Islamo-stîngiştii: noii „idioţi utili“ ai Europei occidentale

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Balcanizare şi pavlovizare jpeg

Să ne imaginăm o armată bine organizată, condusă de un corp de ofiţeri extrem de motivaţi. Soldaţii mărşăluiesc spre „lupta finală“, spre o lume ideală. Nimeni nu se îndoieşte de victorie, soldaţii sînt gata să-şi dea viaţa pentru „cauză“, iar ofiţerii îi înflăcărează cu discursurile lor. Şi cum să nu fii gata să-ţi dai viaţa cînd ofiţerii agită în mîini un plan de bătălie fără fisură, elaborat în mod „ştiinţific“?

Iată însă că anii trec şi „lupta finală“ se tot amînă. Inamicul parcă se retrage deliberat şi imaginează tot felul de tertipuri (cum ar fi societatea de consum şi industria de divertisment) pentru a evita înfruntarea frontală. Soldaţii încep să dezerteze (atraşi de unele bucurii ale vieţii), dar ofiţerii nu sînt îngrijoraţi. Grosul trupelor rămîne sub ascultarea lor, înaintează cu tenacitate… Numai că vine şi momentul „catastrofei“ istorice: ofiţerii descoperă într-o bună dimineaţă că au rămas fără armată. Corturile sînt goale, proletariatul a părăsit cîmpul de bătălie întrucît i-a crescut nivelul de viaţă. Foştii muncitori s-au îmburghezit puţin. Cureaua de transmitere a conştiinţei de clasă s-a rupt. Copiii proletarilor au trecut prin şcoli şi au devenit cadre, specialişti, creatori de întreprinderi şi nu mai vor să preia de la părinţii lor ştafeta revoluţionară, misiunea distrugerii capitalismului. 

Rămaşi singuri pe baricade, ofiţerii se simt trădaţi, dar  nu renunţă la proiectele lor. Dogma e dogmă, ei preferă transformarea brutală şi nu reformele. Idealul revoluţionar este încă viu în minţile lor, precum şi în mîinile cu care controlează numeroase medii de informare şi universităţi. Căpitanii şi locotenenţii noştri nu se lasă deci demoralizaţi. Dacă vechiul proletariat nu mai vrea să  se dedice cauzei revoluţionare, ei bine, el va fi înlocuit! 

Or, cine sînt noii proletari dispuşi să se înroleze în lupta împotriva capitalismului, a globalizării, a Americii şi a „ordinii occidentale“ în general? În marea lor majoritate ei sînt, de fapt, nişte năpăstuiţi ai soartei care vin din Mali, din Sudan, din Eritreea… Sînt tineri care părăsesc Maghrebul pentru că în ţările lor de origine nu au nici un orizont. Sînt oameni care îşi riscă viaţa traversînd Mediterana cu ambarcaţiuni fragile, după ce au plătit sume mari unor traficanţi. Imigranţii, străinii, copiii fostelor popoare colonizate din Africa şi din Orientul Mijlociu (în majoritatea lor, de cultură şi confesiune musulmană), marginalii şi minoritarii de tot felul formează „masele“ din rîndurile cărora islamo-stîngiştii îşi aleg noii recruţi.

Iată, pe scurt, povestea „naşterii“ islamo-stîngiştilor în Franţa, dar şi în alte ţări ale Europei occidentale. Ei încearcă să impună o gîndire politică corectă pro-islam. Cu ajutorul unor bastonaşe mediatice îi pedepsesc apoi pe toţi cei care nu aderă la viziunea lor socială paradiziacă. Dacă nu adopţi toleranţa maximă faţă de islam nu eşti un adevărat umanist. Îndrăzneşte cineva să spună că unele tradiţii înrădăcinate în lumea musulmană nu sînt compatibile cu criteriile democraţiei? Ei bine, îndrăzneţului i se dă cu băţul peste mîini şi este taxat de intolerant, de islamofob, de xenofob, de rasist şi chiar de fascist.

Nu „substituţia de proletariat“ este gravă pentru Europa, ci faptul că, pentru acest fragment al extremei stîngi franceze, islamul reprezintă „partidul săracilor“. Cînd au loc atacuri teroriste în Europa, prima grijă a islamo-stîngiştilor este aceea de a îndemna populaţia să nu facă „amalgam“ între asasini şi Coran. Ba uneori, publicul este îndemnat să reflecteze la „mesajele“ teroriştilor, să accepte justificarea asasinatelor prin faptul că popoarele asasinilor au fost umilite, exploatate, destabilizate de omul alb, de occidentali, de colonialişti, de capitalişti…

Urmăresc de mulţi ani intensa luptă de idei care are loc în Franţa în jurul islamului. Îmi este greu să rezum această înfruntare fără a pierde enorm din nuanţe. Constat însă că multe tabuuri au fost sparte. Figuri importante ale vieţii intelectuale, precum Jacques Juillard, Michel Onfray sau Pascal Bruckner, au reuşit, cu tenacitate, să străpungă carcasa gîndirii politice corecte. Procesul moral al acestei extreme stîngi care a pactizat cu islamul radical şi cu obscurantismul poate avea loc. Islamo-stîngiştii au trădat nu numai valorile stîngii progresiste tradiţionale, ci şi unele valori intrinseci ale Republicii franceze precum laicitatea, egalitatea între sexe, dreptul la insolenţă, precum şi dreptul de exercitare fără limite a spiritului critic…

Lenin îi numea „idioţi utili“ pe acei intelectuali occidentali care nu înţelegeau nimic din realităţile Rusiei, dar sprijineau revoluţia bolşevică. Islamo-stîngiştii sînt desemnați deseori în prezent ca fiind noii „idioţi utili ai Europei occidentale“.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.