Trei preşedinţi

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

„A fost fain la ultima întîlnire“, începe E. „Eu zic că a fost de bine. Ne-am înțeles cum să-i cîrpim pe golani, cum colaborăm să-i ajutăm pe amărîți. Dar tot n-am făcut nici un pas în față, să intru și eu la voi în gașcă. Nici o vorbă.“

„Măi, e nasol cu primitu-n gașcă. La noi, trebuie să fie toți de acord. Și avem pe unii care au un cui pe tine, de ani de zile. Fără acordul tuturor, n-am ce face, știi prea bine“, zice T. „Asta-i vrăjeală! Ce sînteți voi de nu puteți să puneți picioru-n prag? Ce fel de șefi sînteți? Vai de capu’ vostru, dacă nici măcar asta nu sînteți în stare. Vă joacă prăpădiții ăia din insulă cum vor ei?“, răspunde E. „Oricum ar fi“, continuă el, „să vorbim despre bani: ne-am înțeles la trei miliarde pe an și aud acum că dați suma în doi ani, deci vorbim de trei, nu de şase miliarde.“ „500.000 îi avem noi gata, sînt pregătiți. Restul de bani să-i dea băieții din gașcă, să pună o taxă pe benzină, să-i strîngă de la toți oamenii“, intervine J. „Cît? Tot n-am înțeles! Trei sau şase?“, întreabă E. „Păi, trei. Atît ne-am înțeles“, zice J. „Ba să credeți voi că trei. Uite-aci, hîrtie de la voi unde scrie negru pe alb că vorbim de trei miliarde anual, nu în total“, intervine adjunctul lui E. „Oricum, trei miliarde e mărunțiș. Grecilor le-ați dat 400 de miliarde, să vă salvați moneda“, continuă E. J. dă semne de nervozitate. „Moneda noastră e un proiect important, de-aia le-am dat, să-l salvăm.“ „Lasă, că și libera circulație e un proiect important. Nu dați banii, îi urc pe amărîți în autocare și le dau drumul prin Grecia și Bulgaria. Or să vă năpădească. Ce-o să le faceți? Îi împușcați?“, continuă E., agasant. J. începe să se foiască în scaun și îi amintește lui E. că a amînat raportul ăla nasol pînă după alegeri, ca să-l ajute pe E. să cîștige, că așa l-a rugat. „Cîștigam și fără amînarea ta. Nu crezi că merit mai mult respect? Ce vrei să zici? Că tu m-ai făcut șef? Pîn’ la urmă, țara aia a ta e cît un orășel de la mine. Ai grijă cum vorbești, uită-te cu cine stai de vorbă, da?“

„Hai, măi băieți, să fim mai constructivi, așa nu ajungem nicăieri“, încearcă T. să detensioneze atmosfera. „Mă lași?“, insistă E. „Voi faceți mișto de mine. Promisiuni non-stop, nimic concret. Mă amețiți cu primirea în gașcă de vreo cincizeci de ani. De fapt, nu vreți decît să-i țin eu cu casă și masă pe amărîți, pe banii mei, asta vreți, nimic mai mult. De-aia băgați din top cu primirea. Asta e păcăleală de trei lei. Ziceți-o p-aia dreaptă, că nu avem nici o șansă. Ar fi o ușurare pentru mine, credeți-mă. Dar nu mai umblați cu cioara vopsită!“

„De parcă n-ai ști cît de greu se decide la noi în gașcă. Repet, hai să fim constructivi. Ți-l trimit pe Tim, cu el aud că te înțelegi mai bine, ajungeți voi la o soluție. La o adică, mai trece pe-aici și doamna M. Nu se poate să nu ajungem la pace, cumva. Hai, mai lasă și tu de la tine!“, continuă cu încăpățînare T.

Aici s-a terminat conversația. Au căzut de acord că nu cad de acord și s-au înțeles să îl trimită pe Tim săptămîna viitoare. Pare-se, el face figură de om serios în fața lui E.

În cazul în care nu ați înțeles încă, această conversație reprezintă o adaptare imaginară a unui dialog real între E – Erdogan, președintele Turciei, J – Jun­cker, președintele Comisiei Europene și T – Tusk, președintele Consiliului European. Tim este Timmermans, omul doi al Comisiei. Ca atare, vă închipuiți lesne cine este doamna M., cine este „gașca“ în care ar vrea să intre Turcia și care sînt „amărîții“ pe care Erdogan amenință că îi urcă în autocare, spre Europa. Am respectat întocmai spiritul acestei conversații, nu litera sa. Conținutul întîlnirii a fost dezvăluit de un site grecesc, Euro2day, prin publicarea minutei. Nici Comisia, nici Consiliul, nici Turcia nu au negat pînă acum veridicitatea documentului.

Nu am a comenta nimic legat de negocierea în sine. A avut loc, pare-se, în noiembrie anul trecut, în Antalya. De atunci și pînă acum, nu s-a mai petrecut, aparent, nimic spectaculos. Adică nu s-a mai publicat minuta nici unei întîlniri ulterioare.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.