Răsfățuri de vară

Publicat în Dilema Veche nr. 907 din 26 august – 1 septembrie 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

Tocmai se termină anotimpul în care se ascut simțurile, așa cum observa odată Dan C. Mihăilescu, în care te poți lăsa în voia lor și poți percepe mai direct minunile naturii și absorbi energiile ei. Tehnologia, confortul, bombardamentul informațional și freamătul lumii moderne, în general (nu că modernitatea ar fi de lepădat), te pot îndepărta de esențele naturii, mai ales în sezoanele friguroase, în care nu-ți mai vine să pășești desculț pe iarbă, pe piatră sau pe nisip, să te lași invadat de aromele grădinilor, să contempli intensitatea verdelui pădurii, să te scufunzi în ape sau să urmărești mersul norilor albi și pufoși pe cerul albastru.

Vara și mai ales în vacanță, poți ignora mai ușor zumzetul necontenit al prevestitorilor de rele, al trompetiștilor apocalipsei, al celor care strică Zen-ul semenilor, preocupați de a învinovăți și trage la răspundere întreaga umanitate ba de una, ba de alta. Apropo, în Grecia au fost găsiți 14 suspecți, acuzați de a fi pornit intenționat incendiile de vegetație. Cu alte cuvinte, dincolo de culpabilitatea generală care se dorește a ne fi inoculată tuturor (mai nou, aud că Greta Thunberg consideră că și moda e vinovată de poluare și de încălzirea globală), pot exista și vinovați autentici și probleme care se cer rezolvate operativ, concret, fără declanșarea unor uriașe mecanisme ideologice globalizatoare și provocarea de isterii mondiale.    

Dincolo de paranteza asta, cum ziceam, nu vreau să amintesc de necazurile omenirii, ci dimpotrivă, de bucuriile concrete ale verii și ale fiecărui om, și mai ales de cîteva foarte tihnite dintre ele, care au cam dispărut.

Pe scurt, ce-ați zice de o farfurioară cu dulceață de cireșe amare, alături de un pahar aburit cu apă rece? Acea dulceață mult muncită de bunici sau mătuși ajunse la vîrsta răbdării de a scoate rînd pe rînd sîmburii prețioaselor fructe. Mai era și șerbetul cu apă rece. Lingurița aceea cu dulcea ei încărcătură de o consistență lutoasă, care se scufunda în paharul cu apă și apoi se savura pe îndelete. Prepararea șerbetului de zahăr ars cerea și ea o adevărată știință a momentului cînd cratița trebuia luată de pe foc. Era testul picăturii. Dacă-l depășeai, compoziția se întărea peste măsură și-ți ieșea ceea ce se chema coardă. Exista însă, tot pe atunci, și varianta mai nesofisticată a rahatului cu apă rece. Mai fără efort, fiindcă rahatul se cumpăra de la magazin.

Și bineînțeles, dacă se întîmpla ca apa cea rece să fie de la fîntîna din curte, degustarea atingea nivelul unui adevărat ritual. Căldura verii era astfel îndulcită și valorificată prin contrast. Acum cîteva decenii, apa din fîntînă avea semnificații de-a dreptul mitice. Nu rareori, călătorind vara prin țară și intrînd în vorbă cu săteni sau gospodari de pe la periferiile unor orașe, am fost servit cu apă scoasă din fîntînile lor, o apă pe care o lăudau ca și cum ar fi fost vie. Lauda aceea excesivă te făcea să ignori orice eventual gust sălciu. În vremea din urmă, această mîndrie a multor gospodari s-a dovedit a fi, după standarde civilizate, pur și simplu nepotabilă. Ce mai contează, pe atunci părea bună oricît de rea ar fi fost în realitate.

Îmi amintesc de o seară caldă în care, după ce am străbătut pe înserat, împreună cu mama, pădurea dintre Dragomirna și Pătrăuți, și ne-am speriat de țîșnirea unei căprioare, am nimerit la o gazdă care ne-a tratat cu dulceață, o cucoană care ne-a povestit o mulțime de lucruri despre Maria Tănase, pe care spunea că o cunoscuse foarte bine.

Tot vara, bunica obișnuia să-mi facă ceea ce ea numea zacuscă de vară, adică niște ouă jumări, gătite în tigaie împreună cu felii de roșii din acelea pline de gust, cum se găseau pe atunci în luna august. Nu mai vorbesc de tartele umplute cu cremă de vanilie și mure culese de pe dealurile din împrejurimi. Țin și acum minte rețeta de la cocă: 300/200/100. Adică trei sute de grame de făină, două sute de grame de unt și o sută de grame de zahăr. (N-o mai uit, pentru că odată, copil fiind, am vrut să le fac alor mei o surpriză, pregătindu-le niște tarte, dar am încurcat ordinea componentelor. Am pus 300 de grame de zahăr și 100 de grame de făină. Vă dați seama ce a ieșit.)

Mi-aduc aminte și de incredibilele bomboane preparate în casă de doamna Fiacescu. Era un deliciu pentru care, în copilărie, eram în stare să-l suport și pe bătrînul și fiorosul (pentru mine) domn Fiacescu. De neuitat erau și înghețata de lămîie sau de piersici, făcută de bunica, ori hecium-pecium-ul celeilalte bunici, pe care mi-l aducea de la Sibiu, incomparabil cu ceea ce se găsește astăzi prin supermarket-uri sub numele de „pastă de măceșe”.

Mai erau și siropurile de toate felurile care se cumpărau de la chioșc, cu 50 de bani paharul și se diluau cu sifon, sau halvița și acadelele vîndute la colțul străzii. Nu vreau să spun că înainte ar fi fost o nesfîrșită abundență și o dulce armonie universală. Era, poate, o mai mare intensitate a unor asemenea clipe de deliciu. Pepenii se coceau mai tîrziu și vara părea mai lungă, aproape nesfîrșită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Pedeapsă pentru șoferul de 19 ani care a spulberat șase copii pe trecerea de pietoni. Claudiu Nițariu circula cu 140 km/h
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă în procesul în care tânărul Claudiu Nițariu a fost judecat pentru omor, pentru că a spulberat șase copii pe o trecere de pietoni. Una dintre victime a decedat la spital.
image
O familie de „țepari în serie” a fugit fără să plătească din nu mai puțin de şapte restaurante în ultimul an
După ce o familie de opt persoane a plecat dintr-un restaurant italian din Țara Galilor fără să plătească şi patronul a făcut plângere la poliţie, a ieşit la iveală faptul că aceştia erau de fapt „ţepari în serie”.
image
Roșiile românești au ieșit pe piață. Cu cât vând marfa producătorii din celebrul bazin legumicol Matca
Legumicultorii din Matca, județul Galaţi, au scos la vânzare prima recoltă de roşii de anul acesta. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul de plecare din solarii este unul pe măsură: 20 de lei kilogramul.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.