Libertate și siguranță sanitară

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Germania a fost mai puțin afectată de pandemie decît unele țări europene. De la începutul crizei s-au înregistrat aproximativ 210.000 de cazuri de coronavirus și peste 9.000 de decese legate de această boală. Sistemul de sănătate solid și disciplina cetățenilor au limitat decesele. Situația e relativ stabilă, în sensul că, altfel decît s-a întîmplat în Italia, Spania sau chiar în Franța, spitalele nu au fost niciodată copleșite de numărul prea mare de bolnavi. Însă rata de infectare a crescut alarmant în ultima perioadă. Numai de vinerea trecută pînă duminică s-au înregistrat 900 de noi infectări.

Încă din primele zile ale așa-zisei relaxări a măsurilor sanitare, mii de oameni au început să protesteze, la Berlin, împotriva restricțiilor și a disciplinei instaurate. Protestele în cadență săptămînală par să atragă tot mai mulți cetățeni. În week-end-ul trecut au fost 20.000. Pe scurt, protestatarii spun că măsurile adoptate de guvern, inclusiv obligația de a purta măști de protecție, le încalcă drepturile și libertățile. Organizatorii mitingului au spus că au vrut „o zi de libertate”, după luni întregi de restricții pe fondul pandemiei. Manifestanții au purtat pancarte cu sloganuri precum „Corona, alarmă falsă” și „Sîntem obligați să purtăm botniță”.

Chiar dacă cei care protestează reprezintă doar o infimă minoritate raportat la populație, revendicările constituie un fenomen relevant. Mai ales că și alte orașe din Germania s-au contaminat cu acest morb al protestelor anticoronavirus. Cine sînt acești oameni? Ce e spontan & autentic și ce e manipulare în aceste proteste? Pe rețelele de socializare, aceste manifestații nu sînt foarte vizibile. Iar presa germană le acordă o importanță mai degrabă marginală – așa cum și merită. Reportajele TV prezintă un amestec grotesc de oameni frustrați și furioși. Unii sînt de extremă dreapta, alții sînt însuflețiți de tot felul de teorii ale conspirației și cred fie că virusul a fost creat în laborator pentru a nimici omenirea, fie că virusul nu există deloc; în fine, alți protestatari susțin că pericolul există, dar că măsurile adoptate de guvern sînt exagerate și că le-au fost încălcate drepturile. Mulți dintre ei au avut de suferit nu din cauza bolii, ci în urma măsurilor. Au pierdut job-uri, au ratat afaceri, trăiesc în incertitudine ori la limita sărăciei. Și mai sînt libertarienii puri și duri care, chiar dacă probabil respectă semnele de circulație, nu vor să li se impună măsuri de protecție: nici mască obligatorie, nici păstrarea distanței, nici lockdown temporar etc. Jos regulile! Atmosfera e pașnică, însă mulțimile inspiră o senzație de sfîrșit al civilizației. Nimeni nu se mai înțelege cu nimeni, nimănui nu-i mai pasă de celălalt.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, care a cerut poliției să intervină pentru a opri manifestația, se întreba cînd au devenit drepturile și libertățile mai importante decît siguranța. O retorică destul de inabilă, căci relativizează sau chiar duce în derizoriu ideea de libertăți cetățenști și ordine constituțională. Și o abordare inadecvată în logica statului de drept. Dar cum poți să le explici unor oameni frustrați și furioși că în joc, acum, e o chestiune mai de preț decît libertatea? Cum le spui că a purta mască de protecție nu e o încălcare a libertății? Exact acesta e punctul sensibil al discursului oficial despre securitate și libertate. La nivel politic există în continuare un consens în jurul siguranței sanitare. În nici un moment, Opoziția nu a încercat să discrediteze Guvernul pentru măsurile de limitare a pandemiei. Chiar și pachetul anticriză a întrunit pînă la urmă consensul. În afară de AfD: partidul de extremă dreapta încearcă acum să mobilizeze toate frustrările pentru a-și spori relevanța politică. Cel mai probabil nu va reuși...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.