Germania simpatică

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Păi, ce știam eu despre țara doamnei Merkel? Că are o administrație apropiată de perfecțiune, că ale sale căi ferate îi merg ceas, că nu există nimic în Europa care să se apropie de eficiența nemțească în orice: economie, funcționărime, organizare. Germania mi era cam antipatică, după cum i-am detestat pe toți colegii tocilari din școală. Perfecțiunea administrativă este demnă de invidie, dar și de antipatie, în egală măsură. Apoi, făcură cei de la ministerul lor de Externe un gest de diplomație publică și mă invitară să vizitez instituții relevante pentru criza refugiaților. O săptămînă, atît a durat. După aceea, nemții mi-au devenit simpatici. Brusc.

În primul rînd, deoarece trenurile lor în­tîrzie. Am avut a face o călătorie de la Berlin la Dresda și înapoi. Oribilă experiență! Geamurile nu se deschideau și aerul condiționat a fost defect atît la dus, cît și la întors. Pe un smartphone, temperatura din compartiment era de 46 de grade Celsius. Mai mult, la întoarcere, trenul a mai și în­tîrziat 70 de minute. Așa am aflat că acoperirea GSM este mai bună în România. Între Dresda și Berlin (circa două ore) nu am avut semnal la telefon. Parcă eram în avion! Nu am reușit să îmi onorez promisiunea făcută colegilor de la știri, să transmit impresii despre Brexit din Germania, pentru că nu am avut semnal pentru telefonul mobil. Incredibil!

Cînd să plec spre țară, cu Air Berlin, m au anunțat în megafon că avionul va întîrzia 70 de minute (am dedus că asta e perioada standard pentru întîrzierile din Germania). Am zis să îmi ocup timpul cu ceva și am decis să cumpăr un Toblerone pentru fii-mea, adică achiziția standard din orice aeroport. Nu a fost posibil. Ușor jenat, vînzătorul de la magazinul din terminal mi-a arătat un sac negru de plastic, plin cu ciocolată topită, urmare a defectării instalației de aer condiționat a aeroportului. Am cumpărat niște jeleuri Haribo care rezistaseră mai bine.

Mi-au devenit, brusc, simpatici nemții. Trenurile lor întîrzie și nu au aer condiționat. Mori de cald în vagoane. La aeroport îți arată ciocolata topită. În România, faci reclamații la Protecția Consumatorului pentru că nu poți transmite în 4G un selfie din telecabina spre Babele. La nemți, nu ai semnal la telefon între Dresda și Berlin. E ceva! În plus, am avut parte de multă autoironie din partea lor. Atît ghidul oficial, al ministerului, cît și ceilalți nemți întîlniți pe traseu au fost umani. S-au beștelit singuri pentru toate imperfecțiunile de programare, pentru toate întîrzierile neprevăzute (în Germania!), pentru tot disconfortul simțit din plin. Am avut plăcerea de a avea conversații pline de umor cu personalul oficial, menit a ne îndruma pe drumurile Germaniei. Principalul meu subiect era un tînăr care vota cu Die Linke (foștii comuniști – vă dați seama cît l-am tocat!), dar care avea o prietenă superbă, sofisticată, de origine iraniană și care căuta să-l aducă pe drumul cel bun. Principala mea plăcere au fost conversațiile cu cei doi. Doi cetățeni nemți cu care am combătut splendid, utilizînd toate resursele de cultură generală apte a fi folosite într-o polemică amicală. Am ajuns pînă la Hitler, ce credeți?! Dragilor, am întîlnit oameni splendizi. El – neamț, ea – iraniancă. În­tr un Berlin năuc.

Un Berlin zăpăcit, ca toată Germania. Nu se așteptau ca faimoasa lor abilitate administrativă să se dovedească atît de labilă. Și-au dat seama că sînt și ei pămînteni, că nu se trag din neamul lui Superman, că nu au fost în stare să înregistreze cumsecade refugiații și, la mai bine de un an de la Marea Năvală, habar nu au ce să facă pentru a nu se trezi cu (alți) șoferi de taxi cu doctorate în neurochirurgie sau cu teroriști cu pregătire sumară în mînuirea macetei.

După o săptămînă pregătită institu­țio­nal în Germania, nemții mi-au devenit simpatici tocmai pentru că nu sînt premianții clasei. Sînt, ca noi toți, la fel de prost pregătiți pentru provocările Lumii Noi.

(Călătorie realizată la invitația Ministerului Federal de Externe al Republicii Federale Germania și susținută de Public Diplomacy Initiativkreis e.V. și Ambasada Germaniei la București.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.