Nocturnal din vremea virozei (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Nocturnal din vremea virozei (II) jpeg

Din iulie, nu mai slăbește pe nimeni senzația că țărișoara e-n derivă, că sîntem prinși cu toții, ca nație fără nici un Dumnezeu, într-un bruiaj istoric. O degringoladă cum doar la noi vezi. Cînd peste tot în Europa virusul dă înapoi – nu că s-ar fi înduioșat în vreun fel, ci pentru că regulile sînt respectate –, România bate record peste record, ajungînd ciumata Europei. Ca la nimenea, avocații poporului atacă la CCR legi făcute spre binele oamenilor. Aici, măștii ar trebui să i se spună nască, poate atunci s-ar induce mai bine purtatul ei pe nas, nu sub nas, peste gura oricum închisă. Dar noi trăim în țara lui las’ că (merge ș-așa); unii ar purta-o chiar și ca bască sau cască, numai să nu o poarte corect, pentru că, bineînțeles, corect e-ntr-un singur fel, iar incorect în tot restul. Între timp, eu, unul, mi-am continuat nocturnalul.

1) 16 iulie – prima zi din a doua lună de alertă. Avionul se pregătește să decoleze, coboară mai întîi pe o rampă subțire, locuri cu distanțare, dintr-o dată interiorul devine spital, facem paturile pe secție, ca-n Kafka aranjate birourile, of matinalul zice un medic, împăturim cearșafurile pacienților decedați, umede cu striații, asistentele se mișcă, le admir tehnica, devine clar că nu s-au respectat reguli, că nu ne-am protejat îndeajuns, apoi scena se schimbă, o asistentă la știrile dimineții întinsă, și pe măsură ce povestește vedem: infectată, se dăduse un tip la ea, transportată cu ambulanța, se aude cum geme, recunosc ușa, coridorul pe unde trecuse ea, schimb postul, oare m-am infectat?

2) 3 august. Vine Arafat, îmi suflă în vene ser, simt că mă umplu, mă pune să apăs pe butonul din piept, cam intruziv totul, dar binevoitor, cum apare și la televizor pe toate canalele.

3) 18 august. La sfîrșitul orelor, trec strada în dreptul liceului, am două perechi de papuci în picioare, discut în stație cu profesorii mei care și ei așteaptă, sînt înapoi cu 15 ani, la mijloc e problema redeschiderii școlilor, fiecare își susține ideea, proful de fizică spune că la felul în care se prezintă școala acum, elevii ar fi mai cîștigați cu un an sabatic, în care să se refacă din temelii șandramaua, printr-o reformă structurală adevărată. Școala să te pregătească pentru situații de viață, nu pentru firme și corporații care te folosesc dîndu-ți impresia că te „dezvolți personal“. Profa de bio insistă și ea că-n situația de acum a învățămîntului românesc poate mai bine ar fi să nu se deschidă nimic, poate un an fără rod ar prinde mai bine, o regîndire din rădăcini, o resădire pe alt sol a sistemului de îngrășămînt pe piciorul de plaiul mioritic, o regestare a arborelui cunoașterii (abia apoi măriri de salarii din pix etc.). O voce sîsîită din off îmi șoptește: vezi-ți de treabă, mulți dintre ăștia nu știu nici ei la ce bun predatul; pînă atunci, cale lungă, voi, pe gura asta de rai, nu deosebiți nici măcar binele și răul, pe voi nu v-am ispitit.

4) Mai departe, control de rutină în stația de autobuz, oameni la coadă în fața ușii, văd un șofer nerăbdător, masca întinsă pe toată fața, nici nu îmi dau seama dacă e mască sau piele, dacă sub ea se ascunde o față sau un chip descărnat, în spatele bus-ului o coloană, se claxonează de zor, unii dintre noi protestează, îmi vine rîndul, apare un medic, halat de protecție din cap pînă în picioare, i se văd ochii prin vizieră, îmi bagă în gură un bețișor de șters în urechi, mă apasă la baza limbii, nu mai suport, îl scot eu, mă ceartă, mi-l smulge din mînă, dezinfectează prin aer cu spray, vederea sîngelui de pe băț mă pune în gardă, pe jar, pe cărbuni încinși la foc mic, totul se precipită, degenerează, peste drum apare amenințător spitalul COVID, sau brusc liceul devine spital, medicii intră și ies într-un du-te-vino ordonat, vine și rezultatul meu, doctorul îmi spune grăbit a-nceput sîngerarea, plămînii sînt afectați, mă revolt, nu se poate, azi-dimineață nu am avut nimic, mă sufoc, mă trezesc, nu am aer.

5) Adorm la loc, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat, trecem granița cu Elveția undeva în Alpi, vedem de la înălțime o poștă de frontieră, sîntem într-un teleferic-elicopter, vuietul elicei lasă loc unei muzici uplifting pe măsură ce urcăm, pe jos încăperea-i o mască imensă, trecem peste un rîu de munte învolburat – să fie cascada Schaffhausen, zărită prin 2005? –, stropește prin curcubeu, tot ne udăm la picioare, vîrful copacilor mai să-l atingem, tremurăm toți de emoție, respirăm în voie, ca și cum ar fi prima dată.

6) Ajung acasă într-o dimineață de septembrie răcoroasă după o noapte de coșmar, în care m-am plimbat printre spuse și texte cu numele meu, în fața blocului un car cu boi purtînd mască, se văd fuioarele de aburi ieșind filtrate din boturile albastre, cînd mă observă că eu nu port o iau la fugă, se rup din atelaj, se năpustesc pe stradă, se fac nevăzuți, copitele se pierd în asfalt, urc la mine, pe clanța din hol atîrnă masca, mă uit la poze, în toate am mască, deschid pe știri, de astăzi purtatul măștii e obligatoriu chiar și cînd stăm singuri în casă, la volan fără tu pasager, în somn, peste tot, chiar și în moarte. Mă trezesc, îmi pipăi fața, e acolo.

Deja se fac studii asupra coronavisului, concluziile fiind că visele acestea sînt mai vii, mai neobișnuite, datorită izolării și, paradoxal, din cauza lipsei de inspirație, căutînd resurse în trecut. Astfel, un vis bun la cele dintîi ore ale dimineții poate fi o piatră de fundație pentru întreaga zi; pe el, ca o statuie barocă, se va sprijini întreg edificiul cotidian, cu toată cohorta lui de rutine, printre care mai nou se numără și informarea zilnică de la ora 13 cu cifrele și covidalidățile lor. Un coșmar, în schimb, îi poate fi piatră tombală. Ce învață românașul dintr-o pandemie?! Dar ce ne facem cu pandemiile noastre endemice de cînd lumea? Pe ele cum le stîrpim? Acum totul pare un vis rău. Dar, încă o dată, putem profita de pe urma lui: după ce ne vom deștepta, sper să ni-l amintim încă multă vreme și să fi tras învățăminte la greu. Altfel va fi ca și cum în el n-ar fi fost nimic bun.

Ovidiu Komlod este scriitor și traducător. Cea mai recentă carte publicată: noapte-lumină, poeme, Casa de Editură Max Blecher, 2017.

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.