Infatuare

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
„Cu bule“ jpeg

Sensurile pe care vorbitorii de azi le atribuie unor cuvintele intrate în română de mai bine de un secol continuă să ne surprindă. Am asistat, treptat, la felul în care adjective ca versatil sau patetic îşi adăugau, prin calc după engleză, sensuri foarte diferite de cele deja consemnate în dicţionare, producînd evaluări aproape opuse celor tradiţionale (versatilitatea devine o calitate, estetica pateticului se reduce la simplitatea dispreţuitoare a lui jalnic). Procesul grefării de sensuri copiate din engleză pe cuvinte de origine latină (care fuseseră împrumutate de română prin intermediul francezei) pare de neoprit. Îl ilustrează, în ultima vreme, substantivul infatuare şi adjectivul infatuat: dacă în dicţionare sensurile lor sînt foarte clare şi bine delimitate, caracterizate de sinonimia cu îngîmfare, înfumurare, respectiv cu îngîmfat şi înfumurat,  în surprinzător de multe traduceri grăbite şi în limbajul tinerilor celor două cuvinte li se atribuie, după engleză, sensuri din sfera îndrăgostirii: „trezire a atracţiei, pasiune bruscă” şi „îndrăgostit, atras erotic, cuprins de pasiune”. Mecanismul socio-lingvistic al răspîndirii acestor sensuri e lesne de imaginat: lecturile intelectuale în limba română nu ţin pasul cu învăţarea limbii engleze, astfel că unii tineri învaţă cuvintele englezeşti înainte cultismelor româneşti corespunzătoare. Transferul de sens se produce fără teamă şi ezitare, vorbitorul fiind convins că sensul din engleză trebuie să existe şi în română.   

Exemple ale transferului de sens se găsesc în mediul online, chiar în reviste în care pretenţia de a stabili subtile diferenţe semantice se asociază cu o punctuaţie aleatorie şi cu destule neglijenţe de redactare: „Infatuarea și îndrăgostirea pot fi confundate cu ușurință. Infatuarea este doar euforie care trece în schimb ce dragostea poate dura o viață întreagă” (9 semne că ești infatuată nu îndrăgostită, unica.ro); „Uneori NI SE PARE (avem impresia) că iubim… Este ceea ce numim Infatuare. Alteori iubim cu adevărat... Este ceea ce simţi cu adevărat iubire sau este ceea ce putem cataloga cu numele de infatuare?” (garbo.ro) etc. Infatuat apare în construcţie cu prepoziţia de (după modelul îndrăgostit de): „Voise să bea și pentru că se simțea cumva infatuat de frumoasa Mona” (R. Vornicu, Dincolo de ocean, 2012); „Jagger era în continuare infatuat de actriţă şi i-a dat cadou o pereche de cercei” (tvmania.ro).

Sensul „plin de sine” al adjectivului infatuat, preluat din franceză, are de fapt o legătură cu îndrăgostirea: infatuatul era, iniţial, cel îndrăgostit de sine. La origine, verbul latin infatuare, derivat din fatuus („prost, smintit”), însemna „prostire”, „înnebunire, zăpăcire, scoatere din minţi”; în timp, verbul şi participiul său s-au specializat pentru pasiunea amoroasă şi apoi pentru pasiunea cuiva pentru sine însuşi (sens secundar devenit sens principal în franceză şi sens unic în română). Ca de atîtea alte ori, evoluţiile cultismului au fost diferite în fiecare limbă: în engleză, substantivul infatuation şi participiul infatuated s-au specializat pentru pasiunea amoroasă intensă, dar scurtă; în italiană, infatuare, infatuato şi infatuazione se folosesc mai ales pentru pasiuni subite şi exaltări exagerate, pentru entuziasme momentane şi iraţionale, nu neapărat amoroase. Aceleaşi sensuri existau şi în franceza veche, dar uzul actual le-a abandonat în favoarea unei specializări: infatué (de soi-même) este cel „care afişează o mulţumire de sine prostească”, iar infatuation se defineşte ca „admiraţie ridicolă pe care o persoană o are faţă de sine”. Evident, acestea sînt accepţiile pe care le-a preluat şi româna, cu aproximativ un secol în urmă.

Dicţionarele româneşti mai vechi nu înregistrau cuvintele infatuat şi infatuare; în Micul dicţionar academic, prima atestare pentru infatuare este din 1948. Franţuzismul circula cu siguranţă de mai multă vreme: bibliotecile electronice actuale ne permit să-l descoperim în Contimporanul, în 1923 – „Actorul este un individ prea infatuat şi sigur de putinţele lui, ca să asculte” – sau în Gândirea, în numărul din 1 martie 1930: „ateismul de odinioară, infatuat şi deşert, a fost depăşit”.

S-ar putea spune că prin copierea sensului din engleză se regăseşte o parte din istoria unui cuvînt latinesc care a traversat diferite epoci şi culturi. Poate că, în perspectiva timpului, aşa vom privi lucrurile, acceptînd un infatuat-îndrăgostit alături de infatuatul-înfumurat. Pînă atunci, mi se pare că noile uzuri trezesc destule confuzii, producînd mai degrabă un involuntar efect comic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.