pentru că „nu e suficient de ambițios“ în ceea ce privește obiectivele ecologice, cabinetul Olaf Scholz va trebui să-și dea silința să obțină rezultate cu niște reforme considerate prea îndrăznețe. Eliminarea cărbunelui din procesele industriale e un proces început deja de Angela Merkel, dar care trenează din lipsă de alternative. Economia deosebit de energofagă a Germaniei nu poate funcționa fără cărbune. Noua coaliție aflată la putere promite să elimine treptat cărbunele „în mod ideal“ încă din 2030, cu opt ani mai devreme decît se anticipa. Potrivit aceluiași program, pînă în 2030 sursele regenerabile ar trebui să asigure 80% din producția de energie electrică. E cu putință? La ce costuri?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.