Mithras (I). Teologie pentru soldați

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Mithras (I)  Teologie pentru soldați jpeg

„[D]acă creștinismul ar fi fost oprit din creștere de vreo boală mortală, lumea ar fi fost mithraistă.” Acest pasaj din Ernest Renan, vechi de aproape un secol și jumătate deja, este una dintre cele mai frecvent citate afirmații din istoria religiilor. O reiau aici doar din cauza lui Ridley Scott. Spre deosebire de alți zei antici, figura lui Mithras e azi aproape absentă din cultura de masă; faptul că, în serialul SF din 2020, Raised by Wolves, vine vorba regulat de adepții mithraismului și de lumea dominată de ei aproape i-a făcut pe istoricii religiilor să scape înghețatele din mîini. Dacă ar ști bietul Renan...!

Mithras e într-adevăr cu totul altceva decît divinitățile din tradiționalul panteon greco-roman. E, de pildă, unul dintre cazurile rare în care asistăm istoric la nașterea unui zeu, conceput de o mînă de inși super-deștepți și puternic elenizați din elita anatoliană (Commagene) sau italiană (Roma/Ostia), cam o jumătate de secol după nașterea lui Hristos. Mithras era bineînțeles un vechi zeu indo-iranian al luminii și adevărului, dar misteriile lui clasice sînt puse la punct și lansate pe piață ca o religie cosmică de factură greacă, nu orientală. Mai cunoaștem exemplul cultului lui Glykon, introdus, cum povestește Lucian, de impostorul Alexandru, tot în Anatolia, dar între cele două e o diferență enormă de anvergură spirituală. Glykon a fost o farsă care a prins cîțiva ani, cu un mic moment de glorie datorat unei slăbiciuni a lui Marcus Aurelius. În schimb, religia lui Deus Sol Invictus Mithras, ultima adoptată pe scară largă în Imperiul Roman păgîn, este populară în secolele II-III din Britannia în Arabia, cu dedicații către zeu găsite în aproape 450 de situri arheologice.

Deja în vremea lui Traian, legionarii răspîndesc rapid misteriile mithraice utilizînd căile de comunicație ale infrastructurii militare, mai ales la Rin și la Dunăre. Lucrul e firesc pentru o religie ierarhică, a loialității și camaraderiei, a meselor rituale în comun și inițierilor (probabil) violente, care merg la suflet într-un mod bizar. Peste această osatură cazonă se așterne și o mantie de speculație asupra destinului sufletului, adesea expediată de cercetătorii mai vechi drept astrologie și-atît. Adepții treceau, ce-i drept, prin șapte trepte de inițiere (gradele fiind corax, nymphus, miles, leo, Perses, heliodromus și pater), fiecare sub protecția unei planete.

În arta mithraică, esențială era imaginea zeului triumfător înjunghiind un taur, sacrificiu cosmogonic săvîrșit la cererea Soarelui. Imaginea fusese gîndită de inițiatorii cultului plecînd, măcar formal, de la imagini ale lui Nike înaripată jertfind taurul. Oricum, tauroctonia mithraică avea o formă canonică, așa încît reliefurile din zona zidului lui Hadrian nu prea diferă de cele de la Dura Europos, la 4.500 km distanță. Faptul că scena nu putea lipsi din peșterile și spațiile de cult subterane ale lui Mithras explică de ce au fost descoperite pînă azi vreo 700 de reprezentări de acest tip. Standardizarea asta nu exclude însă un sistem simbolic mai complex poate decît în oricare altă artă a primelor secole imperiale. La un prim nivel de interpretare, tauroctonia ar putea codifica, ziceam, o hartă a constelațiilor (Perseus, Taurus), influențată de concepții astrologice babiloniene și elenistice. Misteriile lui Mithra încorporau însă atît elemente ale dualismului iranian, cît și urme ale unor speculații platoniciene și stoice. Echipa care le-a conceput a evitat în orice caz să creeeze o doctrină rigidă, propunînd mai degrabă o viziune eclectică asupra lumii, pe care să și-o negocieze și calibreze fiecare în contextul social și religios al comunității mithraice. Ambițiile teologice făceau probabil loc rigorilor unui cult militar cu resorturile unei francmasonerii.

Pentru că sursele scrise nu ne spun aproape nimic despre substanța acestei religii, ezoterice prin natura ei și fără o „carte sfîntă”, se întîmplă un fenomen curios: Mithras e unul dintre acei zei care nu pot fi studiați decît arheologic. Din fericire, se cunosc azi vreo 200 de sanctuare ale lui în tot imperiul, care pot fi analizate în fel și chip. Epigrafia  are și ea o contribuție esențială aici, dat fiind că s-au păstrat cam o mie de inscripții puse de adepții lui Mithras, între care, din cîte știu, nici o femeie; o inscripție controversată din Tripoli, pe la 300 d.Hr., pare să ateste o femeie cu gradul lea (leoaică). Ritualurile nu pot fi însă reconstituite decît foarte ipotetic din arhitectura acestor sanctuare sau din iconografia mithraică – de aceea e esențial că pe lîngă asemenea surse apar și alte descoperiri arheologice recente din cîte un mithraeum precum cel de la Tienen, în Belgia. De acolo provin 14.000 de oase de animale, găsite acum vreo 20 de ani, și reprezentînd, dincolo de cîteva animale interesante doar simbolic, nu și gastronomic, resturile banchetelor dintr-un festival de cîteva zile, sau poate ale unui singur banchet pentru 300 de persoane (analiza arheozoologică arată că erau mîncate numai animale de sex masculin). Mai mult de 700 de vase, multe pentru ars tămîie, au fost sparte și îngropate ritual, printre care unul extrem de rar, cu un șarpe de ceramică înăuntru, prin a cărui gură aflată la exterior ar fi putut țîșni vinul odată fiert.

Voi reveni la citatul provocator al lui Renan (mai provocator decît ar fi cazul) săptămîna viitoare, cînd aș mai zice două vorbe despre prezența lui Mithras în Dacia – și despre raporturile lui cu creștinismul.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: Mithras tauroctonul, marmură, secolul II d.Hr., Getty Museum

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.