Indicații prețioase

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Note, stări, zile jpeg

Recunosc: mă uit pe forum-uri. Întîi că sînt o fire mai comunicativă decît se crede. Adică vreau să ştiu şi eu, mă-nţelegi, ce mai gîndesc compatrioţii, cu ce-i supăr, cu ce i-aş mai putea sluji. Apoi pentru că mi se pare un spectacol foarte distractiv, un fel de ciné-vérité, plin de sosul inefabil al imediatului, cu trivialităţile şi sublimităţile lui, cu înţelepciunea şi ţicneala lui, cu proşti volubili şi ţîfnoşi, dar şi cu oameni cuviincioşi a căror prezenţă e consolatoare. Mă amuz să văd cum, uneori, preopinenţii se încaieră între ei, îşi dau poalele peste cap, se spurcă unii pe alţii cu mult aplomb şi foarte puţină gramatică. Oricum, mai toţi sînt din specia ştiutorilor: se pricep la de toate, au de făcut reproşuri şi de dat sfaturi tuturor. Îţi ştiu mai bine viaţa decît ţi-o ştii tu însuţi, ştiu cum e cu criza, cu politica şi cu ţara în general. E drept, unii sînt mai bătăuşi din fire: fac băşcălie de numele, burta şi vîrsta ta, sau te anunţă, cinstit, că vor să-ţi ia gîtul. Asta-i viaţa! Aşa arată democraţia, libertatea şi celelalte valori ale vremurilor noastre. Cîţiva eroi au murit pentru ca unii contemporani să-şi joace muşchii prin subsoluri de pagină, acoperiţi de anonimat. În definitiv, fiecare are dreptul să se facă ridicol cît îl ţin baierele. Dar dacă ceva mă cam enervează sînt postările în care mi se dau, cum se spunea pe vremuri, „indicaţii preţioase“. De ce scriu despre aia şi nu despre aia, de ce îl critic pe X şi tac mîlc despre Y, unde e articolul meu despre noua organizare teritorială, despre Elena Udrea, despre desfiinţarea spitalelor ş.a.m.d. 

Păi, în primul rînd, am şi eu dreptul la niţică libertate: pot să-mi permit, după şaizeci de ani şi după desfiinţarea cenzurii, să-mi aleg singur subiectele. Pe urmă, nu poţi scrie despre tot sau despre temele care-i  interesează pe unii sau pe alţii dintre cititori. Cei nemulţumiţi n-au decît să sară peste articolul meu. Faptul că se întîmplă să am o părere proastă despre cineva nu mă obligă să fac, de fiecare dată, inventarul tuturor celor despre care am o părere proastă. Nu am un răspuns rezonabil la întrebarea pusă de curînd de un vechi şi indescifrabil amic: „De ce te iei de Vadim Tudor, iar de Liiceanu nu zici nimic?“. Un al treilea argument ar fi că nu mă pricep la orice. Există lucruri despre care am o opinie formată, dar în a căror dezbatere nu mă bag pentru că nu contez pe competenţa mea. Al patrulea argument: nu cred că cei care mă somează să atac anumite subiecte sînt sincer interesaţi de ceea ce cred. În fapt, nu părerea mea vor să o audă, ci înjurătura mea, solidară cu a lor. Vor să intru şi eu în lumea bună a profesioniştilor lui „anti“. Să fiu o ţîră mai Ciutacu, mai Grecu, mai Drăgotescu, mai Creţulescu, adică să intru în cor. Şi fiindcă nu o fac, sînt trecut, cu scuipături, la aplaudaci, pupincurişti, profitori. Degeaba le spun că nu iau nici un ban de la buget, că n-am nici o funcţie dată cadou de „portocalii“, degeaba le spun că am plecat de la Cotroceni la numai patru luni de la angajare şi că am scris destule rele despre Traian Băsescu, iritîndu-mi prieteni la care ţin şi care au păreri mai nuanţate. Nu se pune. Stau sub o etichetă de nedezlipit. Dar nu mă plîng. O să fac la fel şi de-aici înainte. O să scriu ce cred: de bine despre Băsescu cînd mă convinge, de rău – cînd nu mă convinge, de rău despre Antonescu – dacă nu mă convinge şi de bine – dacă mă va convinge vreodată. Sau n-o să scriu nici despre unul, nici despre altul. În orice caz, voi semna cu numele meu tot ceea ce scriu... 

Constat însă că mentalitatea de „forumist“ a depăşit cercul restrîns al autorilor „din subterană“. De pildă, o doamnă în a cărei cordialitate am crezut o vreme îmi reproşează „fin“, fără să mă numească, că „strîmb din nas“ la Dana Grecu, dar nu mă ating de Andreea Pora. Acuzatoarea mea crede că sînt un oportunist oarecare şi că motivaţiile mele sînt politice. Nu, doamnă! Pe mine nu simpatiile politice ale dnei Grecu mă deranjează, ci proasta ei creştere, reaua ei credinţă şi diferitele ei specii de ignoranţă (un exemplu candid: într-o emisiune despre „găurile negre“ evalua gravitatea cutremurelor în... grade Celsius). Asta nu înseamnă că sînt un fanatic al Andreei Pora. Dar deocamdată, Andreea Pora nu are pe mînă o amplă emisiune zilnică, în care să dea de pămînt, încruntată, cu orice invitat care o contrazice. Şi nici nu e premiată de asociaţia profesioniştilor din televiziune. Despre prezenţa, inadmisibilă, a lui Traian Băsescu la OTV am scris şi publicat. Cineva care se ocupă de literatură ar trebui, înainte de a se pronunţa, să citească mai atent. Ar mai afla, astfel, şi că un articol (al lui Sever Voinescu) în care se spune că OTV „comunică direct cu visceralul noroios“ al fiecăruia nu e chiar un articol omagial. Şi că în publicistică există şi genul ironic. Îmi pare rău. Doamna cu pricina îmi e simpatică. Merită să fie ferită de pornirile oarbe ale luptei ideologice. La urma urmei, nu e o simplă forumistă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.