Trecutul care stă la pîndă

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Bătălia cu giganții jpeg

Berliner Zeitung a apărut în 1945, fiind primul ziar nou fondat după încheierea războiului. La început, pe frontispiciul ziarului berlinez era scris „organ al comandamentului Armatei Roșii“. Începînd cu 1953, zia­rul se subordonează Comitetului Central al SED (Partidul Unității Socialiste din Germania). Dacă, în primul deceniu de existență, publicația a putut circula cu ușurință în toate sectoarele Capitalei, odată cu ridicarea Zidului și cu adîncirea Războiului Rece ziarul a putut acoperi doar Berlinul de Est. Începînd cu 1990, odată cu recîștigarea libertății au crescut și ambițiile. Noul editor (privat) și-a propus să transforme cel mai de succes ziar redegist într-un „Washington Post german“. Chiar dacă această pretenție nu s-a concretizat niciodată, Berliner Zeitung a rămas un ziar respectat și influent, reușind uneori să aibă un impact mai mare decît o pubicație locală. Ziarul se vinde astăzi în circa 80.000 de exemplare – e un tiraj bunicel – și are, ca multe publicații tipărite, unele probleme financiare, dar situația e stabilă.

La fel ca toată presa din Germania, și Berliner Zeitung a publicat, în octombrie, nenumărate articole despre căderea Zidului Berlinului, de la a cărui prăbușire se împlinesc 30 de ani. Jurnaliștii și colaboratorii gazetei nu puteau bănui prin ce joc al hazardului acest trecut avea să se întoarcă împotriva lor. Pentru că trecutul pîndește și te prinde din urmă cînd te aștepți mai puțin.

Holger Friedrich și soția sa Sike sînt oameni de afaceri. Au strîns ceva bani din domeniul IT. În septembrie, cei doi au achiziționat publicația berlineză. Nu au experiență în publishing. Nu sînt amatori de presă tipărită. Nici măcar nu sînt cititori de Berliner Zeitung. În schimb, au opinii politice și țin să și le exprime. Evident, în propriul ziar. Într-un editorial întins pe două pagini, publicat la scurt timp după achiziționarea ziarului, cei doi au explicat „Ce vrem“. Articolul e de fapt o înșiruire de platitudini, de opinii bizare sau uneori radicale, de mirări naive cu privire la politică & societate, precum și de insinuări care îi lasă pe cititori să ghicească în ce direcție se va îndrepta noua politică editorială. De pildă, într-un pasaj cu greutate din editorial, cei doi își exprimă „gratitudinea“ față de fostul cancelar al RDG Egon Krenz. Anume, pentru faptul că nu a comandat o represiune sîngeroasă împotriva manifestanților din 1989 și, „poate riscîndu-și viața proprie“, a permis „ca milioane de oameni să dispună de propriul destin“. Nu au ținut să amintească aici că același Egon Krenz sugerase, cu cîteva luni înainte de căderea Zidului, că ar putea recurge la „soluția Tienanmen“… Cei doi nu doar că îl transformă pe ultimul cancelar al Germaniei comuniste într-un soi de erou al trasformărilor postcomuniste, ci sugerează că, după 30 de ani de la acele evenimente, ar fi cazul ca oamenii să revizuiască sentința de condamnare a lui Krenz la patru ani și jumătate de închisoare: în 1997, Krenz fost găsit responsabil pentru moartea a patru persoane, împușcate de grăniceri, la 30 octombrie 1989, în încercarea de a sări peste zidul care separa Berlinul. „Să fim recunoscători că putem scrie acest text fără riscul de a fi pedepsiți și că voi îl puteți citi fără riscul de a fi pedepsiți“ – notează cei doi proprietari ai Berliner Zeitung în editorial. Și tot așa.

La jumătatea lunii trecute, ziarul Die Welt a dezvăluit că Holger Friedrich a fost colaborator al STASI. Legătura cu serviciile est-germane a început în 1987, pe cînd avea doar 21 de ani. Subofițer în NVA (armata populară), Friedrich a fost unul dintre cei 170.000 de colaboratori ai STASI. El a furnizat rapoarte despre colegii militari sub numele conspirativ „Peter Bernstein“. Recrutarea lui ca informator, povestește Friedrich după deconspirare, s-ar fi petrecut prin șantaj: fusese prins încercînd să fugă în Vest și Securitatea i-a propus, în schimbul exonerării, să devină colaborator. Mobilul contează însă mai puțin. De bine, de rău, foștii colaboratori ai STASI au fost deconspirați (sau au recunoscut) mult mai devreme ca omologii lor din România. Cei mai mulți au fost evacuați din viața publică și, în orice caz, din viața politică. Un patron de ziar fost colaborator STASI face, evident, mare vîlvă prin presă, mai ales la 30 de ani după căderea Zidului. Banii pe care îi pune la dispoziția ziarului nu vor putea însă salva publicația dacă sînt însoțiți de capitalul negativ de imagine și de credibilitate pe care îl poartă noul co-patron. Jurnaliștii de la Berliner Zeitung au înțeles bine asta: promit că vor publica ei înșiși o anchetă despre trecutul dubios al patronului lor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Boris Johnson FOTO AFP
Fostul premier britanic Boris Johnson explică ce trebuie să se întâmple pentru ca Ucraina să câștige războiul „într-un an sau doi”
Fostul premier britanic Boris Johnson a susținut, într-un text publicat sâmbătă, 19 iulie, că sancțiunile impuse Rusiei de către SUA și UE, alături de sprijinul militar acordat Ucrainei, ar putea conduce la o victorie a Kievului în următorul an sau doi.
skijet Shutterstock jpg
Doi copii de nouă ani, loviți de un skijet în timp ce se aflau la scăldat. Vehiculul era condus de un bărbat băut
Doi copii de nouă ani au fost loviţi de un skijet condus de un bărbat de 34 de ani, sâmbătă, 19 iulie, în timp ce se scăldau în apele Dunării, în zona plajei Gostinu din judeţul Giurgiu. Potrivit autorităților, individul consumase alcool.
Iulia Sabbagh, în timp ce și îngrijea soțul Foto Iulia Sabbagh   FB jpg
Christian Sabbagh a suferit un AVC. Jurnalistul critică sistemul public de sănătate: „Eu am avut noroc. Dar câți nu apucă?”
Jurnalistul Christian Sabbagh a povestit sâmbătă, 19 iulie, perioada dificilă prin care a trecut după ce anul trecut a făcut un accident vascular cerebral (AVC).
ada gales a fost diagnosticata cu cancer foto facebook png
Ada Galeș, diagnosticată cu o formă rară de cancer. Actrița de 34 de ani va fi operată a patra oară
Actrița Ada Galeș, în vârstă de 34 de ani, a dezvăluit că a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer localizat pe cerul gurii.
Madonna, foto Instagram jpg
Obiectul misterios pe care Madonna îl are în baie. Ce au observat fanii într-unul dintre filmulețele publicate de artistă pe TikTok
Madonna, la 66 de ani, continuă să impresioneze cu energia și forma sa de zile mari pe care o afișează adesea în videoclipurile postate pe contul ei de TikTok. Într-unul dintre filmulețe fanii au observat un obiect misterios pe care artista îl ține în baie.
paige bell, tanara ucisa pe un iaht ancorat in Bahamas FOTO Facebook
Realitatea întunecată de pe iahturile de lux, după ce o tânără a fost ucisă de un mecanic: „Nu este un incident izolat”
Hugo Ortega, vedeta emisiunii Below Deck, vorbește despre realitatea întunecată a industriei iahtingului pentru femeile care vor să devină „Yachtie”, în contextul morții suspecte a unei membre a unui echipaj, ucisă în Bahamas.
Salvatorii montani au imobilizat victima și au realizat extragerea acesteia în siguranță Foto Salvamont jpg
O femeie a fost prinsă sub doi bolovani, pe Valea Pietrele din Munţii Bucegi. Victima a fost preluată de un elicopter SMURD
Salvamontişti din Braşov au intervenit, sâmbătă după-amiază, pentru a ajuta o persoană care a fost prinsă sub doi bolovani, pe Valea Pietrele din Munţii Bucegi. Salvatorii montani au imobilizat victima și au realizat extragerea acesteia în siguranță.
zodii, foto shutterstock jpg
Surprize pentru trei zodii în perioada următoare. Cui îi surâde norocul în ultimele zile ale lunii iulie
Săptămâna viitoare, Universul aduce surprize frumoase pentru trei zodii care vor simți un val de energie, entuziasm și dorință de schimbare. Verifică dacă și semnul tău zodiacal face parte din rândul celor norocoase!
WhatsApp Image 2025 07 19 at 18 12 53 jpeg
Tragedie în Olt: un bărbat de 24 de ani a murit după ce s-a prăbușit cu planorul pe câmp, lângă Caracal
Un bărbat de 24 de ani a murit sâmbătă, 19 iulie, într-un accident aviatic, după ce planorul pe care îl pilota s-a prăbușit pe un câmp situat între localitățile Caracal și Drăghiceni, în județul Olt.