Hush little baby, don’t say a word

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Hush little baby, don’t say a word jpeg

Vă salut din Mahmudia! Stau pe terasa unei case unde am luat cazare pentru o noapte, înainte de a merge mîine în Sf. Gheorghe. Țînțari în jur, o bere, covrigei și adierea blîndă a brizei Dunării, aerul ăsta ireal de sud, de vacanță, de mîl, de lene, de tînjeală. Nu știu încă ce mă așteaptă în Deltă, abia de mîine începe aventura, deși v-am văzut pe voi în expedițiile pe care le-ați făcut pe-aici. Răzvan, fiul meu, se uită la desene animate. Am călătorit toată ziua și, odată ce am ajuns la bacul din Brăila, am intrat în atmosfera asta de lentoare, cu căldura densă, cu dealurile Tulcei ba ca de cretă, ba ca de pluș, cu vaci leneșe traversînd strada, cu lanurile de floarea-soarelui, cu praful ridicat ca un nor în siajul mișcării turmelor de capre.

Dar ce vă rog: reîntoarceți-vă și citiți intro-ul acesta imaginîndu-vă că ascultați Metallica. Sau chiar ascultați! Poate „Enter Sandman“, cu ritmul ăla amețior de la început, tatatatatatataam-tatatatatatataam-tatatatatatataam, știu, n-am cum să-l redau aici fonetic, e imposibil să prinzi chitara aia demențială care te înnebunește. Vă întrebați de ce? Pentru că asta am ascultat aproape tot drumul de la Cluj spre Mahmudia împreună cu Răzvan, cu care sînt în această expediție, tată și fiu. Am ascultat Metallica și am lălăit, am dat din capul meu acum chel și am bătut ritmul pe volan pînă la epuizare, cu volumul destul de ridicat, uneori la maximum, ca cocalarii. Doar că ei nu ascultă Metallica.

Vi se pare că bat cîmpii, că nu am subiect pentru articolul de astăzi și că amestec, în consecință, tot felul de idei și experiențe personale ca să umplu pagina. Și cam așa e. E vacanță, la corectat la bacalaureat nu am fost, fiind implicat într-o altă activitate, mi se pare oarecum nedrept acel reproș vizînd subiectul cu argumentarea construcției unui discurs, o spun doar en passant, care ar fi dezavantajat elevii cu deficiențe de auz, căci și aceștia au capacitatea de a ține discursuri prin limbajul semnelor, un reproș doar de dragul de a reproșa sau de a crea o mică vîlvă. Așadar, despre bacalaureat nu scriu de data aceasta. Scriu despre Metallica, la concertul cărora nu am prins bilet.

Sper, deci, că acum ascultați Metallica, tatatatatatataam-tatatatatatataam-tatatatatatataam, și merg cu povestea mai departe. Prin 2018, la un concert Foo ­Fighters, un puști de 10 ani, Collier ­Cash Rule, a urcat pe scenă, Dave Grohl i-a dat chitara lui, iar copilul a declarat că știe o mulțime de piese ale celor de la Metallica. Uluit, Dave Grohl a preluat rolul de vocalist și au cîntat împreună „Enter Sandman“. Puștiul a plecat acasă cu chitara dăruită de Dave Grohl în uralele frenetice ale unui întreg stadion.

Acum, să vă spun pe scurt ce făceam în loc să merg la corectat la bacalaureat. Am fost la un curs de formare de formatori pentru Fundația Noi Orizonturi, urmînd să livrez de la anul și eu cursuri de service-learning și de învățare experiențială. Foarte interesant și ofertant, cursul a reunit formatori din Argentina, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, din România, firește, cursanții, în număr de 16, dintre care zece nou-intrați în grupul formatorilor, fiind atît din România, cît și din alte țări est-europene, Albania, Kosovo, Slovacia etc. Cu totul eram 16 oameni. La finalul uneia dintre activități, în momentul raportării rezultatului muncii în grup, una dintre grupe, entuziasmată, a avut un fel de chiot dublat de un gest colectiv al balansării brațelor pe lîngă corp. Nu știu cum să vă spun, era așa, foarte jucăuș, emoțional, dar într-o notă foarte feminină. Brusc mi-am dat seama că eu nu l-aș fi făcut sau că m-aș fi simțit puțin stînjenit. M-am uitat în jur și mi‑am dat seama că sînt singurul bărbat din grup. Erau 16 cursanți, cîteva formatoare, în total vreo 20-22 de oameni acolo, iar eu singurul bărbat. M-am întrebat cum ar fi reacționat același grup la finalizarea sarcinii respective dacă ar fi fost constituit din bărbați sau dacă ar fi fost un procent echilibrat de bărbați/femei. Cu siguranță, chiotul ar fi fost altfel.

Acum, ce vreau să zic. Imaginați-vi-l pe Collier Cash Rule pe scenă cu Beyoncé. Sau imaginați-vă varianta feminină a lui Collier Cash ­Rule, în scena cu Foo Fighters, cîntînd „Enter Sandman“. Nu zic că nu merge, dar e de natura excepționalului. Or, ce vreau să subliniez e mai degrabă absența unor repere ale comunului, ale uzualului.

Dacă vă veți uita într-o sală profesorală, veți constata predominanța covîrșitoare a profesoarelor în defavoarea profesorilor. Învățămîntul românesc (și poate nu numai) este preponderent feminin. Bărbații sînt mai puțini, mulți dintre cei puțini se află în funcții de conducere (aici e de discutat iar despre motive, despre frustrări, despre cum se manifestă ele chiar și în raport cu femeile din subordine etc.), iar cei care sînt totuși la catedră (nu toți, dar mulți) au la rîndul lor frustrări, atitudini servile sau lipsite de personalitate.

Cum s-a ajuns aici? Sau de ce e așa? Cred că în bună măsură este vorba despre valorizarea defectuoasă a acestei profesii, care și-a pierdut prestanța socială și care nu este atractivă nici financiar. Să nu fim ipocriți: banii contează.  Îmi iau inima în dinți să spun lucrurile astea foarte sensibile. Majoritatea tinerilor valoroși evită învățămîntul preuniversitar: nu e ofertant ca imagine, ca formă de poziționare socială, nu mai vorbesc de cea financiară. Chiar dacă financiar nici alte poziții de pe piața muncii nu sînt mai ofertante, cea de profesor s-a depreciat prea mult la nivel de imagine. Și poate mai e ceva: tinerii sînt formați și ei în același sistem, predominant feminin, așadar nu li se pare că e locul lor acolo unde, și ca elevi, au văzut doar profesoare. Problema e însă că cei ce suferă sînt elevii, generațiile viitoare, într-o perpetuare a cercului vicios.

Ce se poate face? Nu știu. E o problemă complexă, care cere multe direcții de analiză și de acțiune. Pînă atunci, fiu-meu a adormit. Expediția ca între băieți e doar la început. „Enter Sandman“. Hush little baby, don’t say a word / And never mind that noise you heard / It’s just the beasts under your bed / In your closet, in your head.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

Foto: YouTube

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.