„Trai de viață”

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

Nu observasem cît de răspîndit este în momentul de față un pleonasm dintre cele mai evidente și mai ușor de evitat. Formula trai de viață are mii de atestări în Internet, mai ales în texte publicitare și politice, găzduite de site-uri de știri și de ziare și reviste online: „ce înseamnă un trai de viață sănătos” (medium.com); „nevoia de a asigura un trai de viaţă mai bun”  (rri.ro), „au emigrat în căutarea unui trai de viață mai bun” (zf.ro, mediafax.ro). Surprinzător, construcția apare nu numai în declarații din Parlamentul României – „prin măsurile luate (...), pensionarii vor avea un trai de viaţă mai bun. (cdep.ro) –, ci și în traducerea unora din Parlamentul European – „migrația locuitorilor în Europa, în căutarea unui trai de viață mai bun” (europarl.europa.eu). Nu este vorba de simple neglijențe ale unor comentatori grăbiți, ci de documente oficiale. Un comunicat de presă ministerial vorbește de „3 milioane de euro pentru asigurarea unui trai de viață normal” (mfe.gov.ro). Textul este tradus în mai multe limbi, toate versiunile străine eliminînd pleonasmul: a normal life, une vie normale, ein normales Leben, una vita normale, una vida normal.

Sinonimia dintre trai și viață este confirmată de orice dicționar (în DEX, trai este definit ca „viață, existență”) și se reflectă în clișeele vorbirii curente: un trai decent sau o viață decentă, un trai mai bun sau o viață mai bună. Desigur, ca în cazul oricăror sinonime, există și specializări generate de uz, contexte în care nu se folosește în mod curent decît unul dintre termeni: nivel de trai (nu nivel de viață), viață de familie (nu trai de familie), dreptul la viață (nu dreptul la trai). Cele două cuvinte alcătuiesc o pereche lexicală în care un termen (viață) este de origine latină, iar celălalt (trai, derivat regresiv din verbul a trăi) e de origine slavă. Verbul a trăi s-a impus în defavoarea sinonimelor sale din limba veche, azi ieșite din uz sau învechite (a via, a viețui, păstrate mai bine fiind derivatele a învia sau a conviețui).

La originea formulei trai de viață stă probabil asocierea inevitabilă dintre verbul a trăi și substantivul viață (omul trăiește doar o viață, cineva trăiește o viață bună etc.). De la construcțiile cu verb se trece ușor la cele în care substantivele trăire și trai mai păstrează ceva din sensul de acțiune, de desfășurare în timp (trăirea vieții sau chiar traiul vieții). De altfel, formula traiul vieții se găsește în texte mai vechi, mai ales în publicații bisericești: „credinţa de Dumnezeu noroceşte traiul vieţii” (text din secolul al XVIII-lea), „spriginul puternic, ce li se dă altor popoare din patrie, pentru a le uşura traiul vieţii” (Bunul Econom, 1900), „în zilele noastre se dă o luptă crâncenă şi înverşunată între traiul vieţii simplu şi sănătos şi între traiul vieţii cât se poate de luxos” (Foaia Diecezană, 1935), „desvoltarea firei dumnezeieşti în noi prin traiul vieţii dumnezeieşti” (Dumineca, 1939). Formula traiul vieții e astăzi mai prezentă în texte religioase – „agonisita pentru traiul vieţii noastre pămînteşti să fie rezultatul unei munci cinstite” (ziaruldepenet.ro) –,  dar o putem găsi și în publicitate – „turiştii să se poată bucura de traiul vieţii la sat (businessmagazin.ro) – și chiar în contexte cotidiene din presa tabloidă: „păsări exotice care au evadat din coliviile lor de la bloc sau care au fost eliberate de stăpînii lor încep să se adapteze la traiul vieţii de Bucureşti” (click.ro).

Ar fi o mare exgerare să criticăm stilistic sau semantic combinațiile inevitabile dintre verbul a trăi și viață, pe care tradiția gramaticală le descrie ca ilustrînd complementul intern. Construcția traiul vieții, în care trai păstrează ceva din sensul verbului, este explicabilă, acceptabilă, dar marcată ca învechită. Formula trai de viață, în schimb, e o amplificare tautologică și clișeizată, față de care simpla folosire a oricăruia dintre cele două cuvinte este net preferabilă, mai exactă și mai elegantă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.