Ghiuleaua de la picior – cum a ajuns Grecia captivă în Uniunea Europeană

Debora L. SPAR
Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Ghiuleaua de la picior – cum a ajuns Grecia captivă în Uniunea Europeană jpeg

La începutul anilor ’80, unchiul soţului meu, Nick, a început să viseze. Şcoala sa pentru limbi străine din Corfu era plină de elevi dornici să înveţe engleză sau franceză sau germană înainte ca Grecia să adere la Uniunea Europeană. Aşa că Nick a extins şcoala. Ulterior, îmbătat de succesul său şi de disponibilitatea creditelor în drahme, a împrumutat bani pentru a construi un magazin alimentar şmecher şi pentru a înfiinţa o firmă pentru închirierea motocicletelor. În 1992, în ajunul creării Uniunii Europene, Nick era deja o persoană bogată lăfăindu-se, ca şi majoritatea grecilor, în presupusa prosperitate a unei Europe unite economic. 

Astăzi, Nick şi Grecia sînt faliţi. Între 2008 şi 2013, grecii şi-au văzut venitul mediu scăzînd cu 22%. Peste un sfert din forţa de muncă este acum în şomaj, inclusiv Nick, fosta sa soţie şi unicul lor fiu. Între octombrie 2014 şi martie 2015, Grecia a văzut ieşiri de capital din ţară de aproape 28 de miliarde de euro, iar proaspăt aleasa conducere a ţării n-a prea avut noroc să obţină ajutor din partea creditorilor pentru reducerea datoriilor. 

Retrospectiv, este uşor să-i învinovăţim pe Nick şi pe compatrioţii săi pentru împrumuturile şi cheltuielile prea mari (ceea ce au făcut, într-adevăr), şi pentru evitarea responsabilităţilor fiscale, încrezîndu-se mult prea naiv în gloria uniunii economice. Sursele prăbuşirii Greciei merg însă mult mai departe de propriul comportament nesăbuit şi de măsurile de austeritate pe care i le-au impus alte ţări. Pe scurt, Grecia n-ar fi trebuit oricum să adere la Uniunea Europeană – şi nici nu ar trebui ţinută captivă acum acolo. 

La începutul anilor ’90, Grecia se afla departe de criteriile economice descrise de Tratatul de la Maastricht, documentul fondator al Uniunii Europene. De exemplu, rata inflaţiei în Grecia era de 20%, în contrast cu ţinta Maastricht de 3,9%, în timp ce deficitul bugetar era de 11,4%, faţă de 3%. În 1999, cînd a fost lansată uniunea monetară, Grecia a eşuat din nou în respectarea criteriilor, dar a reuşit să se strecoare în Eurozonă după doar doi ani. Un deceniu mai tîrziu, cînd a lovit criza financiară, Grecia înregistra un deficit bugetar de două cifre şi acumulase o datorie de 130% din PIB. Nu-şi rezolvase deloc problemele structurale, inclusiv colectarea sumară a taxelor, norme care sufocau mediul de afaceri şi o vastă şi ineficientă structură birocratică de stat. De atunci, Grecia nu a reuşit încă să acumuleze voinţa politică pentru rezolvarea acestor probleme. 

Pentru a înţelege de ce aderarea Greciei la Uniunea Europeană a fost atît de problematică şi totuşi atît de sigură, trebuie să ne întoarcem la visul politic schiţat la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial, al unui continent în sfîrşit liber de ororile războiului. Iniţial, Uniunea Europeană nu era văzută ca o piaţă financiară unică ori ca o zonă comercială de liber schimb, ci mai mult ca un spaţiu de cooperare socială şi politică. După cum spunea Jean Monnet, arhitectul iniţial al UE, „ceea ce trebuie să ne dorim este o fuziune a intereselor între popoarele europene“. Grecia, prin legăturile sale strategice cu Statele Unite şi cu NATO, şi cu un statut aparte, de loc al apariţiei democraţiei, constituia un element distinct în această viziune politică. 

Pe parcursul anilor 1960-1970, o nouă generaţie de lideri politici europeni s-a îndepărtat de această viziune politică a predecesorilor lor, concentrîndu-se, în loc, pe motivele financiare şi economice care ar putea aduce împreună popoarele europene. Abordarea a funcţionat: corporaţiile cu sedii în ţările mici precum Belgia şi Olanda au intrat imediat în joc, atrase de perspectiva unor pieţe mai mari şi de costurile mai mici pentru expansiunea continentală. 

Finanţiştii au îmbrăţişat ideea fuziunilor transfrontaliere şi a unui regim al taxelor mai simplu. Iar cetăţenii de rînd precum Nick au ieşit din naţionalismul lor tradiţional pentru a adopta o viziune de comerţ liber şi de bogăţie comună. (Bineînţeles, guvernul grec – alături de cele ale Portugaliei, Spaniei, Italiei – a fost de asemenea nerăbdător să primească fonduri de la partenerii europeni mai bogaţi.) 

Astfel, la o primă vedere, Uniunea Europeană părea un mare succes. Dar odată cu inversarea trend-ului financiar, fundaţiile nesigure ale uniunii monetare au devenit neplăcut de evidente. Grecia, între alte ţări, a început să se afunde din 2009 sub muntele de datorii, creşterea pe tot cuprinsul Europei a încetinit, iar anxietatea a început să se instaleze.

Economic, Grecia are o importanţă redusă pentru Europa. Chiar dacă ţara ar intra în faliment sub datoria covîrşitoare, valoarea totală a pagubelor ar fi minimă (320 de miliarde de euro), iar creditorii ar fi în special entităţi finanţatoare europene, care nu ar fi afectate în mod serios de pierdere. Din punct de vedere politic însă, ţara are o importanţă deosebită – nu numai din cauza ameninţării ascensiunii partidului profund socialist Syriza la adresa consensului neoliberal al continentului, cît, mai ales, pentru că lipsa de opţiuni a Greciei este şi a Europei. Sau, pentru a fi mai directă, dacă nu există

pentru Grecia, nu există pentru nimeni. 

În ceea ce ar putea fi numit un act de geniu politic, creatorii Uniunii Europene au obligat naţiunile să cedeze părţi din suveranitatea lor – baterea monedei, securizarea graniţelor, reglementarea schimburilor economice – către un organism supranaţional. Dacă termenii acestei înţelegeri extraordinare ar fi fost negociaţi tot timpul, Uniunea n-ar fi funcţionat niciodată. Aşa că fondatorii au inventat o schemă care să nu permită ieşirile. Nu este vorba că regulile pentru retragerea din UE sînt complicate, dure sau costisitoare. Pur şi simplu nu există nici unele. Pentru a începe măcar să-şi pună problema ieşirii din zona euro, minimul pe care Grecia ar trebui să îl facă ar fi să înceapă din nou să tipărească drahme, să recalculeze toate preţurile şi activele denominate în euro şi să încerce să strîngă fonduri prin obligaţiuni de stat care ar putea fi emise la dobînzi extrem de mari. Întreprinderea acestor măsuri într-o perioadă de prosperitate economică ar fi extrem de dificilă, iar întreprinderea lor într-o perioadă de dificultăţi s-ar putea arăta catastrofală. 

De aceea, lupta dintre Syriza şi Troica europeană, şi dintre Angela Merkel şi Alexis Tsipras, nu ţine deloc de entităţi şi de lideri. Ci e vorba despre o decizie politică luată în urmă cu mai multe decenii pentru punerea în practică a viziunii unei Europe unificate care să nu se afle la cheremul inflexiunilor politice ale statelor membre şi despre consecinţele pe termen lung ale încercării de autoamăgire că Grecia ar fi fost vreodată ceva ce nu este. 

Foreign Policy

Wonder Women: Sex, Power, and the Quest for Perfection.

preluare din

traducere de Alexandru FOTESCU  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.