Anders Behring Breivik: saga unei orori

Publicat în Dilema Veche nr. 391 din 11-17 august 2011
CouchSurfing   călătorul, drumul şi canapeaua jpeg

Ecourile pe marginea actului terorist care a zguduit zona scandinavă la o magnitudine nemaîntîlnită de la asasinarea lui Olof Palme încoace (unii spun chiar că de la Al Doilea Război Mondial) continuă. Lucru rar întîlnit, asasinul a lăsat în urma lui un manifest „pentru rezistenţa europeană“ de 1500 de pagini, în care îşi explică gestul şi oferă baza teoretică pentru acţiunea lui. Anders Behring Breivik a fost încadrat ba în categoria „creştin fundamentalist“, ba „neo-nazist“, ba „rasist“. Avem de-a face, de fapt, cu o ideologie care, deşi are puncte comune cu cele vechi, se distinge prin elemente noi, din perspectiva nemulţumiţilor în faţa noii evoluţii europene. Cum discuţia despre imigraţia scăpată de sub control şi părţile mai puţin luminoase ale multiculturalismului este de obicei înăbuşită în spaţiul public şi presă, ea răbufneşte, în note uneori apocaliptice, pe Internet. Este în afara discuţiei faptul că Breivik este un psihopat cu înclinaţii diabolice: ce nu poate fi ignorat este acel segment în creştere al populaţiei occidentale, mai ales tinere şi educate, care împărtăşeşte, măcar în parte, ideile expuse de Breivik în „manifest“. 

Geneza unui manifest 

Din cele 1500 de pagini lăsate de Breivik, o mică parte îi aparţin (cele mai incoerente sau care cuprind informaţii despre viaţa lui privată): grosul este luat, copy&paste, din bloguri, site-uri, informaţii şi articole publicate pe Internet. Atrage atenţia diferenţa de registre: unul teoretic, rece şi detaşat, împrumutat de la alţii, şi altul, personal, marcat de grandomanie. 

Printre sursele menţionate de norvegian se numără blogul „Gates of Vienna“, numit astfel după bătălia şi victoria de la Viena din 1683, cînd trupele europene conduse de Jan Sobieski au dat lovitura de graţie Imperiului Otoman. Blogul proeuropean a fost iniţiat de un cuplu de americani (culmea) în vîrstă, care nu prea aveau cu ce să-şi umple timpul liber. Nici n-au bănuit aceştia că blogul „de familie“ menit să documenteze actele de terorism islamic sau persecuţia ne-musulmanilor în ţările islamice avea să atragă în curînd numeroşi tineri de pe ambele maluri ale Atlanticului. Majoritatea cu o educaţie peste medie, aceştia aveau să mute în curînd discuţia de la extremismul islamic la dezbateri despre imigraţie, identitatea şi istoria europeană, „marxismul cultural“ şi, mai cu seamă, ceea ce ei numesc „trădarea elitelor (europene şi americane)“. De la simpli „posteri“, unii au fost invitaţi de proprietarii blogului să scrie articole şi eseuri „de fond“. S-au conformat, bucuroşi că pot să publice anonim ceea ce nu pot spune răspicat „in real life“. 

Breivik a lăsat de-a lungul timpului doar două scurte comentarii pe Gates of Vienna, iar proprietarul blogului l-a găsit „ciudat“. Norvegianul a continuat însă să citească materialele cu asiduitate. Menţionaţi ca sursă de inspiraţie în manifest, pensionarii americani şi creaţia lor online s-au trezit vedete de nedorită faimă în Der Spiegel sau Time, iar traficul blogului a crescut de vreo zece ori în perioada de după atentat. Brusca faimă, departe de a-i bucura, i-a speriat la culme: au închis secţiunea de comentarii, s-au delimitat puternic de Breivik, au refuzat să dea declaraţii sau interviuri presei şi sînt îngroziţi de consecinţe, printre care posibila acuzaţie de „hate crime“. 

Altfel, despre violuri 

Vedeta incontestabilă de la Gates of Vienna şi din întreaga blogosferă cu aceeaşi orientare este un norvegian care publică sub pseudonimul „Fjordman“. Pe Internet, este o celebritate cu mii de cititori. Popularitatea lui a „explodat“ acum şase ani, în urma publicării unui articol cu titlul „Epidemia de violuri din Suedia“. Ideea de bază a articolului era următoarea: cum violurile au crescut în Suedia de cîteva ori în ultimul deceniu, autorităţile suedeze au găsit explicaţia în faptul că victimele sînt mai deschise şi mai dispuse să raporteze abuzurile poliţiei. De fapt – e de părere Fjordman –, creşterea trebuie pusă pe seama faptului că autorii sînt în mare parte imigranţi, îndeosebi musulmani, iar victimele sînt femei suedeze. „Elita politică“ şi presa încearcă să ascundă acest fapt. Drept dovadă, Fjordman citeşte printre rînduri presa scandinavă şi modul „corect politic“ în care este ascunsă rasa, etnia şi identitatea autorilor cînd cazul este „problematic“. Articolul a lansat, la rîndul lui, o epidemie: au apărut numeroase bloguri din mai toate ţările occidentale, preocupate de „citirea printre rînduri“ a presei, şi estimări comparative între crimele comise de imigranţi şi de populaţia băştinaşă. Se oferă şi modalităţile de decodare a stilului jurnalistic: „tînăr/tineri“ înseamnă „imigranţi musulmani“, „periferie“, sau „zonă diversă“ înseamnă „cartier cu criminalitate ridicată, în care europenii sînt terorizaţi de imigranţi“, dacă nu apare fotografia autorilor înseamnă că sînt arabi sau africani, „victima se afla într-un loc nepotrivit“ se traduce prin „victima a îndrăznit să calce într-o zonă locuită deja în majoritate de non-europeni“ etc. În manifest, Breivik l-a desemnat pe compatriotul său Fjordman drept idolul său absolut şi i-a preluat fragmente din articole pe bandă rulantă. Fjordman e departe de a fi încîntat de titlu: la fel sînt alţi autori „anti-jihadişti“, menţionaţi ca sursă de inspiraţie de Breivik, ca Robert Spencer, Bat Yeor sau Pamela Geller. Deprimat la aflarea veştilor – mărturiseşte Fjordman pe Gates of Vienna –, s-a închis în casă cu o sticlă de vin, o carte despre istoria medievală europeană şi un film vechi. Încă meditează la ce s-a întîmplat fiindcă în nici un rînd al lui „nu a aprobat vreodată violenţa“. A refuzat orice interviu în presă, deşi a avut numeroase cereri după atentat, şi speră să-şi poată păstra, în continuare, anonimatul. 

Epilog deschis 

Paginile scrise personal de Breivik dovedesc un nivel de manie a grandorii care poate fi amuzantă, dacă n-ar fi avut urmări atît de tragice: se consideră urmaş al cavalerilor templieri şi salvator al civilizaţiei europene în faţa invaziilor barbare. Sînt cîteva pagini însă care atrag atenţia, în noianul de sminteli: atacurile pe care le-a suferit din partea imigranţilor şi poveştile similare ale unor amici sau amice loviţi, jefuiţi, violate sau insultaţi (în calitatea lor de norvegieni, şi nu la întîmplare) de către nou-veniţi. Au rămas încrustate în memoria lui şi, pe fondul unui psihic labil şi al unei sensibilităţi exacerbate, a încercat să găsească explicaţii. Cum în realitate puţini erau dispuşi să vorbească despre asta, deşi în sinea lor ştiu că este o problemă, a căutat informaţii pe Internet. Aşa a început să considere că vinovaţi nu sînt străinii, ci cei care i-au adus: „elitele trădătoare“, spune el. Şi-a ales drept ţintă a „răzbunării“ Partidul Laburist, inclusiv organizaţia de tineret. Restul e istorie. Sîngeroasă. 

Între timp, traficul creşte vertiginos pe blogurile şi site-urile menţionate de el. Uniunea Europeană însăşi, la cel mai înalt nivel, ar vrea să ia măsuri în privinţa supravegherii online: cei vizaţi spun că vor găsi soluţii să continue şi îşi declară încă o dată ostilitatea faţă de ceea ce numesc „elitele trădătoare“, „oligarhia de la Bruxelles“, „Eurabia“ şi „noua URSS“. Măsură restrictivă – radicalizare: un cerc vicios, care probabil îşi va continua rotirea în gol în următorii ani.

Nu în ultimul rînd, printre cei care vizitează prima dată blogurile de tip Gates of Vienna după masacrul de la Oslo, se disting două reacţii, ambele puternic emoţionale. Unii vin să-i acuze pe administratori şi participanţi de rasism, fascism, islamofobie, bigotism. Şi mai sînt ceilalţi: cei care spun „ce bine îmi pare că v-am găsit“ şi rămîn.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.