La sfadă cu intelectualii

Publicat în Dilema Veche nr. 335 din 15-21 iulie 2010
Franța, sora mijlocie jpeg

Printre atîtea ştiri de mare importanţă pentru ţară (de exemplu, faptul că Geoană a devenit naş, iar Elena Udrea a participat la o nuntă – ca să nu mai vorbim de obişnuitele accidente de maşină, declaraţii ale lui Traian Băsescu şi altele asemenea), s-a strecurat pe la televiziuni şi în presa mainstream şi o scrisoare de protest semnată de o seamă de autori – scriitori, artişti plastici, actori, muzicieni, traducători. Semnatarii se pronunţă împotriva taxării suplimentare a drepturilor de autor – măsură decisă recent de executiv, în încercarea disperată de a mai aduce niscaiva bani la buget.

Problema e reală: practic, cine are contract de drepturi de autor va cîştiga mai puţini bani decît pînă acum, iar pe sumele respective se vor plăti şi contribuţii de asigurări sociale. În principiu, semnatarii au dreptate şi, bineînţeles, au deplină legitimitate în încercarea de a-şi apăra un drept. Retorica scrisorii e însă cam patetică; de exemplu: „Talentul, harul şi travaliul interior al fiecăruia dintre creatori nu sînt mediate nici de Fisc, nici de cei de la putere, ci numai şi numai de bunul Dumnezeu“; sau: „în al doisprezecelea ceas, opriţi exodul de creiere din Romania şi sărăcirea celor care apără prin operele lor unice identitatea culturală şi spirituală a României!“. Or, din moment ce acest text a fost făcut public, ar fi trebuit conceput în aşa fel încît să-i convingă pe cititorii lui, nu pe cei cărora le este adresat (preşedinte, premier, preşedintele Curţii Constituţionale şi Avocatul Poporului). Autorităţile nu mai pot fi convinse – decizia e luată şi s-a trecut la aplicarea ei; eventual, se pot face demersuri legale – la tribunal, la Curtea Constituţională, la CEDO sau la orice alt for competent, dacă protestatarii vor avea tenacitatea de a merge pînă la capăt pentru a rezolva problema. În faza actuală, din păcate, o scrisoare de protest e inutilă. Dacă apărea în ianuarie-februarie 2010, cînd reprezentanţii Guvernului au vorbit pentru prima dată de o eventuală impozitare suplimentară a drepturilor de autor, ar fi avut alt impact. Acum, nu face decît să exprime punctul de vedere al semnatarilor faţă de o decizie guvernamentală care deja se aplică.

Pentru public, însă, ar fi fost mai eficient un protest scris în termeni mai exacţi şi mai concreţi, cu argumente şi cu exemple clare. Cititorii scrisorii – mulţi dintre ei necunoscînd exact detaliile tehnice ale chestiunii – riscă să nu înţeleagă mare lucru, dacă la o mărire de impozit se răspunde cu fraze despre talentul hărăzit de Dumnezeu, despre unicitatea operei de artă şi despre apărarea identităţii culturale a naţiei. Este aici un caz de inadecvare comunicaţională pe care cei care au redactat scrisoarea îl puteau evita, spre folosul cauzei.
 

Pe de altă parte însă, reacţiile cititorilor la scrisoarea publicată pe Hotnews.ro şi la articolul pe aceeaşi temă al lui Mircea Cărtărescu din Evenimentul zilei (precum şi la alte ştiri/articole pe aceeaşi temă) arată foarte trist. În comentariile la articole, sînt reluate mai toate clişeele stupide despre intelectuali: că sînt băsescieni şi lingăi (sau, în general, „se dau“ cu puterea), că, dimpotrivă, au „aderat la mişcarea antireformă“ atraşi de „banii mogulilor“, că vor să fie „întreţinuţi de stat“ ca să stea degeaba (cîte-un forumist mai nervos îi îndeamnă chiar să pună mîna pe lopată, căci „s-a scris destul“ şi „pe criza asta nu e timp de scris cărţi“), că trăiesc „cocoţaţi“ în sfera lor şi „dacă se implicau mai mult, nu ajungeam în situaţia asta“ etc. O anume pornire antiintelectuală şi un egalitarism meschin se degajă din multe comentarii care, pînă la urmă, pierd din vedere subiectul şi se rătăcesc în consideraţiuni despre necesitatea de a plăti cu toţii impozite vs „harul“ şi „travaliul interior“ care, spun unii, ar fi prezent în orice fel de muncă, nu doar în creaţia artistică. Unii fac comparaţii cu clasa muncitoare (care trudeşte şi plăteşte impozite, şi atunci „de ce intelectualii vor să fie scutiţi?“), alţii cu medicii, profesorii şi inginerii, care „şi ei creează“, dar ca angajaţi. Vrajba între „clasele sociale“ pare a fi dominanta acestor comentarii, al căror sens adînc e, de fapt, „să moară (numai) capra vecinului“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Oana Țoiu FOTO Profimedia
Ce a răspuns ministra de Externe când a fost pusă să aleagă între Bruxelles și Washington. Se pregătește o întâlnire între Nicușor Dan și Trump
România a fost menționată de NATO și Uniunea Europeană ca țintă a campaniilor hibride desfășurate de Rusia. Oana Țoiu, ministrul de Externe, susține că există acum echipe profesioniste care reușesc să combată aceste atacuri.
bombardament  Odesa FOTO EPA EFE jpg
Rusia a bombardat vreme de șase ore un oraș strategic din est: „Teroriștii ruși l-au lovit cu rachete și drone”
Rusia a lansat sâmbătă dimineața cel mai mare atac de până acum asupra orașului Pavlohrad, din estul Ucrainei, în cea mai recentă serie de bombardamente cu drone kamikaze și rachete balistice, care au lovit zone rezidențiale și infrastructură civilă, relatează The Guardian.
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Sorana Cîrstea, învinsă de elvețianca Jil Teichmann în semifinalele turneului WTA UniCredit Iași Open
Sorana Cîrstea a fost învinsă de elvețianca Jil Teichmann, cu 6-4, 6-3, sâmbătă, în semifinalele turneului UniCredit Iași Open (WTA 250), dotat cu premii totale de 239.212 euro.
criminal Mures Foto noua captura Pro TV png
Criminalul fugar din Mureș este ajutat cu mâncare de către localnici. „Comit infracțiunea de favorizare a infractorului”
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR, a precizat sâmbătă, 19 iulie, faptul că Emil Gânj, criminalul fugar din Mureș, este căutat de către autorități în județele Mureș și Bistrița-Năsăud.
ada gales a fost diagnosticata cu cancer foto facebook png
Actrița Ada Galeș, răpusă de durere. Cu ce boală rară a fost diagnosticată: „Am ochii în lacrimi și mi-e frică”
Actrița Ada Galeș, în vârstă de doar 34 de ani, a făcut public faptul că se confruntă cu o formă de cancer diagnosticată pe cerul gurii.
drone ucraina jpg
Două drone care se îndreptau spre Moscova au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, anunță primarul capitalei ruse
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a transmis sâmbătă, 19 iulie, că două drone ce se apropiau spre capitală au fost doborâte.
Felix Baumgartner FOTO Profimedia
Noi detalii în cazul morții lui Felix Baumgartner. Ce s-ar fi întâmplat, de fapt, cu parapanta înainte să se prăbușească
Ancheta privind moartea cunoscutului base jumper și parașutist austriac Felix Baumgartner capătă o nouă direcție. Potrivit presei italiene, anchetatorii iau în calcul o posibilă defecțiune tehnică provocată de camera video montată de sportiv.
Ambarcațiune răsturnată în VIetnam Foto X jpg
Peste 30 de persoane au murit, după ce o ambarcațiune plină cu turiști s-a răsturnat în Golful Halong din Vietnam
Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte opt au fost date dispărute, sâmbătă, după naufragiul unei ambarcaţiuni turistice care transporta peste 50 de persoane, în Golful Halong, una din destinaţiile cele mai populare din Vietnam.
Boris Johnson FOTO AFP
Fostul premier britanic Boris Johnson explică ce trebuie să se întâmple pentru ca Ucraina să câștige războiul „într-un an sau doi”
Fostul premier britanic Boris Johnson a susținut, într-un text publicat sâmbătă, 19 iulie, că sancțiunile impuse Rusiei de către SUA și UE, alături de sprijinul militar acordat Ucrainei, ar putea conduce la o victorie a Kievului în următorul an sau doi.