În Regatul Unit, campania de vaccinare a început devreme și a menținut un ritm accelerat. La un moment dat, cînd incidența zilnică a cazurilor noi începuse să scadă abrupt, Regatul Unit devenise un exemplu pentru restul Europei, unde imunizarea era mai lentă din cauza crizei de vaccinuri sau a reticenței populației: se putea observa o corelație clară între creșterea numărului de persoane vaccinate și scăderea ratei de infectare. Campania de vaccinare a fost un succes incontestabil, 68,3% din adulți fiind acum vaccinați. Cazurile grave, soldate cu deces, sînt acum foarte puține. Dar infectările sînt din nou în creștere. Regatul Unit riscă să se confrunte cu un nou val epidemic.

Și totuși, premierul Boris Johnson nu a renunțat la deja de mult anunțata Freedom Day (ziua libertății) în care suspendă aproape toate restricțiile și măsurile sanitare. Începînd de luni, purtarea măștii nu mai e obligatorie în spațiile închise sau în mijloacele de transport în comun, nici numărul de participanți la diverse evenimente nu mai este limitat de reguli administrative. Jubilația eliberării de restricții e moderată doar de tonul premierului, care îndeamnă, totuși, la „prudență”. Ziua eliberării vine după ce, în ajun, s-a înregistrat un nou vîrf al infectărilor: peste 50.000 de cazuri noi. O creștere de 40% față de săptămîna precedentă.

Boris Johnson a fost mereu în contratimp cu măsurile față de evoluția pandemiei. La debutul crizei mondiale, s-a aflat printre cei care nici măcar n-au recunoscut riscurile bolii. A fost printre ultimii lideri europeni care au adoptat măsuri împotriva răspîndirii bolii, însă s-a numărat printre primii care au început vaccinarea populației – încă înainte ca serul să fie omologat de Agenția Europeană a Medicamentului. Acum e din nou unul dintre ultimii care suspendă restricțiile. Dar o face tocmai într-un moment în care infectările sînt în creștere. Ezitările și bîlbîielile decizionale au impact și în rîndul populației. Potrivit Guvernului Johnson, purtarea măștii în spațiile închise nu mai e obligatorie, ci doar „recomandată”. Așa că, încă de săptămîna trecută, doar o jumătate dintre cei care călătoreau cu metroul londonez purtau măști. Și, în absența unor reguli clare, haosul se va perpetua. Pentru că unele magazine și companii de transport au anunțat deja că nu vor renunța la purtarea măștii, în vreme ce altele merg pe alegerea clienților și pe recomandarea Guvernului.

O relaxare treptată, prudentă, a măsurilor ar fi fost mult mai potrivită în contextul actual, susțin 1.200 de oameni de știință și de activiști într-o scrisoare deschisă publicată în prestigioasa revistă medicală The Lancet. „Acest guvern s-a angajat într-un experiment periculos și lipsit de etică”, se arată în scrisoare. Care menționează riscurile pe termen lung ale pandemiei și posibilitatea apariției unor noi tulpini pe fondul neglijenței decidenților politici de la Londra. Partea cea mai îngrijorătoare se referă la strategia Guvernului, care ar oferi „un teren fertil pentru apariția variantelor rezistente la vaccin. Asta ne-ar pune pe toți în pericol, inclusiv pe cei deja vaccinați, în Marea Britanie și la nivel global. Deși vaccinurile pot fi actualizate, acest lucru necesită timp și resurse, lăsîndu-ne pe mulți dintre noi expuși. Răspîndirea unor variante potențial mai transmisibile i-ar afecta în mod disproporționat pe cei mai defavorizați din țara noastră și din alte țări cu acces scăzut la vaccinuri”.

Publicată cu o săptămînă înaintea „eliberării”, scrisoarea a stîrnit numeroase reacții în mediul politic din Marea Britanie, dar nu a convins Guvernul să adopte o relaxare prudentă. Boris Johnson nu are sprijin în Partidul Conservator pentru o prelungire a măsurilor. Iar populația e la capătul răbdării: nu poți să tot amîni, la infinit, „ziua eliberării”. Principala grijă a lui Boris Johnson e cum va putea preveni o creștere exponențială a cazurilor. Și, mai ales, cum să impună noi măsuri în caz că situația se va înrăutăți.