Cinci locuri pentru liber-profesionistul bucureștean

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Cinci locuri pentru liber profesionistul bucureștean jpeg

Încerc să nu mai folosesc cuvîntul freelancer pentru a mă referi la acei oameni care practică meserii libere de un program anume, de șefi, termene-limită impuse de alții și așa mai departe. E o artă, dacă permiteți, și să ai idei bune și foarte bune cînd pare că nu faci nimic, ci că „stai la terasă“ sau „numai te plimbi, Anco, vai, ce frumos, ce te invidiez“. Să ne înțelegem, există o grămadă cu vîrf și de idei proaste și foarte proaste, doar că pentru alea nu ești plătit, spre deosebire de majoritatea angajaților la stat, plătiți la ora petrecută înfipți în scaun cald și aducător de bonusuri, nu la idee concretă care duce la rezultat pe măsură, întotdeauna cuantificabil.

În cele ce urmează, fac un top al pre­fe­rințelor mele în materie de localuri bu­cureștene prietenoase cu oamenii care au nevoie, pentru a lucra fructuos, doar de o masă pe care să pună un laptop și-o cafea bună, poate un croissant cu unt și poate și cu un oareșce somon și avocado în el, de liniște sau muzică ambientală. Care trebuie să fie plăcută și nederanjantă, oameni buni și patroni de cîrciumi; jur că nu multora le vin idei pe boxele zdrăngănitoare ca-n club de centru vechi la 3 noaptea, dintr-o sîmbătă spre duminică, altfel am lucra cu toții în lenjerie intimă verde neon, ca o limetă radioactivă, pe ritmuri semi-orientale, balcanice, jeluitoare și rareori optimiste, cu cocktail-ul fucsia într-o mînă și cu laptop-ul în cealaltă, stimulați la intelect de tot ce are cotidianul (scuzați, nocturnul) mai obositor și consumator de resurse fizice și psihice. Și financiare, aud că-i greu să fii clubber „profesionist“.

● 5 to go Doamnei. Cum îi spune și numele, acest coffeepoint e pe strada Doamnei, o bijuterie cu cafea într-un șir de librării și anticariate, astfel că, și dacă se întîmplă să nu ai de lucru, dar preferi informația luată din cărți celei dobîndite dînd piept cu viața sau cu buletinele de știri, poți da o tură printre cărți (de unde cu 50 de lei pleci cu cărți excelente care te țin chiar și o lună, și da, chiar dacă ești cititor-maratonist), apoi te poți refugia la o cafea aici, la o masă unde aproape niciodată nu e nimeni, de vreme ce majoritatea clienților chiar aderă la principiul de coffee to go al localului. Însă aici se lucrează bine, personalul e tăcut, muzica e uneori cam tare, depinde de ce noroc ai, presupun, cafeaua o știe cam toată lumea, e foarte bună și localul e numai bun de pozat (apropo, au și ei cărți, nu e musai să vii cu una de-acasă), pereții sînt în nuanțe arămii, de toamnă, decorul cu elemente pe care nu le descoperi la o primă vizită.

● MODUL Cărturești. Cafeneaua din cadrul acestei librării este deja faimoasă, e o stare anume de liniște și pace, parcă vin și ideile mai bine cînd te vezi înconjurat de atîtea cărți, de oameni care păstrează, totuși, un ton jos, de vizitator de biserică ori de musafir conștient de sine într-o bibliotecă mare și serioasă. Vine toamna, în unele orașe a venit deja, iar un cappuccino cu măcar o agendă de notat idei e un must. Vorbind de toamnă, nu știu dacă trebuia să scriu cu italice mai devreme, că e vreme și de must. Păcat că nu se vinde la librărie.

● Beans & Dots. Am mai scris despre acest loc aici, m-am plîns că nu are buline, recunosc că am eu o problemă. Poate 2020 va fi anul dungilor, nu al bulinelor (winks at Dragnea). Definiția locului pentru freelancer, dacă acesta este serios pus pe treabă, mai puțin pe relaxare, gata să tasteze pînă la… aproape epuizare, căci pentru asta există personalul prietenos, gata de realimentat ceașca cu cafea sau ceai.

● Cărturești CARUSEL. Trebuie să recunoaștem, cei de la Cărturești stau foarte bine și pe partea de aprovizionare cu noutăți din multe domenii, dar și pe zona de cafenea. Deja cu mîncarea mi se pare că s-au dus puțin cam departe, parcă mai au un pic și servesc rață, eventual crescută pe un alt nivel al librăriei, totul bio, totul eco. Lucru care nu-i musai rău. Se poate lucra aici, dar aș zice că mai degrabă ceva lejer. Din perspectiva mea, aici vii să iei o gustare, să bei un cappuccino, să recitești ceva ce trebuie să expediezi pe seară prin e-mail, să corectezi manuscrisul unui amic care își pregătește debutul și care a cerut ajutorul ochilor tăi uneori atenți.

● BOB Coffee Lab. Nu e prea mult loc înăuntru, iar afară se face tot mai frig, dar cafeaua este de cea mai bună calitate, așa că poate merită să te bați (nu, nu la propriu) pentru un loc la masa din interior. Sau să-ți iei cafeaua la pachet și să fugi acasă cu ea, să te învelești în cea mai pufoasă pătură pe care o ai la dispoziție și-abia apoi să te pui pe treabă. Să curgă cafeaua! Și eficiența! 

Anca Zaharia este, înainte de toate, cititor. Cea mai recentă carte publicată este ­Suicid, Editura Herg Benet, 2019.

Foto: A. Zaharia

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.