Jurnal de spital din vremuri mai liniștite

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Ultimele zile din viața pisicii jpeg

Pentru că tot am timp berechet, am scotocit prin folderele mai vechi din computer și am redescoperit un „jurnal de spital“ scris în urmă cu mai bine de 15 ani, una dintre puținele mele experiențe directe (din fericire!) legate de spitalul românesc, mai precis de o secție de oftalmologie unde am fost internată cu o dezlipire de retină. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult, așa că redau aici cîteva fragmente din jurnal.  

Este ora opt dimineața, zi de luni, căci internările se fac numai lunea și miercurea. Aștept în holul din fața liftului unde e curent și unde nu se fumează, deși un nene bine îmbrăcat, într-un palton negru și cu fular roșu, asortat, se plimbă nervos, vorbind tare la celular și trăgînd cu sete din țigară: „Da, sînt aici, am venit și io cu tanti… cred că azi o internează. Da’ e o lume!… cel puțin o oră de așteptat, că așa-i în toată țara asta, aștepți și nu știi de ce aștepți… Ce să fac? Fumez și mă inervez“. Cel puțin o oră? Mi-aprind și eu o țigară, mai pe șest, dar apare sora-șefă (după aia aflu cine e…) și mă vede doar pe mine. Începe să țipe: „Păi, da, vă bateți joc de spitalu’ ăsta… fi-ar el al dreacu’ de spital! Măcar găsiți ceva în care să scrumați… o cutie, un carton…“ și pleacă, foarte grăbită. Într-adevăr e lume multă, în special oameni de vîrsta a treia, cu însoțitorii, se agită cu biletele de trimitere în mîini, nu știu unde să meargă, de cine să întrebe, formează cozi haotice, care după cîteva minute se dispersează. Nu sînt decît trei scaune și un calorifer pe care se poate sta, un moș dă la o parte un tinerel ca să se așeze: „Lasă-mă pe mine, tataie, că
io-s mai bătrîn decît tine, nu vezi că merg în baston? Am avut și trei operații grele… asta la ochi am auzit că-i ușoară, nici măcar nu te adoarme!“. Între timp apar și „bolnavii“, adică cei care au fost deja operați și au deja plasturele pe ochi, au ieșit din salon ca să-și mai dezmorțească oasele, „sînt tari paturile, dar-ar boala în ele! Și pernele parcă-s făcute din cîlți…“. Trec în monom trei tineri subțirei și mici de statură, țanțoși, cu nasurile turtite, cu un aer superior și cu cîte un plasture pe cîte un ochi; poți bănui că sînt reprezentanții echipei de box a spitalului – categoria muscă.

În cabinete, aceeași vînzoleală: consultații matinale și analizele de sînge ale celor care se internează. Pacienții intră și ies lalolaltă cu doctorii și cu asistentele, se ciocnesc unii de alții, se scuză. Unii au fost internați acum cîteva luni și au venit numai ca să aducă un buchet de flori: „Dom’ doctor, vă mulțumesc din suflet! Mi-ați dat înapoi vederea… la etatea mea, am acum ochi ca la douăj’ de ani!“. În sfîrșit, cei cu internările sînt trimiși, bineînțeles, „la internări, ultima clădire din curte, pe stînga“. Acolo, o altă coadă interminabilă, însă de data aceasta organizată și destul de liniștită, se desfășoară într-un hol întunecos și rece. Din cînd în cînd mai urlă cîte cineva: „Ușa!!!“ către cei care tot intră și ies, lăsînd ușa care dă spre exterior deschisă. Însă e suficient ca o tanti irascibilă și obeză să comenteze: „…inadmisibil, ditamai spitalu’ și să n-aibă ei decît un singur ghișeu la internări!“ ca să înceapă un adevărat scandal: „D-aia nu merge nimic bine în țara asta… pen’ că nu există ordine și disciplină, dom’le! Nicăieri, nici măcar la spital, unde nimeni nu vine de plăcere…“. Coada merge greu pentru că „sistemu’“ e complicat „de cînd s-au băgat computere“: dai toate actele necesare, după care mai aștepți o jumătate de oră ca să fii introdus în computer, apoi strigat, iar în cele din urmă poți să te consideri internat: ți se dă un bilețel pe care „trebe să-l pui bine; dacă-l pierzi ai încurcat-o, nu mai ieși niciodată din spital“, susține un pensionar defetist și speriat la culme.

Ar mai fi de menționat coada de la EKG, „penultima clădire, în curte, pe dreapta“, unde femeile se grupează cu femeile și bărbații cu bărbații, pentru a se intra în gașcă, merg astfel mai repede și cozile insignifiante de la chioșcul de ziare și de la mini-market pentru micile cumpărături de ultimă oră, cum ar fi pastă de dinți, papuci, țigări, cartele de telefon, ape minerale, pachete de cafea (pentru asistente), fierbătoare, pliculețe de ceai și multe alte lucrușoare plăcute și utile.

De „cazare“ se ocupă doamna Maria. Se învîrte cu o repeziciune uluitoare prin saloane, distribuie paturi în dreapta și-n stînga, îi cuplează pe cei (sau pe cele) care s-au împrietenit deja „la coada de la internări“. Cîteva infirmiere întind așternuturile și-și leagănă cu subînțeles buzunarele generoase ale halatelor care se umplu de bancnote.

După vreo jumătate de oră totul pare să se liniștească, pacienții se schimbă în pijamale, își dosesc mărunțișurile prin noptiere, își ocupă locurile în paturi, ca în compartimentele de tren cu cușetă și… ce urmează? Odihnă? Relaxare? Nicidecum! De unde ești?… ce-ai făcut în ultimii zece ani?… cîți copii ai sau de ce n-ai?… cu ce diagnostic ai venit?… cît de grea e operația ta?… cît ai de gînd să pui în plicul pentru „dom’ doctor“? (asta mai pe șoptite). Doamna din Bacău, din patul de la geam, care e „la a doua cataractă“ și cunoaște regulile prin spital, se uită la ceas și constată că e deja ora trei, „Vai, a început Betty cea urîtă! Poate o veni careva pe la voi, în vizită, să-mi povestească și mie ce se mai întîmplă… mor după serialul ăsta…“. Se scot caserolele, cutiile de margarină, borcanele de muștar pline cu tot felul de treburi dubioase, pateurile, prăjiturelele, se mănîncă la comun, se dictează rețete. Pe la ora șapte sîntem chemate la cabinet, pe rînd, căci ni se face „pregătirea pentru operație“: tunsul genelor, spălare cu dezinfectant etc. După ce mai pasăm cîte o bancnotă asistentei responsabile cu „pregătirea“, ne întoarcem în salon și ne studiem în oglindă. „Vai, da’ arăt ca o capră, fără gene! Măcar să le fi tăiat și la celălalt ochi ca să fie la fel!“

Stingerea se decretează, tot de comun acord, la ora zece. Urmează un cor perfect armonic de sforăituri care nu este mai ușor de suportat ca limbarița de peste zi.

Cu viața din spital te obișnuiești repede. Încă din a doua zi „ești trecut la masă“, așa că vei capăta trei repere sigure ale scurgerii timpului, chiar dacă refuzi să bei ceaiul călîu și fără zahăr și să mănînci pîinea cu margarină, de la opt, sau ciorbă de cartofi, felul întîi, tocană de cartofi, felul doi, de la două, și orezul cu lapte, de la șapte seara. În plus, vei avea și alte repere care îți conferă un sentiment permanent de siguranță: dimineața, la ora șapte fix, intră în salon infirmierele care mătură și spală pe jos, uneori trîntind și pufnind, alteori sporovăind gureșe despre ultimele bîrfe din spital; „vizita“ echipei de doctori este la nouă și numai atunci afli dacă „e bine sau nu e bine“, antibioticul se injectează o dată la douăsprezece ore, toate asistentele îți zîmbesc amabil (mai puțin cele cărora ai uitat să le dai ceva, dar nu mai știi care, că sînt prea multe și în diferite ture), plasturele de pe ochi se schimbă tot dimineața, la prima oră… Totuși e păcat ca dimineața, la cafea, să nu ieși pe hol la o țigară, pentru că ratezi în­tîlnirea cu gașca de fumători care le sudează timp de o jumătate de oră, suflînd fumul cît mai departe de ochiul acoperit, ca „să nu‑l irite sau să afume pansamentu’“. Aici e posibilă și inițierea unor idile nevinovate, ca să mai treacă timpul. Metodele de agățat sînt adaptate locului: „Dumneavoastră ce-ați pățit la ochi?“.

Cu toate aceste mărunțișuri și conversații de zi cu zi, plictiseala e mare, iar lumea de afară după care tînjești, uitîndu-te seara pe geam și admirînd panorama marelui oraș, începe să reprezinte un miraj. Ultima zi, ziua externării, e cea mai tristă, ca ultima zi de tabără: o nostalgie incipientă și nejustificată după halatele albe, o spaimă a reacomodării, deja un dor după noile obișnuințe, chiar și după noile chipuri din viața ta.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.