Maratonul București a ajuns la ediția a 14-a. Dar, cu mască, nu a devenit cumva un alt sport?

Publicat în Dilema Veche nr. 917 din 4 – 10 noiembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Acum cîteva zile s-a disputat la Paris, pe Champs-Élysées, o ciudată cursă de urmărire. Nu. Nu erau Salvări care urmăreau covizi, nici maşini negre cu girofar care urmăreau alte maşini negre cu girofar care urmăreau alte maşini negre cu girofar, blocînd oricum haotica intersecţie de la Arcul de Triumf. Nu. Erau 3.500 de fete şi băieţi veniţi din toată lumea, urmăriţi de un singur om. Dar ce om! Căpcăunul ăsta al alergării a „halit” din mers 2.500 de persoane care luaseră startul înaintea lui. Totuşi, 1.000 au scăpat şi au putut pune mîna pe cîte un bilet mai valoros decît ăla de cîştigător la loterie: un tichet de intrare la proba de maraton sau de 10 km de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Urmăritorul era recordmanul lumii pe cea mai lungă distanţă a alergării, Eliud Kipchoge, plecat cu handicap. Pe margine, trecătorii stăteau la terase şi chibiţau. Oamenii treceau pe străzi şi îşi vedeau de ale lor. Ceva mai devreme, pe Parc des Princes, spectatori masaţi ca sardelele erau martorii spleen-ului lui Messi şi ai victoriei chinuite a companiei de monştri sacri PSG asupra celor de la Lille.

Un week-end cu soare, zîmbete, du café, du vin, de la bonne bouffe. Viaţă. O lume. Altă lume. De care ne dezlipim încet-încet. Sîntem ca o barcă de refugiaţi a cărei frînghie care o ţinea de vaporul cel mare s-a rupt. Sau, mai bine zis, a fost tăiată. Cineva le-a spus sărmanilor din coaja de nucă zguduită de valuri că pe vapor se află ascuns un balaur care va mînca toţi pasagerii. Poate. Sigur e că unii dintre cei din barcă nu vor mai apuca să afle dacă e aşa sau nu. De aceea, cei care se ţin cu unghiile de vaporul cel mare, la care au visat pe cînd putrezeau prizonieri în cala unei epave, se joacă de-a normalitatea. Iată Maratonul Bucureşti. Cauză sportivă, cauze umanitare, imaginea unei capitale (europene?), multe motive bune ca să se ţină evenimentul în plină epocă stacojie a COVID-ului românesc. Şi s-a ţinut. Startul a fost cu măşti pe faţă, înlăturate abia după cîteva sute de metri. E ca şi cum ar trebui să faci primii paşi ai unui concurs de dans cu cuie în tălpi. Sau să te lansezi într-o probă de înot ţinînd între picioare o cărămidă. Sigur, mai apoi îi poţi da drumul. Dar nu poţi arunca de pe tine absurdul. Căci aici am fost aduşi, organizatorii şi noi toţi: în plin absurd, Mardi Gras, Bal Mascat al strigoilor antiştiinţă, Halloween al lăsaţilor în drum ai istoriei, sărbătoare a noii Inchiziţii a mulţimilor travestită în monument al libertăţilor haotice. Următoarea competiţie: ATIron Man. Acolo urmărire cu handicap!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.