Trei bancuri mistice

Publicat în Dilema Veche nr. 382 din 9 - 15 iunie 2011
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

● Cînd noaptea însăşi obosise de atîta ruletă, Jucătorul a constatat că mai are doar un chip de 100 de dolari de jucat. Pierduse tot, tot, tot. Se simţea golit, jalnic şi trist. Cînd a împins chip-ul pe masa de joc, intenţionînd să-l lase undeva, la întîmplare, dar neapărat „în interior“, pe numere, căci aşa juca mereu, cu un fel de demnitate iraţională la care ţinea fără să poată spune de ce, a auzit o voce baritonală, venind de sus, care i-a spus: „Pune pe 0!“. A crezut că i se pare şi, distrat, nu a băgat în seamă, dar, cu o fracţiune de secundă înainte ca chip-ul său să se oprească, în hazard, undeva pe tabelul cu numere imprimat pe pluşul verde împlinind pariul, s-a auzit de sus aceeaşi voce „Pune pe 0!“. A privit în jur. Nimeni altcineva din cazinou nu a auzit vocea aceea, şi Jucătorul, intrigat, a ridicat ochii în tavan. Ar fi vrut să vadă cine vorbeşte. „Nu te mai uita ca prostul, ei, da, sînt eu, Domnul Dumnezeul tău, şi-ţi spun: Pune pe 0!“ Cu un gest mecanic, Jucătorul a pus jetonul pe 0. No more bets, ruleta s-a învîrtit şi bila a înţepenit în căsuţa 0. În aceste cazuri, casa plăteşte 37 la 1. Crupierul e amuzat – are aerul că aşa minuni se mai întîmplă, şi plăteşte. Jucătorul, bucuros, strînge chip-urile cîştigate şi vrea să plece. Aude de sus aceeaşi voce: „Pune totul pe 0!“. Ridică ochii neîncrezător, vrînd să spună că e imposibil să iasă de două ori consecutiv 0, dar vocea e imperativă: „Pune totul pe 0, cînd îţi spun!“. Paralizat, Jucătorul se execută. No more bets, ruleta se roteşte nebuneşte, bila se lansează nebuneşte în sens invers rotirii ruletei şi se duce direct în căsuţa 0. Crupierul e încremenit. Lumea din cazinou începe să vină în jur. Casa plăteşte 37 la 1. Jucătorul radiază. Nu ştim dacă s-a întrebat cum de i s-a putut întîmpla tocmai lui aşa ceva, dar e greu de crezut pentru că pur şi simplu nu a mai avut timp. Vocea de sus i-a ordonat: „Pune totul pe 0!“. Cu încredere, a pus tot ceea ce cîştigase pe 0. Crupierul şopteşte No more bets, rotirile încep şi bila albă merge direct la 0. Şoc în cazinou. Casa trebuie să plătească iarăşi 37 la 1. Se verifică atent înregistrările de la joc – Jucătorul nu trişase, iar ruleta era corectă. Jucătorul strînge chip-urile care totalizau, acum, o imensă avere. Cazinoul era pregătit să închidă, aruncînd linţoliul negru peste masa care a produs falimentul. Vocea de sus, doar de Jucător auzită, spune iarăşi: „Nu pleca. Stai la masă şi pune totul pe 0“. Fermecat de ceea ce i se întîmplă, Jucătorul aruncă totul pe 0. O tăcere imensă striveşte totul. Crupierul, convins că visează, spune No more bets şi roteşte. Bila se aruncă furioasă. Şi intră, cuminte, la căsuţa 13. O hărmălaie infernală izbucneşte. Unii aplaudă, alţii înjură, unii cer ceva tare de băut, alţii rîd în hohote. Jucătorul, cu ochii cît cepele, priveşte bila aşezată la 13 şi nu mai poate respira. Aude doar de sus cum vocea baritonală şi autoritară, pe care o ştie bine, scapă cu năduf o remarcă: „Oh, shit!“.

● Un domn cu nimic ieşit din tiparul domnilor de azi se plimbă agale prin pădure. Deodată, în calea sa apare ursul. Fiara e turbată de foame şi domnul nu are nici o şansă. Totul durează cîteva secunde, ursul îl înşfacă, deschide gura mare şi, cînd să-şi înfigă colţii ucigători, cu un oftat, domnul zice: „Oh, Doamne, Dumnezeule…“ şi totul încremeneşte ca într-un stop-cadru cinematografic. Ursul rămîne nemişcat, cu gura deschisă la doar cîţiva centimetri de capul domnului. De sus se aude o voce: „Aşadar, ai ajuns să mă rogi. Toată viaţa ta mi-ai negat existenţa. Ba, mai mult, ai făcut tot timpul băşcălie de mine cu prietenii tăi, intelectualii. Spuneai că sînt o nălucă pentru idioţi, că sînt un vis pentru fricoşi. Spuneai că n-am nici o putere. Spuneai că e imposibil ca cineva cît de cît educat să creadă în mine. Şi acum, iată, eşti la ananghie, cum n-ai mai fost, şi îmi ceri ajutorul. În fine, sînt gata să te ajut să trăieşti, să te scot din ghearele ursului, cu condiţia să te întorci la prietenii tăi şi să le spui exact ce ţi s-a întîmplat. Domnul, evaluînd în sine situaţia, şi-a dat seama că nu e prea bine. Cum să apară el, cel mai subtil ateu, să le spună amicilor că Dumnezeu există? Ce-or să zică de el, după o viaţa întreagă dedicată calomnierii divinităţii? Nu se poate. Şi, cum domnul nostru e mintos, îi spune lui Dumnezeu: „Da, acum sînt convins că exişti. Şi îmi dau seama că am comis unele erori de judecată. Dar nu pot să mă dezic de ceea ce spun de-o viaţă. Aşa că, uite, îţi propun ceva. În loc să mă fac eu creştin, ce-ar fi să-l faci creştin pe ursul acesta care vrea să mă mănînce?!“ „De acord“, zice Dumnezeu şi realitatea revine la viteza normală. În secunda următoare, ursul îl trînteşte la pămînt pe isteţul domn, pune laba grea pe el, ca să nu poată mişca, şi, cu ochii smeriţi spre cer, spune: „Îţi mulţumesc Ţie, Doamne, pentru masa pe care mi-o dai în seara asta şi te rog pe tine, Doamne, binecuvîntează bucata aceasta de carne pe care, în bunătatea ta, mi-ai scos-o în cale exact cînd mi-era foame etc.“.

● Un domn se plimbă pe marginea prăpastiei şi, neatent, cade în gol. Cu un gest reflex norocos se prinde în cădere de creanga unui copac. Atîrnat deasupra hăului, omul nostru aude cum creanga trosneşte, gata să se rupă, şi strigă deznădăjduit: „Hei, e cineva pe-aici? Ajutor! Doamne, mă aude cineva?“. Din cerul nesfîrşit de deasupra se aude o voce: „Dă-ţi drumul! Sînt eu, Domnul Dumnezeul tău, şi te voi prinde. Nu-ţi fie frică! Dă-ţi drumul!“. Omul nostru se uită în jos, vede abisul stîncos, după care ridică ochii spre marginea prăpastiei şi strigă: „Totuşi, altcineva nu mă aude? Nu mai e şi altcineva pe aici?“.  

P.S. Fiecare dintre aceste bancuri poate constitui punctul de plecare al cîte unui consistent eseu teologic. Le public aici în speranţa că vreunul dintre cititorii acestui colţ de pagină se va simţi provocat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.