Realism și speranță - Concursul internațional „George Enescu” 2020

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În ciuda împrejurărilor neprielnice, concursul internațional „George Enescu” nu-și ratează tradiția. Se redeschide (inevitabil, online) pe 29 august. Evenimentul este în sine îmbucurător, dar e însoțit, în acest an, și de un „Manifest de responsabilitate socială și personală” care îi intensifică nimbul. E o invitație la recuperarea valorilor care ne pot salva în vremuri de restriște: repere trainice, rezistente la subversiunea imprevizibilă a feluritelor accidente istorice. Tocmai ceea ce, în contextul „normalității”, pare o nobilă gratuitate, un „ornament” anex, un divertisment colateral se dovedește, sub amenințarea unor crize dramatice, unicul sprijin eficient pentru a regăsi sensul vieții, puterea de a supraviețui, orizontul de stabilitate al lumii. Fără cultură, fără exercițiul artelor, fără orientarea privirii spre reușitele atemporale ale omului, te prăbușești în arbitrar și depresie. E ceea ce au înțeles, în această perioadă, instituțiile și performerii lor, străduindu-se să funcționeze în continuare, în ciuda obstacolelor, a restricțiilor de neocolit. Și, din păcate, e ceea ce nu par să fi înțeles decidenții din învățămînt, care, iată, propun să fie scoase dintre disciplinele școlii generale materii „secundare”, cum ar fi muzica, desenul și... limba latină. Dintr-o singură mișcare, educația artistică și temelia culturii europene sînt evacuate nonșalant, în beneficiul „dreptului” elevilor de a avea mai mult timp pentru romgleză și smartphone.

Sînt cu atît mai recunoscător echipei care redeschide, tocmai acum, concursul internațional „George Enescu”. Și îl salut în mod special pe domnul Mihai Constantinescu, alături de care, cu mulți ani în urmă, am recuperat o tradiție pe care regimul de dinaintea lui 1989 o suspendase. „Music must go on!” e „sloganul” acestui eveniment. Și nu e vorba doar de muzica înțeleasă ca spectacol auditiv în sine. E vorba de modelul muzicii, aplicabil și dincolo de sfera ei strictă. Cu un prilej asemănător, am încercat să rezum lecția „pragmatică” prezentă – prin sunet, dar dincolo de el – în discursul muzical. Mai întîi, în mai mare măsură, poate, decît alte îndeletniciri artistice, muzica semnalează beneficiile și gloria efortului comunitar. „Orchestra” e ilustrarea optimă a armoniei neomogene: solidaritate, coerență, asociere între „instrumente” diferite, între dirijor și interpreți, între scenă și public. Fiecare are partitura lui, dar ansamblul are „alcătuirea” consonantă a tuturor. Invers decît în politică, unde toți par să cînte aceeași melodie, cu „scule” asemănătoare (promisiuni, retorică de ring, aranjamente de gașcă, tonus propagandistic), dar „ansamblul” sună prost. Muzica ne învață să fim diferiți rămînînd consonanți și să „consunăm” fără a ne pierde chipul. E un prilej de a recupera experiența simfonicului. Fără note false, fără stridențe, fără „zgomot”. Un model de con-lucrare! Mai mult decît atît: muzica mijlocește experiența esențială a bucuriei împărtășite. Iar bucuria este simptomul esențial al unui organism și al unei societăți sănătoase. „Normalitatea” e, între altele, din punctul meu de vedere, tocmai capacitatea de a te bucura, de a asuma, tonic, „lumescul”, cu surprizele lui bune și rele, cu umbrele și euforiile lui, cu misterul și cu mizeriile lui curente. Întrebat ce-aș vrea să regăsesc dincolo de turbulența pandemiei, ce-aș vrea să salvez din vîltoarea pe care o traversăm cu toții, aș răspunde: normalitatea – viața fără iluzii nebuloase, dar și fără fasoane melodramatice. Music must go on! Felicitări prietenești organizatorilor acestui nou concurs „Enescu” și un solidar gînd bun dlui Mihai Constantinescu.

P.S. Felicitările mele includ și stilistica pregătitoare și însoțitoare a evenimentului. Curaj rezonabil, ținută civilizată, discurs pozitiv. Nu mă pot abține să remarc absența acestor calități în alte cazuri. Unui regizor pe care îl apreciez de mult, cu bune și durabile argumente, i-a alunecat piciorul, într-o situație asemănătoare: s-a gîndit, probabil, că a cupla prezentarea unui nou film al său cu o mică gesticulație civic protestatară, bombănind obligativitatea măștii de protecție și omagiind „indisciplina” revoluționarilor din decembrie 1989, ar putea fi o bună manevră de marketing. S-a înșelat! Rezultatul a fost că s-a vorbit mai mult despre fronda lui decît despre isprava lui artistică. Cu alte cuvinte, supărat că publicul a trebuit să-i privească opera cu mască pe nas și gură, a reușit să-și determine comentatorii să o contemple cu mască pe ochi…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ella Visan, Andrei Lemnaru, foto Facebook jpg
Povestea cuplului Ella Vișan și Andrei Lemnaru, de la Insula Iubirii, sezonul 9! „Am trecut peste toate, chiar dacă am avut certuri”. S-au cunoscut în Marea Britanie și sunt logodiți
Ella Vișan și Andrei Lemnaru formează unul dintre cele cinci cupluri care participă în noul sezon al emisiunii „Insula Iubirii”, găzduită de Radu Vâlcan. Cei doi sunt logodiți și au decis să-și testeze relația înainte să spună marele „Da
ponton plastic/FOTO:militarnyi.com
Mobilitate tactică pentru frontul ucrainean: Poduri din plastic, desfășurate în 15 minute
Pe un front unde fiecare minut poate înclina balanța între supraviețuire și pierdere, geniștii Brigăzii 61 Mecanizate „Stepa” din Ucraina au introdus o inovație care redefinește mobilitatea în zonele de luptă active: poduri modulare din plastic, capabile să fie montate în doar 15 minute.
Paltrow Pitt Aniston jpg
Gwyneth Paltrow a spus despre Brad Pitt, când s-a însurat cu Jennifer Aniston, că are gusturi groaznice
Gwyneth Paltrow a recunoscut că s-a simțit tristă când fostul ei iubit, Brad Pitt, s-a căsătorit cu Jennifer Aniston. Ce declarații acide a făcut actrița și de ce nu credea că Pitt era potrivit pentru ea.
Protest AUR   PROTESTUL NAȚIONAL IEȘIȚI DIN CASĂ DACĂ VĂ PASĂ DE ROMÂNIA  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Îmbrânceli cu jandarmii la protestul susținătorilor lui Călin Georgescu din Piața Victoriei. Asupra unui bărbat a fost găsit un cuțit
Au apărut primele tensiuni la protestul „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, organizat duminică în fața Guvernului. Unii participanți au blocat carosabilul, s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar asupra unui bărbat a fost găsit un cuțit.
israel vs iran foto sutterstock
Iranul anunţă că a înlocuit sistemele de apărare antiaeriană avariate în războiul cu Israelul „cu sisteme prestabilite”
Iranul a înlocuit sistemele de apărare antiaeriană avariate în timpul conflictului de luna trecută cu Israelul, a relatat duminică, 20 iulie, agenţia de ştiri iraniană Defah Press, citându-l pe Mahmoud Mousavi, adjunctul pentru operaţiuni al armatei regulate.
alexandru Rogobete FB la Spitalul de boli Infectioase BM jpg
„Nu lipsa banilor este problema”. Un spital de excepție modernizat cu fonduri din PNRR, dat exemplu de ministrul Sănătății
Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare este un exemplu concret de investiție finalizată cu succes prin PNRR, a subliniat duminică, 20 iulie, ministrul Sănătății.
513605892 24297487256536732 991352141678214101 n jpg
Încă o insulă din Grecia va taxa turiștii cu 3 euro la intrare. Cei mai mulți vizitatori vin din Rodos
Turismul de o zi provoacă nemulțumiri tot mai mari în insulele grecești. Vizitatorii ajung în valuri cu feriboturi, iar infrastructura este tot mai solicitată.
Mihaela Buzarnescu (EPA) jpg
Mihaela Buzărnescu, prima victorie după trei ani. Reușita româncei de 37 de ani
Românca a produs surpriza în calificările turneului WTA din Cehia.
word no made sugar cup coffee pink background flat lay jpg
Un îndulcitor des utilizat în dietele fără zahăr și slab calorice atacă celulele creierului și crește riscul de AVC
Un nou studiu arată că un îndulcitor frecvent folosit în produsele fără zahăr ar putea afecta vasele de sânge ale creierului și crește riscul de accident vascular cerebral. Detalii din cercetarea publicată de Universitatea Colorado Boulder.