Jos mîinile de pe manuale

Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Jos mîinile de pe manuale png

În Polonia, noul an școlar începe cu o grevă a profesorilor și cu proteste ale asociațiilor de părinți în fața Ministerului Educației de la Varșovia. Sînt cele mai mari demonstrații din învățămînt din ultimii zece ani. Reforma educației naționale – adoptată în regim de urgență, fără o consultare prealabilă, și anunțată cu surle și trîmbițe în această primăvară – intră în vigoare în ciuda numeroaselor avertismente venite din partea sindicatelor profesorilor și în ciuda unei scrisori publice de protest care a adunat aproape un milion de semnături.

Aceste modificări, vîndute de guvernul conservator drept „reformă a educației naționale“, sînt, de fapt, o restaurație, o revenire la modelul comunist. Și asta la scurt timp după ce adevărata reformă, cea din 1999, începuse să producă rezultate: în ultimii ani, elevii polonezi s-au plasat pe poziții superioare în clasamentele PISA. Sistemul actual, structurat pe trei niveluri de educație (primar, gimnaziu, liceu) este înlocuit de unul pe două niveluri (opt ani de școală primară și patru ani de liceu). De fapt, e o întoarcere la sistemul comunist. Școala primară va începe de la 7 ani (și nu de la 6 ani, așa cum era pînă nu demult). Asta presupune desființarea celor aproximativ 7500 de gimnazii și reînscrierea respectivilor elevi conform noii amenajări a ciclurilor de învățămînt. Un haos administrativ greu de rezolvat, o bătaie de cap și pentru secretariatele școlilor, și pentru părinți! Încă și mai complicată e reîncadrarea profesorilor de la un ciclu la altul, printre altele și din cauza specializărilor diferite. Sindicatele anunță că în jur de 30.000 de profesori își vor pierde locul de muncă. Ministrul Educației a promis că nimeni nu își va pierde job-ul – însă posturile rămase libere după reformă nu sînt cu normă întreagă.

Dincolo de restructurarea ciclurilor de învățămînt, așa-zisa reformă a educației vizează și programele școlare. Profesorii sînt reticenți și îngrijorați – și pe bună dreptate: cei mai mulți descoperă noile manuale de-abia acum, la început de an școlar, odată cu elevii lor. Modificările de conținut le-au fost, ce-i drept, împărtășite: astă-primăvară, în cadrul unor cursuri de formare care au durat cîte două ore.

Mai gravă e însă noua orientare impusă de executiv. Piotr Podemski, expert în educație la Fundația „Geremek“, denunță o intruziune nesănătoasă a politicului în educație. Istoria va fi rescrisă din perspectivă naționalistă, manualele vor fi centrate pe Polonia și nu vor fi deschise spre lume – afirmă Podemski (citat de Le Monde). De pildă, legendarul Lech Walesa va fi eliminat din noile manuale de istorie. Nu e nici un secret faptul că Walesa e un opozant înverșunat al guvernului conservator și al lui Jaroslaw Kaczynski, așa că evacuarea din manuale a fondatorului Solidarnosc, laureat al premiului Nobel pentru Pace din 1983 și unul dintre pionierii Poloniei libere de după 1990, e ușor de explicat. Și manualele de științe ale naturii vor suferi modificări. De pildă, teoria evoluției speciilor a fost lăsată deoparte. Apariția omului va fi predată la orele de Religie. Manualele par a fi concepute pentru a crea „noul cetățean“ polonez, lipsit de aparat critic și deci permeabil la ideologia de partid, avertizează Podemski.

Conform unui sondaj de opinie, această reformă a educației scindează Polonia: cam o treime dintre polonezi s-au declarat împotrivă, o altă treime sînt pentru, iar restul spun că nu sînt la curent cu modificările. Nu e însă exclus ca, dacă protestele vor continua, partidul aflat la putere să își piardă credibilitatea. E însă puțin probabil ca, la alegerile locale de anul viitor, Partidul Lege și Justiție (PiS) să sufere o înfrîngere: atacurile la adresa sistemului democratic și reorganizarea instituțiilor publice de media din ultimii doi ani nu au afectat masiv regimul conservator de la Varșovia.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.