Vă propun să stăm totuși față în față!

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Ai fost, bă, careva fericit la viaţa ta? jpeg

Blocat și eu prin acest mediu virtual, cu contactele umane reduse spre zero, privesc de cîteva zile bune, care se transformă încet-încet în săptămîni, cum iau amploare discuțiile despre educația online, cu avîntul unora tot mai nestăvilit și cu rezervele altora, mai mult sau mai puțin nuanțate. Pe acest fond, opiniile devin mai ascuțite. M-am trezit chiar cu reacții de unfriend de la unele persoane, din cauza articolului meu precedent în care îmi manifestam unele rezerve despre modul în care acest nou fenomen își generează preoții, vestalele și discipolii.

Să spun clar, pentru a nu fi dubii: cred cu seriozitate că avem nevoie – de fapt, că de mult aveam nevoie – de o mai serioasă și aplicată introducere în mediul educațional instituționalizat a mijloacelor și a tehnicilor digitale de susținere a actului educațional. Pe lîngă puținii profesori autodidacți, pasionați ei înșiși de tehnologie digitală, era nevoie de instruiri treptate, sistematice ale tuturor profesorilor în acest sens, dublate de alte forme de implementare, începînd de la cele ce stau în puterea cadrului legislativ și a curriculei pînă la cele ce stau în portofoliul de instrumente de consiliere ale inspectoratelor școlare și ale direcțiunilor. S-a făcut prea puțin în acest sens pînă acum. 

Fac un ocol. Cum calculatorul vechi al fiului meu stă de multă vreme nefolosit, am decis să îl donăm. Am postat pe Facebook un mesaj, precizînd că donația se adresează copiilor care nu au calculator și, implicit, nu au acces la mediul online, rugîndu‑mi prietenii să mă abordeze dacă știu astfel de cazuri. Am primit instantaneu cîteva mesaje, cu explicații: copii din familii cu mari dificultăți de supraviețuire, unii cu potențial atestat de profesorii lor. O colegă îmi vorbea despre o fată de clasa a șaptea, dintr-un sat apropiat de Cluj, care are încă două surori mai mici, crescute doar de bunică, elevă care are potențialul de a participa la concursuri și olimpiade. Cazuri destule.

Revenind la ansamblu, pornind dinspre această experiență personală, mut accentul asupra profesorilor. O colegă din alt județ îmi scrie că în școala ei presiunea a devenit incredibilă, pentru că direcțiunea a „înrolat“ cu fermitate profesorii și elevii, obligîndu-i să facă lecții digitale. Din alte părți îmi vin semnale despre adrese ale inspectoratelor școlare și ale direcțiunilor care solicită monitorizarea timpului petrecut online și a activităților online realizate de profesori. Culmea a reprezentat-o solicitarea acestor activități în școli în care sînt instituționalizați elevi cu deficiențe asociate grave, iar pentru cine nu știe ce înseamnă asta, spun doar să își imagineze copii de 16 ani cu intelect de 3-4 ani care mai sînt și deficienți de auz sau de vedere, avînd de asemenea și alte disfuncții organice.

S-a generat astfel o formă de cyber-bullying la adresa profesorilor, cum bine observa, într-un mesaj de pe Facebook, Șerban Iosifescu. Aș spune chiar abuziv și neprincipial, în plus extrem de riscant în orizontul unei reale și eficiente implementări în sistem a abilităților de a lucra cu și în mediul online. Profesorii, în loc să devină treptat prietenii noilor oportunități, ajung să fie terorizați și speriați: dacă vor ajunge să nu își mai ia salariile sau să li se desfacă contractele de muncă? Și aici deschid o nouă discuție: cît e de legală această presiune pusă pe profesori? Există precizări în contractele de muncă și în fișele posturilor despre faptul că ei trebuie să pregătească lecții online? Că trebuie să se priceapă la asta? Nu există și am văzut că FSLI s-a sesizat, încercînd să tempereze această presiune care se pune asupra membrilor săi.

Profesorii nu vin din facultate cu aceste competențe, iar formările făcute sînt irelevante în practică. Nu mai spun că pentru pregătirea unor astfel de lecții ai nevoie, chiar familiarizat fiind cît de cît cu platforme și avînd competențe digitale, ai nevoie deci de mult mai mult timp decît pentru pregătirea unor lecții normale. Nu mai spun că sînt foarte, chiar foarte mulți profesori lipsiți de aceste competențe, unii de vîrstă medie, alții aproape de pensie. Nu mai spun că multe discipline n-au decît variante vag apropiate de posibilitatea unor lecții online. Nu mai spun că, oricum am lua-o, nimic, dar absolut nimic nu poate înlocui tradiționala situare față în față a profesorului cu grupul de elevi, așa cum nimic, dar absolut nimic nu poate înlocui statul față în față cu oamenii care îți sînt dragi.

Închei cu o observație mai generală, întorcîndu-mă spre beneficiarii educației. Am privit zilele acestea cu amărăciune circulația unor filmulețe, de altfel și la TV s-au văzut exemple, cu români prin aeroporturi din străinătate sau pe la granițe care așteaptă să intre în țară, care scandează „Vrem acasă!“. Cam toate subliniază o realitate evidentă: majoritatea sînt rudimentari, probabil vin de pe teritoriile unde trăiau mai mult sau mai puțin din infracțiuni, șmecherii, ilegalități. Toate comentariile pe care le citești sînt de indignare, „ăștia vin acum să ne invadeze, să ne fure acum pe noi, să ne căpușeze“. Lumea e scandalizată, ar vrea să ne dezicem de ei, să nu ne fie conaționali. Nu pot să nu mă întreb dacă sînt doar ei vinovați pentru ceea ce sînt sau sînt vinovate și toate politicile sociale și educaționale din ultimii treizeci și mai bine de ani. Am făcut tot ce se putea pentru educarea, integrarea, ridicarea celor din medii defavorizate? Le-am oferit șanse reale? Ne‑am îmbogățit doar reprezentanții, mai coa­fați și ei, mai spilcuiți sau mai rudimentari, mai șmecheri sau mai grobieni, care, în loc să contribuie serios la ridicarea infrastructurii țării, și-au construit averi din contracte cu statul. Cîte ar fi de spus despre toate astea, cum ar fi putut fi ridicate comunitățile sărace dacă infrastructura s-ar fi ridicat la înălțimea banilor cheltuiți… Acum ne temem și ne dezicem de oamenii aceștia care sînt exact produsul neputinței societății noastre. Acolo, între ei, e însă o mare parte din realitate. În comunitățile în care educația nu a ajuns cum trebuie, iar acum, online, nu are cum să ajungă.

Aș putea fi întrebat ce soluție văd. Să nu facem deloc încercări de menținere a unui ritm de învățare chiar și așa, online? Ba da! Să facem! Dar să o facă fiecare după puteri, fără nici un fel de presiune, și să fim conștienți că nu putem vorbi despre o parcurgere a programelor școlare în acest fel. Să se spună clar și răspicat că ce se pierde în acest timp va trebui recuperat într-un fel sau altul, mai concentrat sau nu, tot față în față, încercînd să oferim șanse egale celor care în format digital online nu au posibilitatea să facă ceva. Să fim smeriți și realiști, nu să umblăm după coronițe de premianți.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.