Nu consens, ci compromis

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

 Acord istoric pe tema măsurilor Uniunii Europene pentru recuperarea economiei. Pachetul de salvare se ridică la 1.074 de miliarde de euro pentru următorii șapte ani bugetari. Un fond special în valoare de 750 de miliarde de euro se adresează țărilor lovite de efectele pandemiei. 390 miliarde de euro urmează să fie oferite sub formă de subvenții și 360 de miliarde sub formă de credite – mai ales acest aspect a suscitat polemici printre șefii de stat și de guvern. Nu e tocmai un consens. E un compromis.

 În noaptea de sîmbătă spre duminică s-a negociat îndelung și intens. Cancelara Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron ceruseră Comisiei, încă din luna mai, un pachet de subvenții în valoare de 500 de miliarde de euro; Comisia a extins propunerea la 750 de miliarde de euro, la care se adaugă împrumuturi de 250 de miliarde. Cinci state „austere”, respectiv Olanda, Austria, Suedia, Danemarca și Finlanda, au obiecții legate de acest pachet de salvare. Nu doar suma e în discuție, ci și modul de alocare. Adepții austerității vor ca bugetul să fie mult mai mic și ca banii să fie atribuiți sub formă de împrumuturi, nu de granturi nerambursabile. State precum Spania și Italia, puternic lovite de criza sanitară și care riscă o prăbușire economică fără precedent, cer solidaritate și, evident, bani pentru reconstrucție. Clivajul politic între Nord și Sud, între contribuitorii neți și beneficiarii neți nu e neapărat nou. În lipsa unei intervenții a Uniunii, ecartul se va accentua, iar și clivajul se va adînci.   

 A fost unul dintre cele mai lungi Consilii din istoria Uniunii Europene. Summit-ul început vineri era programat să dureze două zile. Însă negocierile au fost prelungite pînă duminică, apoi, încă o dată, pînă luni. Cumva, întîlnirea la vîrf a șefilor de stat și de guvern nu reușește să genereze o concluzie. E vorba de mizele economice foarte mari ale acestei decizii. Dar e și o chestiune de format. Uniunea Europeană de azi e diferită de cea imaginată de părinții ei fondatori. Interesele politice sînt mult mai diverse. Consensul e tot mai greu de atins. E, deci, și o problemă de format al summit-ului. I s-au făcut multe reproșuri și președintelui Consiliului, Charles Michel. Prelungirea discuțiilor și suspendările negocierilor nu i se pot imputa direct, dar e clar că apelurile la calm și unitate nu sînt suficiente.

 Dominique Moisi, consilier în cadrul Institutului Francez pentru Relații Internaționale (IFRI), descrie ironic și tăios aceste interminabile tratative într-un articol din Die Zeit: „Negociază sume uriașe, în valoare de miliarde de euro, ca niște negustori de covoare”. Argumentele statelor austere din nordul Europei pot fi apărate, spune el. „Dar cu ce preț? Germania și Franța nu vor reuși să se impună. Vor fi obligate să bată în retragere, să facă compromisuri substanțiale. Mesajul politic al Europei în criză este o demonstrație de slăbiciune. Dacă aș fi chinez, rus sau american, aș zice că nici nu există Europa”, încheie Dominique Moisi.

 Salvare economică – însă doar pentru cei care respectă democrația. A fost propunerea premierului Olandei, Mark  Rutte, ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept. Guvernul  de la Budapesta riscă să aibă doar acces limitat la aceste fonduri de ajutor. Parlamentul European a declanșat proceduri sub incidența Articolului 7 împotriva Ungariei pentru nerespectarea statului de drept. Pînă acum nu a fost luată încă nici o decizie, însă țara se află într-o situație riscantă. Dar populiștii găsesc mereu o oportunitate chiar și în cele mai mizerabile situații. Viktor Orbán a lansat la Bruxelles cîteva insinuări și diatribe împotriva premierului olandez Mark Rutte, pe care îl acuză că urăște, fără motiv, Ungaria. Pentru Mark Rutte, aflat în (pre)campanie electorală, gîlceava cu Viktor Orbán e mană cerească: Orbán e o țintă facilă, e politicianul detestabil spre care arăți cu degetul cînd vrei să vorbești despre amenințările la adresa democrației și a ordinii europene. O scuză perfectă pentru a justifica lipsa de unitate. Un alibi pentru a tăia fonduri.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.