Un pesedist pentru Iohannis

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

USR și-a desemnat candidatul la președinție în persoana lui Dan Barna, președintele partidului. Votul de la congresul din weekend are un caracter mai degrabă simbolic decît practic. Negocierile dintre USR şi PLUS nu sînt încă finalizate, deci nu este clar cum își vor repartiza cei doi lideri de partid ambițiile. După votul din 26 mai, funcțiile de premier și de președinte par să devină ținte realizabile. Dacian Cioloș are de partea sa experiența anterioară în funcții executive, Dan Barna are, paradoxal, avantajul de a nu avea un astfel de trecut, astfel încît, indiferent de rezultatul negocierilor, el nu va trebui să răspundă pentru lucruri mai puțin reușite din trecut.

De altfel, săptămîna a fost dominată de prezidențiale. Într-o încercare tardivă de a-și îmbunătăți imaginea internă și externă, coaliția PSD-ALDE a dat afară doi miniștri intens contestați, însă nu a reușit să se pună de acord asupra strategiei pentru prezidențiale. Strategie care, între noi fie vorba, nu e tocmai ușor de construit. Conducerea PSD a votat pentru nominalizarea unui candidat propriu, trimițînd pe veșnicele plaiuri ale vînătorii speranțele domnului Călin Popescu Tăriceanu. Dl Tăriceanu spera, de la înalțimea unei poziții personale decente în sondaje (nu și a ALDE, care e virtual dispărut), să poată construi o coaliție cu ajutorul căreia să intre în turul doi împreună cu Klaus Iohannis.

Propunerea șefului Senatului nu e lipsită de logică, însă nici PSD nu e chiar absurd atunci cînd decide să aibă totuși un candidat. Pentru PSD e esențial să proiecteze un nivel decent de putere în teritoriu, iar abandonarea cursei pentru prezidențiale chiar și în favoarea unui partener apropiat ar fi un prim și grav semn de slăbiciune. Apoi, probabil multă lume a uitat, dl Tăriceanu nu e tocmai un om de campanie. Discursurile sale sînt terne, între el și oameni nu se creează nici o legătură reală și are tendința de a izbucni la nervi. Poate vă mai amintiți cum, acum 14 ani, premierul Tăriceanu se răstea la o doamnă a cărei casă fusese lovită de inundații: „Ce vreți, să vă fac hotel?“. Femeia aceea n-a uitat și peste zece ani avea să voteze pentru Klaus Iohannis.

Revenind la strategia PSD, dincolo de iepurașii ambițioși din tripleta Teodorovici-Fifor-Pleșoianu, partidul are două variante realiste: Viorica Dăncilă și Gabriela Firea. Doamna Dăncilă dă dovadă de un oarecare curaj refuzînd să excludă o candidatură, și lucrul ăsta trebuie să i se recunoască. Are de partea sa cîteva avantaje importante, dar nu hotărîtoare: sub conducerea ei, PSD a abandonat direcția stupid-izolaționistă pe care se înscrisese înainte de alegeri, asaltul asupra Justiției a încetat, iar o sumă de personaje toxice au fost îndepărtate. Însă doamna Dăncilă a patronat toate lucrurile astea înainte de alegeri din pozițiile de premier și președinte executiv al PSD. Ea rămîne premierul lui Liviu Dragnea, iar pagubele produse țării și partidului n-ar trebui totuși recompensate cu o candidatură, fie ea și motivată de pragmatism.

Gabriela Firea e singura reprezentantă a PSD care stă relativ bine în sondaje. E singura care poate face realizabil obiectivul de a intra în turul doi. Însă costul pentru un astfel de efort va fi major pentru PSD și calculele post-alegeri vor fi îngreunate. Chiar dacă cifrele din sondaje sînt la un nivel decent, nimeni nu o egalează pe încă primărița Bucureștiului la capacitatea de a descătușa energii negative. Poate doar Liviu Dragnea a reușit să enerveze direct atît de mulți oameni.

Gabriela Firea rămîne singurul politician român huiduit de un stadion întreg, într-un moment de sărbătoare, și subiect de bancuri pe Internet și aiurea încă de la debutul mandatului. Performanța abisală de la conducerea Capitalei va fi analizată și mai intens în campanie și orice efort de autovictimizare, oricît de iscusit, va cădea în ridicol. Ne putem chiar întreba dacă nu cumva dorința prost ascunsă a doamnei Firea de a-și vedea numele pe buletinul de vot nu e un soi de strategie prin care să facă uitat dezastrul de la București. În fapt, dezastrul va deveni doar mai vizibil.

Sigur, rămîne valabilă și varianta unui „independent“ asumat de partid după modelul Sorin Oprescu. Unul ca, să zicem, Mircea Diaconu. Însă cîtă vreme problema nu se pune în mod real, scenariul ăsta rămîne pentru altă dată.

Un interes direct în zbaterile și dezbaterile din PSD îl are, deloc paradoxal, actualul președinte. Klaus Iohannis are o nevoie aproape disperată de un pesedist pe care să îl învingă în turul doi.

Dacă dl Iohannis e lipsit de proverbialu-i noroc și PSD nu reușește această mică performanță, turul doi se va juca cu mandatul pe masă.

Închipuiți-vă numai o dezbatere electorală între Iohannis și un candidat USR. Cinci ani de placiditate întreruptă doar accidental nu pot să nu producă consecințe. „Ce ghinion pe poporul ăsta să realeagă un președinte care a instalat trei premieri PSD.“ 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.