Reguli

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a decis într-o seară să se întîlnească cu doi prieteni la un restaurant. A mers împreună cu soția, iar întîlnirea a decurs fără evenimente majore. Conversația s-a prelungit pînă la miezul nopții. Întotdeauna mai e ceva de spus, o idee de terminat sau un plan pentru altă întîlnire de pus la cale. 

Cei patru au fost însă întrerupți de poliția vieneză. Împreună cu proprietarul și angajații restaurantului încălcau restricțiile impuse de guvern pentru protejarea populației pe timp de pandemie. Informația a devenit publică, Van der Bellen și-a cerut scuze și s-a oferit să îl despăgubească pe proprietarul localului în cazul în care autoritățile vor decide să îl sancționeze. 

De partea sa, albanezul care deține restaurantul insistă că n-a făcut nimic greșit. A luat ultima comandă înainte de ora 23, cum cere legea, și a așteptat ca șeful statului și invitații săi să plece spre casă. Inclusiv în Austria, e dificil să îl dai afară pe șeful statului ca pe ultimul chefliu incapabil să se despartă de o ultimă bere. 

Van der Bellen n-a negat nici o secundă întîmplarea. Admite că a greșit. Acesta e un lucru care nu se poate spune despre Dominic Cummings. Principal consilier al premierului britanic, Boris Johnson, Cummings e artizanul strategiei care l-a transformat pe acesta, dintr-un personaj vag amuzant și indecis, în liderul conservator care a obținut cea mai clară victorie la urne în ultimele zeci de ani. Cummings a avut un cuvînt greu de spus și în privința Brexitul-ui, alegînd o poziție mai degrabă adversarială decît pragmatică. Sînt, de altfel, puține direcții strategice ale guvernului sau Partidului Conservator care să nu poarte amprenta sa. 

De pe această poziție de putere – doar Johnson poate pretinde că e mai important în peisajul politic britanic curent –, Cummings a decis să ignore senin restricțiile impuse de guvern și făcut o serie de gesturi care au reușit să scoată din sărite pînă și presa de centru-dreapta care, de obicei, caută tot felul abordări fanteziste pentru a justifica deciziile și declarațiile venite din zona guvernamentală. 

Împreună cu soția și unul dintre copii, Cummings a făcut o călătorile de 400 de kilometri de la Londra la casa părinților săi. Familia prezenta simptome de COVID-19, iar explicația consilierului a fost că avea nevoie de un loc unde să își lase copilul în siguranță. Explicație absurdă în contextul în care milioane de britanici, unii cu probleme similare, au fost obligați să se descurce cum pot, dată fiind obligația de a nu-și părăsi casele impusă de guvern. Nici autoritățile, nici Cummings nu vor să spună dacă, pe drum, cei trei s-au oprit undeva. A contribuit familia consilierului la răspîndirea virusului? Deocamdată nu se știe. Mai departe, Cummings, împreună cu soția și copilul, au fost zăriți în preajma unui obiectiv turistic aflat la 30 de kilometri de casa părinților săi, iar explicația intră deja în zona sfidării. Consilierul lui Boris Johnson spune că își testa acuitatea vizuală pentru a se convinge că a scăpat de toate efectele coronavirusului. 

În fața cererilor privind demisia sau demiterea lui Cummings, Boris Johnson a ales să își apere strategul. Ba mai mult, parlamentarilor și liderilor conservatori li s-a cerut expres să își exprime susținerea pentru această decizie. A funcționat însă pînă la un punct. Partidul, altminteri disciplinat, a început să freamăte și să dea semne de nemulțumire. Frustrarea alegătorilor tory s-a transmis pe toate căile către cadrele de partid și parlamentari care, la rîndul lor, au căpătat curaj să o exprime în public. Beneficiind de încrederea premierului, Cummings a rezistat primului val de contestări. Însă, dincolo de Brexit și de coronavirus, Boris Johnson a înțeles probabil că luna sa de miere post-electorală a ajuns la final. Johnson era altădată cel care dădea semnalul pentru declanșarea  turbulențelor din partid. Acum e la primire, iar pe undeva, prin spate, zîmbește sardonic Theresa May. 

Întrebarea care se desprinde din aceste situații e dacă avem de-a face cu greșeli sau cu manifestări lipsite de nuanțe ale privilegiului – personaje cu acces la putere care își permit să ignore normele fără teamă de consecințe. A existat și în România această discuție, însă, de cele mai multe ori, în mod bizar, ea a privit mai degrabă incidente minore care nu vizează persoane publice. O excepție poate fi regăsită în articolul Recorder care face o comparație între două înmormîntări. Una a unui înalt prelat al BOR și cea a unei femei din județul Arad. Între mii de oameni liberi să își ia rămas-bun de la arhiepiscop și restricțiile impuse unei familii oarecare e o diferență de tratament imposibil de justificat. „Și în timp ce la Suceava oamenii sărutau sicriul arhiepiscopului Pimen, într-o casă din Arad, familia Persidei Ciuraru stătea într-o cameră cu poza decedatei pe masă. Ca să nu fie singuri, au făcut un live pe Facebook și asta a fost tot.”

În timpuri în care am obosit să auzim despre solidaritate și despre cum doar împreună trecem peste momentele grele, astfel de întîmplări se agață de orice tentativă de a asimila onest mesajele privind mai-binele public. Ipocrizia e cancerul care mănîncă din încredere în lideri, instituții și proceduri. Prostia și greșelile pot fi iertate sau tolerate, nu și aroganța. Iar asta e probabil valabil oriunde între București și Londra. 

„Ca să nu fie singuri, au făcut un live pe Facebook.” Ca să nu fie singuri, și împrumutînd din exemplele liderilor lor, oamenii aleg uneori să nu mai respecte regulile. Poți să te superi pe ei?

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.