Putin şi regulile seducţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
O nouă alianţă chino rusă? jpeg

Agresiunea disimulată a preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei continuă – la fel ca şi sancţiunile Occidentului împotriva ţării sale. Şi nu doar economia ţării este astfel periclitată; capitalul

al Rusiei se diminuează, cu rezultate potenţial devastatoare.

O ţară le poate constrînge pe altele să-i slujească interesele, în trei moduri: cu forţa, prin plată sau prin seducţie. Putin a încercat cu forţa – şi s-a izbit de sancţiuni tot mai dure. Cancelarul german Angela Merkel, principalul interlocutor european al lui Putin, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de politica Rusiei cu privire la Ucraina, în termeni tot mai duri. Indiferent de avantajele obţinute de Putin, pe termen scurt, în urma intervenţiei în Ucraina, dezavantajele vor prevala, pe termen lung, prin pierderea accesului la tehnologia vestică, de care Rusia are nevoie pentru modernizarea industriei şi dezvoltarea capacităţii de exploatare a resurselor în regiunile limitrofe Arcticii.

Pe fondul economiei ruseşti precare, Putin întîmpină dificultăţi crescînde în aplicarea celei de-a doua modalităţi de constrîngere: plata. Nici chiar petrolul şi gazele, resursele cele mai de preţ ale Rusiei, nu pot salva economia, după cum demonstrează recentul acord de furnizare a gazelor către China, pe o durată de 30 de ani, la preţuri de dumping.

Ceea ce face din seducţie o pîrghie mai puternică decît s-ar putea crede. China, de exemplu, a încercat să folosească

pentru a răspîndi o imagine mai puţin ameninţătoare – în speranţa că astfel va submina şi chiar descuraja coaliţiile care au apărut pentru a contrabalansa puterea ei economică şi militară în creştere. 

Capacitatea

a unei ţări are la bază trei resurse principale: o cultură atrăgătoare, valori politice durabile şi o politică externă impregnată de autoritate morală. Provocarea constă în a combina aceste resurse cu instrumentele

precum puterea economică şi militară, astfel încît ele să se susţină reciproc. 

SUA a eşuat în menţinerea acestui echilibru, în ceea ce priveşte invadarea în 2003 a Irakului. În vreme ce puterea militară americană a fost suficientă pentru a înfrînge rapid armata lui Saddam Hussein, utilizarea ei s-a făcut cu preţul pierderii capitalului de seducţie – în ochii multor ţări. În mod asemănător, chiar dacă înfiinţarea unui Institut Confucius în Manila, pentru a preda filipinezilor cultura chineză, poate potenţa capacitatea

a Chinei, impactul acesteia va fi drastic restrîns de utilizarea de către China a resurselor

pentru a intimida Filipinele în disputa teritorială cu privire la reciful Scarborough. 

Problema Rusiei este că are la dispoziţie un capital

deja foarte redus. După cum remarca analistul politic Sergei Karaganov în 2009 (

), lipsa de soft power a Rusiei este exact ceea ce o determină să se comporte agresiv – precum în războiul cu Georgia din anul precedent. 

Fără îndoială, Rusia s-a bucurat de-a lungul timpului de un capital considerabil de

datorită contribuţiilor majore ale culturii ruse la arta, muzica şi literatura mondială. În plus, imediat după al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a atras simpatia multor occidentali, datorită rolului pe care l-a jucat în lupta antifascistă.

Dar sovieticii au irosit acest capital

invadînd Ungaria în 1956 şi Cehoslovacia în 1968. În 1989, URSS beneficia de un minim de

Zidul Berlinului nu a căzut sub focul artileriei NATO, ci a fost dărîmat de tîrnăcoape şi buldozere mînuite de oameni care şi-au schimbat părerea despre ideologia sovietică. 

Putin face acum aceeaşi greşeală ca înaintaşii săi sovietici. Chiar dacă a declarat în 2013 că Rusia trebuie să se axeze pe „utilizarea cultivată“ a

Putin nu a reuşit să capitalizeze sporul de

adus Rusiei de găzduirea, în 2014, a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci.

Dimpotrivă, Putin a lansat intervenţia militară semi-disimulată în Ucraina, chiar în timpul desfăşurării Jocurilor, ceea ce, împreună cu afirmaţiile sale despre naţionalismul rusesc, au declanşat o teamă profundă, mai ales în rîndul ţărilor foste sovietice. Toate acestea au subminat obiectivul propus de însuşi Putin, de a întemeia o Uniune Euro-Asiatică condusă de Rusia, care să concureze cu Uniunea Europeană.

Cu un public străin foarte restrîns al filmelor ruseşti şi o singură universitate rusească clasată în topul 100 mondial, Rusiei i-au rămas puţine căi pentru a-şi recîştiga puterea de seducţie. Astfel încît Putin a recurs la propagandă. 

În ultimul an, Putin a reorganizat agenţia de ştiri RIA Novosti, concediind 40% din personal, inclusiv conducerea relativ independentă. Noul director al agenţiei, Dmitry Kiselyov, a anunţat în noiembrie (

) crearea lui Sputnik – o reţea de centre de ştiri finanţată de guvern, prezentă în 34 de ţări, cu o mie de angajaţi, care furnizează conţinuturi pentru radio, media de socializare şi fluxuri de ştiri, în limbile locale. 

Dar unul dintre paradoxurile

este că propaganda se dovedeşte adesea contraproductivă, din cauza lipsei de credibilitate. În timpul Războiului Rece, schimburile culturale deschise – precum Seminarul Salzburg, care punea în legătură tineri din mai multe ţări – au demonstrat că interacţiunea dintre oameni este cu mult mai semnificativă.

Astăzi, majoritatea capitalului

al SUA nu este produs de guvern, ci de societatea civilă – incluzînd universităţi, fundaţii şi cultură pop. Într-adevăr, societatea civilă americană necenzurată şi disponibilitatea ei de a critica conducerea politică au permis Americii să-şi menţină capitalul

chiar şi atunci cînd alte ţări dezaprobă acţiunile guvernării sale. 

În chip asemănător, în Marea Britanie, BBC şi-a păstrat credibilitatea datorită faptului că poate muşca mîna guvernamentală care îl hrăneşte. Dar Putin se încăpăţînează să îngrădească rolul ONG-urilor şi al societăţii civile. 

S-ar putea ca Putin să înţeleagă că

şi

se susţin reciproc, dar, în mod evident, este incapabil să aplice această idee în politică. Ca atare, capacitatea Rusiei de a-i seduce pe alţii, dacă nu de a-i forţa şi a-i plăti, va continua să scadă.

Joseph S. Nye este profesor la Harvard, preşedintele Consiliului Agendei Globale pentru Viitorul Guvernării al Forumului Economic Mondial şi autor al cărţii The Future of Power.  

© Project Syndicate, 2014 -

traducere de Matei PLEŞU  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.